St. Antonius stopt met bevallingen in Nieuwegein, moeders moeten uitwijken naar Utrecht

Het St. Antonius Ziekenhuis stopt definitief met bevallingen op de locatie Nieuwegein.

Sinds mei vorig jaar zijn aanstaande moeders uit Nieuwegein al veroordeeld tot de vestiging in Utrecht Leidsche Rijn. Door personeelstekort werd de afdeling Verloskunde destijds tijdelijk gesloten.

Hoewel het St. Antonius sindsdien 25 nieuwe medewerkers voor de geboortezorg heeft aangenomen, kiest het ziekenhuis ervoor Nieuwegein niet meer als bevallingslocatie te heropenen.

Volgens het ziekenhuis heeft de beslissing logistieke voordelen en is het voor de samenwerking beter als er op één locatie gewerkt wordt. Dit zou leiden tot een betere en veiligere kwaliteit van de zorg.

6 jaar cel geëist tegen verdachte dodelijk ongeluk Nieuwegein: “Ik voel me een kindermoordenaar!”

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk heeft het Openbaar Ministerie zes jaar gevangenisstraf en vijf jaar rijontzegging geëist tegen een 56-jarige man uit Nieuwegein. Hij botste in maart op een kruising in Nieuwegein met hoge snelheid op de auto van een gezin uit Houten. Een jongen van 8 kwam om het leven. Zijn 11-jarige broertje en ouders raakten zwaargewond.

Tijdens de zitting van vanmiddag liepen de emoties hoog op. Vanaf de publieke tribune werd “moordenaar” naar de verdachte geroepen. Familieleden en bekenden van de slachtoffers waren naar de rechtbank gekomen om de zaak bij te wonen. De verdachte zelf toonde zich schuldbewust en zei zich te schamen. “Ik voel me ook een kindermoordenaar. Een monster”, zei hij onder meer.

ALCOHOL EN ANTIDEPRESSIVA
Het Openbaar Ministerie verwijt de 56-jarige bestuurder uit Nieuwegein roekeloos rijgedrag. Op 10 maart zou hij met alcohol en antidepressiva op achter het stuur zijn gestapt. Volgens het OM reed hij 115 tot 130 kilometer per uur, terwijl op de weg maximaal 70 is toegestaan. Op de kruising van de ‘s Gravenhoutseweg en de Graaf Florisweg zou hij een rood licht hebben genegeerd en ramde hij de auto van het gezin uit Houten.

De verdachte vertelde de rechter vanmiddag dat hij onder grote spanning stond door problemen op het werk. Hij stapte die dag in zijn auto “om te ontspannen”, maar hij nam ook een fles wodka mee “om de scherpe randjes van de stress af te halen”. Tijdens het rijden, nam hij steeds een slok, totdat de fles leeg raakte.

Vol spijt vertelde de man aan de rechter dat hij zich realiseerde dat hij aangeschoten raakte. Hij reed door omdat hij bijna thuis was en dacht dat hij het wel zonder brokken zou weten te halen. Kort voor het ongeluk reed hij bijna plankgas, blijkt uit de data van zijn auto. Hij had het zelf niet in de gaten. “Ik moet ver weg zijn geweest.”

Door het ongeluk raakten de twee kinderen van het gezin uit Houten ernstig gewond. De jongste bezweek een dag later aan zijn verwondingen. De oudste lag lang in coma. Hij heeft het ongeluk overleefd maar liep ernstig hersenletsel op en is nog altijd aan het revalideren.

Kort na het ongeluk loog de verdachte tegen de politie over wat er aan het ongeluk voorafging. Hij beweerde dat hij maar een beetje teveel had gedronken op een feestje. Vandaag erkende de verdachte dat hij niet de waarheid sprak. Hij schaamde zich voor zijn daad en vond het daardoor moeilijk om eerlijk te zijn.

De ouders uit het gezin maakten vanmiddag gebruik van hun spreekrecht. De moeder vertelde onder meer aangrijpend over de dag van het ongeluk en hoe ze haar jongetjes achterin de auto zag liggen. Ook beschreef ze het overlijden van haar jongste in het ziekenhuis.

De vader vertelde over de grote vriendschap tussen zijn zoons. “Dat is afgepakt door jou”, zei hij in de richting van de verdachte die het allemaal met gebogen hoofd aanhoorde.

De rechter doet op 26 juni uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

Website Monuta derde keer op rij de favoriet

Monuta.nl is door consumenten opnieuw gekozen als de prettigste website om een uitvaartverzekering af te sluiten, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten van Web Usability Advice (WUA). Door het stijgende aantal consumenten dat zich online oriënteert bij het kiezen van een verzekering, leggen uitvaartverzekeraars de focus steeds meer op een goed functionerende website. De mobiele website laat echter nog vaak te wensen over.

Uitvaartverzekering online afsluiten
De consument sluit steeds vaker online verzekeringen af zonder tussenkomst van een adviseur. WUA brengt jaarlijks in kaart hoe deze consumenten zich oriënteren. Daarbij wordt met name een antwoord gezocht op de vraag welke uitvaartverzekeraar gekozen wordt en hoe zij tot deze keuze komen. Dit biedt niet alleen inzicht in het hoe en waarom, maar levert ook waardevolle informatie op voor de uitvaartverzekeraars die daarop hun koers kunnen bijschaven. De klantbeleving kan immers bepalend zijn voor het wel of niet kiezen van een bepaalde verzekeraar.

Onderzoek naar klantbeleving uitvaartverzekeringen
Tijdens het onderzoek naar uitvaartverzekeringen werden 400 consumenten gevraagd zich gedurende een uur online te oriënteren op de verschillende uitvaartverzekeraars. Het onderzoek werd zowel op de desktop als op de smartphone uitgevoerd. Na afloop werden de consumenten op verschillende onderdelen ondervraagd. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd naar de werking van de website, het aanbod van informatie en de betrouwbaarheid van de uitvaartverzekeraar. Op deze manier werd het hoe en waarom van potentiële klanten in kaart gebracht.

Monuta wederom favoriet onder consumenten
Met een totaalscore van 41 punten werd Monuta.nl voor de derde keer op rij verkozen tot beste website om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vooral de mobiele website van de uitvaartverzekeraar steekt met kop en schouders boven die van de concurrenten DELA en Yarden uit. Op het gebied van snelheid, duidelijkheid en betrouwbaarheid scoorde Monuta ook het hoogst, al zijn de verschillen tussen de top 3 op deze categorieën kleiner. De consumenten vonden de verschillende uitvaartverzekeraars ongeveer even betrouwbaar.

Uitvaartverzekering afsluiten
Op dit moment heeft circa 7 op de 10 Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Met een uitvaartverzekering kunnen de kosten van een uitvaart vaak volledig worden vergoed, zodat de nabestaanden beschermd worden tegen de financiële gevolgen. Men heeft hierbij vaak de keuze tussen een uitvaartverzekering die een diensten- en productenpakket aanbiedt (natura uitvaartverzekering) en een verzekering die een geldsom uitkeert (kapitaal uitvaartverzekering). Alle grote uitvaartverzekeraars, zoals Monuta, Yarden en DELA hebben een website waarop de consument zich online kan oriënteren op de beste uitvaartverzekering.

Basisschool De Trompetvogel heeft een nieuwe website

Woensdagmorgen 12 juni jl. is de nieuwe website on;ine gegaan van de Protestans Christelijk basisschool De Trompetvogel in de wijk de Doorslag. De website werd feestelijk onthuld en alle leerlingen kregen een leuke attentie, een markeerstift in de vorm van een duimpje.

Het bestuur van de school aan de Parelduiker: ‘We zijn er zeer blij mee. De site ziet er mooi en fris uit. Op de website vindt u inhoudelijke informatie over de school en zijn onder andere de schoolgids en het aanmeldingsformulier te downloaden. We hopen dat ouders die een school zoeken en onze site zien er enthousiast van worden.’

De leerlingen trots buiten na de lancering van de nieuwe website

Zomerse boekensale in de bibliotheek

Lekker lang lezen tijdens zomeravonden in de vakantie? En nog op zoek naar prachtige boeken? Sla je slag voor € 1,50 per titel bij de boekensale van bibliotheek De tweede verdieping aan het Stadsplein 1c in de binnenstad van Nieuwegein.

De halfjaarlijkse verkoop van afgeschreven romans, informatieve boeken, kinderboeken en tijdschriften start op vrijdagavond 28 juni om 18.00 uur voor leden. Vanaf zaterdag 29 juni staat de verkoop open voor iedereen. In verband met de herinrichting van de jeugdafdeling, zitten er dit jaar veel jeugdboeken bij, en reisgidsen. Handig voor op vakantie!

Workshop positieve gezondheid: hoe blijf je mentaal fit en veerkrachtig?

Wil je de kracht van positief denken ervaren? En wil je ontdekken hoe je kunt leven in aandacht en op die manier meer kunt genieten van je leven? Kom dan naar de gratis workshopmiddag Mentale veerkracht op vrijdag 28 juni (13.00 uur tot 15.30 uur) in bibliotheek De tweede verdieping in de binnenstad van Nieuwegein.

Tijdens de middag kan je drie workshops volgen: De kracht van positieve gedachten, Een moment van aandacht voor jezelf (stoelyoga & ademhalingsoefeningen) en Wat is er fysiek nodig voor mentale veerkracht.

Tijdens de workshops kan je met experts in gesprek gaan en samen met ze ontdekken wat voor jou werkt om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Verder krijg je die middag veel info over positieve gezondheid en wat deze nieuwe kijk op gezondheid voor jou zou kunnen betekenen.

Aanmelden voor de workshopmiddag? Stuur dan een mail naar actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Mentale veerkracht.’

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Arend Bloemink: ‘Wie wat beweegt in Nieuwegein, die ziet nog eens wat. Zo was ik onlangs op weg voor een Portret van de Week. Terugwandelend over de Galecopperdijk trof ik bij de dierenopvang dit tafereeltje aan. Het varken leek het geenszins te deren dat meneer De Haan haar rug verkoos als prima plek om zijn kippetjes in de gaten te houden.’

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl! In de rubriek: ‘Foto van de week.’

Buurtplein Batau open tijdens Fiets-Rommelroute

Zondag 30 juni staat Batau Noord in het teken van de Fiets-Rommelroute. Bewoners van de wijk verkopen vanuit hun tuin hun spulletjes. De bewoners van de appartementen aan de Oortjesburg organiseren op die zondag een rommelmarkt in hun Buurtplein op de hoek van de straat met Dukatenburg.

Tussen 11.00 uur en 16.00 uur is iedereen van harte welkom om te komen snuffelen tussen leuke snuisterijen, hobbyzaken, speelgoed en hebbedingetjes. Alles te koop voor een habbekrats. De opbrengsten zijn voor de Bewonerscommissie die daar activiteiten mee organiseert. Voor de kinderen zijn er verschillende leuke spellen en Oud Hollandse spelletjes te doen. Natuurlijk kan er een kopje koffie en limonade worden gedronken.

Het gaat de bewoners om een gezellige dag in en om úw Buurtplein Batau, waar u van alles en nog wat kunt ‘scoren.’ Buurtplein Batau is op de hoek van Dukatenburg en Oortjesburg tegenover bushalte De Baten.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Waterjuffers en libellen zijn mooie en grote insecten. Ze vallen op als ze door de lucht voorbij zweven of zoeven, en soms als je ze bij toeval ergens ziet zitten. Ze zijn meestal letterlijk afstandelijk en zien jou veel eerder dan jij hen. Als je dus een exemplaar ziet dat je nog niet eerder zag, dan heeft het jou al veel vaker gezien. Zoals deze weidebeekjuffer-dame.’

Bij de foto: ‘Weidebeekjuffers zijn er in vrijwel heel Nederland. Ook in Nieuwegein. Ik zie ze bijna elk jaar, maar alleen mannetjes. Metaal-blauwgroen en met een donkere vlek op de vleugels. Afstandelijk maar zichtbaar. Tot zo’n week geleden. Op een groot-hoefblad. Metaalgroen en nauwelijks te zien tegen de groene achtergrond. Een echte weidebeekjuffer-dame. Bingo!’

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Verveel je je? Neem een hobby! Een hobby geeft je niet alleen veel rust en vreugde, maar soms is het gewoonweg beter voor de gezondheid, dan alleen maar achter de geraniums te zitten. Het PLUS-Café is speciaal voor de 55-plussers die even wat inspiratie missen en een hobby zoeken. Blijf niet zitten, ga iets doen! Of, als je het juist ontzettend druk hebt: ga zitten en ga iets doen!’