Beatrix- en Margrietschool doen mee met Kids Top 20

Vol enthousiasme dansten kinderen van de Margrietschool en Beatrixschool in Nieuwegein mee met populaire liedjes tijdens de TV opnames van Zapp Kids Top 20. Op zaterdag 25 mei en 1 juni zijn de uitzendingen te zien bij AVROTROS op NPO3.

De Zapp Kids Top 20 is een hitlijst, volledig samengesteld door kids. Kinderen in heel Nederland kunnen via onze website stemmen op hun favoriete muziek. Wekelijks brengen zij duizenden stemmen uit op ca. 40 geselecteerde hits, die door geschikt bevonden zijn voor de doelgroep. De 20 hits met de meeste stemmen vormen de Kids Top 20 van die week!

De Kids Top 20 bestaat inmiddels 17 jaar en is in al die jaren uitgegroeid tot een fenomeen onder kids èn artiesten. Sinds 2018 wordt de wekelijkse uitzending gepresenteerd door Stephanie van Eer, bij AVROTROS op NPO 3. In iedere aflevering is Stephanie te gast bij een andere Nederlandse basisschool, van waaruit zij samen met ca. 80 kids uit de bovenbouw danst op liedjes uit de hitlijst, bekende artiesten ontvangt en grappige spelletjes speelt.

De dag begon met een ‘klassenoverval’ op de Margrietschool in groep 8 van juf Katja. Juichend liepen ze naar de gymzaal, waar een heus disco-decor was opgebouwd. De kinderen ontvingen met veel enthousiasme de bekende artiesten die ze ontmoetten en waren onder de indruk van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een TV programma. Het was een onvergetelijke ervaring voor de deelnemende kids, die uitkijken naar de uitzendingen van komende zaterdagen, om 8.10 uur.

Stichting Imagine Multi Culti organiseert een Iftar

Op 1 juni aanstaande zal de Stichting Imagine Multi Culti een Iftar organiseren. ‘Waar we van plan zijn om met mensen uit diverse culturen, dus zeker ook voor de niet Moslims, het vasten te verbreken’ aldus Ellen Hazebroek van de Stichting Imagine Multi Culti. De Iftar is de maaltijd die door Moslims wordt gebruikt na het vasten tijdens de Ramadan. Na zonsondergang vindt dan de maaltijd plaats, waar mensen het eten delen en samen zijn.

‘In aanloop naar de Imagine Multi Cultidag 2019 die op 7 september aanstaande zal worden gehouden, wil Imagine graag laten zien hoe mooi en bijzonder het is, om met zoveel mensen uit allerlei culturen samen te zijn, te eten en het leven te vieren. Ongeacht waar je vandaan komt, wat voor geloof je hebt en welke sporten je beoefend. Gewoon het gesprek aangaan, elkaar leren kennen en eten van elkaars voedsel’ zegt Ellen.

De Iftar zal plaatsvinden in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom 1. Deze plek is eenvoudig met auto, fiets en openbaar vervoer bereikbaar. (Bus 77 stopt er bijna voor de deur.) De deur gaat om 20.30 uur openen en iets na 21.30 uur zal het vasten worden verbroken.

Hazebroek: ‘We hopen dan ook op een mooie groep mensen, die dat samen met ons willen ervaren.
Ook is dit de uitgelezen plek om kennis te komen maken met ons als organisatoren achter Stichting Imagine Multi Culti en onze Multi Culti Dag.’

De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via deze link. Dit is nodig om te zorgen dat er voldoende zitplaatsen en voldoende eten aanwezig is voor iedereen.

Onduidelijkheid dekking verzekering na inbraak auto

Vorig jaar werd bijna 55 duizend keer ingebroken in auto’s. Dieven stalen daarbij talloze waardevolle persoonlijke spullen. Ook verdwenen veel dure accessoires, zoals navigatie- en audio-apparatuur. Ondanks deze cijfers bestaat er veel onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen nadat in hun auto is ingebroken. Dit komt vaak doordat de dekking per verzekeraar behoorlijk verschilt.

Persoonlijke eigendommen auto populair bij dieven
Bij auto-inbraken worden vaak dure persoonlijke spullen als laptops, zonnebrillen en smartphones uit auto’s buitgemaakt. Ook navigatieapparatuur, cd-spelers, radio’s, airbags, velgen en koplampen die vastzitten in de auto verdwijnen spoorloos. Dieven gaan meestal niet voorzichtig te werk. Daarom is naast diefstal van spullen meestal ook sprake van flinke schade aan de auto. Vaak is een ingetikte ruit of een kapot slot het vervelende resultaat van een autokraak.

Schade gedekt door inboedelverzekering
Niet alle mensen weten niet dat een autoverzekering geen diefstal van gestolen losse spullen dekt. Haalt een dief een dure zonnebril of smartphone uit de auto? Dan is het soms mogelijk de schade te claimen via de inboedelverzekering. De maximale vergoeding voor spullen die uit een auto zijn gestolen, varieert van € 250,- tot € 1.000,-. Verder dekt de ene verzekering meer dan de andere. Maar diefstal van elektronische apparaten dekken de meeste verzekeringen niet. Ook biedt niet elke polis dekking als de inbraak in het buitenland plaatsvindt.

Fabrieksaccessoires en braakschade
Schade door een opengebroken portier of gestolen fabrieksaccessoires kan onder de autoverzekering vallen. Fabrieksaccessoires zijn accessoires die de fabrikant heeft ingebouwd, zoals airbags, navigatiesystemen en velgen. Een verzekering met een volledige of beperkte cascodekking dekt braakschade en diefstal van fabrieksaccessoires meestal wel. Maar een simpele WA-verzekering vergoedt niets in deze gevallen van schade en diefstal.

Zelf aangebrachte accessoires: extra verzekeren
Sommige auto-eigenaren brengen later accessoires aan op hun auto, zoals spoilers, een trekhaak, een gastank of lichtmetalen velgen. Om deze accessoires tegen diefstal te verzekeren, is vaak een extra-accessoiresdekking nodig. De premies, voorwaarden en maximale vergoeding van deze dekking verschillen flink. De maximale vergoeding kan bij de ene verzekering duizenden euro’s hoger zijn dan bij de andere. Wie zo’n extra dekking wil, doet er verstandig aan om premies en voorwaarden van de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat geldt natuurlijk voor een auto- en inboedelverzekering. Online is de autoverzekering berekenen en vergelijken met andere aanbieders heel erg makkelijk via een vergelijker zoals Pricewise.

Utrecht en Nieuwegein aan top
In 2018 vonden in de provincie Utrecht 8.920 auto-inbraken plaats. De gemeenten Utrecht en Nieuwegein gaan aan kop met meer dan 100 autokraken per 10.000 inwoners. Nergens in Nederland wordt er zoveel in auto’s ingebroken als in deze twee gemeenten. Met 651 auto-inbraken in 2018 heeft Nieuwegein de twijfelachtige eer om steden als Amsterdam en Eindhoven ver voorbij te streven als het gaat om autokraken. Wie in Nieuwegein woont, kan dus maar beter een goede autoverzekering regelen.

PENTekeninig: ‘Te hard met je rollator? Dan op de bon!’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Deze week kreeg onze redactie een opvallende foto binnen van een bewoner uit de wijk Zuilenstein. Hij zag, toen een bestuurder van auto in een slakke gang over de Symfonielaan reed, wel een hele vreemde meting kreeg. Dit viel ook onze karikaturist Jan Ibelings op. Jan liet zich gaan en maakte bovenstaande impressie over de situatie. Deze situatie!

Openingstijden gemeentelijke instellingen rond Hemelvaartsdag

De gemeentelijke instellingen in het Stadshuis (dus ook de Stadswinkel) zijn gesloten op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei). De avondopenstelling op woensdag 29 mei gaat wel gewoon door. Dan is de Stadswinkel dus zoals normaal geopend tot 20.00 uur. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag zijn alle gemeentelijke instellingen overigens zoals normaal geopend.

Gemeentewerf
Het recyclingstation op de gemeentewerf is op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) gesloten.

Natuurkwartier
Het Natuurkwartier is op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) als normaal geopend van 10.00 – 17.00 uur. Het Milieu Educatie Centrum (MEC) is op Hemelvaartsdag gesloten.

Begraafplaats Noorderveld
Voor het regelen van een uitvaart op Hemelvaartsdag kunt u terecht bij de medewerkers van begraafplaats Noorderveld via tel. 06 51 20 51 13.

Afvalinzameling
Op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) haalt de RMN (Reinigingsdienst Midden Nederland) geen huisvuil op. De inhaaldagen kunt u terugvinden door uw postcode en huisnummer in te tikken op www.rmn.nl. De inhaaldag kan zowel vóór als na de feestdagen zijn.

Parkeergarages en fietsenstallingen
Op Hemelvaartsdag (30 mei) is parkeren op straat gratis, behalve in de zones B1 en B2. Daar moet u tussen 11.00 en 18.00 uur voor het parkeren betalen. De parkeergarages Stadshuis en Theater zijn geopend van 11.00 – 19.00 uur. Parkeren is dan gratis. Parkeergarage Cityplaza is als normaal geopend. Fietsenstalling De Fietspomp is geopend van 11.00 – 23.00 uur, de overige fietsenstallingen van 11.00 – 18.00 uur.

In parkeergarage Cityplaza wordt op sommige momenten gebruik gemaakt van beheer op afstand. Er is dan geen beheerder ter plaatse aanwezig. Wel kunt u met uw vragen terecht bij de centralist van ParkeerService via de intercomknop. Inrijden met een geldig parkeerabonnement kan altijd. Uitrijden met een geldig parkeerbewijs kan in alle parkeergarages 24 uur per dag.

Uitslag Europese verkiezingen pas zondag bekend

Een aantal gemeenten, waaronder Nieuwegein, experimenteert bij de komende verkiezingen van 23 mei met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Dit houdt in dat in Nieuwegein zondagavond een voorlopige uitslag op partijniveau wordt gepubliceerd. Er wordt dan nog niet geteld hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt pas de volgende dag, maandag 27 mei vanaf 09.00 uur. Doel van het experiment is het telproces transparanter te maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd.

Op donderdag 23 mei 2019 vindt de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement plaats. De 26 Nederlandse Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers in het Europees Parlement. Mocht het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, dan worden dit 29 Europarlementariërs.

In de Europese Unie (EU) werken veel Europese landen samen op gebieden als handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau, waar u voor kunt stemmen. Lees hier enkele belangrijke thema’s en bekijk de standpunten van de partijen in Nederland.

Hoewel de verkiezingen aanstaande donderdag zijn, wordt de voorlopige uitslag dus pas op zondagavond bekend gemaakt. Dit komt omdat in veel andere EU-landen de verkiezingen pas op zondag worden gehouden. Om te voorkomen dat mensen beïnvloed worden door uitslagen van andere landen, wordt in alle landen pas zondagavond geteld, als de stembussen overal gesloten zijn. Op maandag volgt dan dus de telling per afzonderlijke kandidaat.

Dit betekent dat onder andere Nieuwegein zondagavond de voorlopige uitslag op partijniveau bekend maakt en maandag per afzonderlijke kandidaat. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en verslaggever Frans Evers zullen maandag een reportage maken van de telling.

MOvactor neemt afscheid van de Maatschappelijke Stages (MaS)

Sinds 2008 heeft MOvactor het project Maatschappelijke Stage (MaS) onder haar hoede genomen. Maar omdat het MaS niet meer past binnen het aanbod van MOvactor is besloten om er per direct mee te stoppen. Stichting Pulse IJsselstein en het Vrijwilligershuis Nieuwegein zijn bereid gevonden om dit project te faciliteren. Maatschappelijke stages zijn voor middelbare scholieren verplicht. Stichting Pulse IJsselstein en het Vrijwilligershuis Nieuwegein zullen nu optreden als stagemakelaar.

Voorstellen nieuwe makelaars
De nieuwe stagemakelaars zijn Daniëlle van Basten (Stichting Pulse IJsselstein) en Karin Masereeuw (Vrijwilligershuis Nieuwegein). Mocht u dringende vragen hebben over MaS of met spoed een afspraak willen maken dan kunt u dit doen via mas@metdemasuitdeklas.nl.

MaSmarkt 2019 gaat niet door
De normaal in juni gehouden MaSmarkt zal dit jaar niet doorgaan. Er is te weinig tijd om deze markt nog te organiseren door Stichting Pulse IJsselstein en het Vrijwilligershuis Nieuwegein. Tijdens de MaSmarkt kunnen organisaties / verenigingen / initiatieven zich presenteren door in gesprek te gaan met de leerlingen. Het ligt in de bedoeling dat er volgend jaar weer een MaSmarkt zal worden georganiseerd.

Mocht u zomeractiviteiten hebben waarvoor u MaS-leerlingen wilt inzetten dan kunt u uw vacature mailen naar Karin en Daniëlle via mas@metdemasuitdeklas.nl. Zij zullen deze vacatures onder de aandacht brengen van de scholen, zodat leerlingen zich kunnen aanmelden. Vacatures in de nabije toekomst die nog extra onder de aandacht gebracht kunnen worden kunt u ook mailen. Deze vacatures zullen op Facebook gezet worden.

Nieuwe website en vacaturebank
Vanaf ca 1 juli aanstaande zal een nieuwe website met een nieuw vacaturesysteem gebruikt gaan worden door Stichting Pulse IJsselstein en het Vrijwilligershuis Nieuwegein.

‘De Kiezelmonde’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kiezelmonde. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Kiezelmonde in de wijk Hoog Zandveld/Lekboulevatrd.