Katern

Uitslag Europese verkiezingen pas zondag bekend

Een aantal gemeenten, waaronder Nieuwegein, experimenteert bij de komende verkiezingen van 23 mei met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Dit houdt in dat in Nieuwegein zondagavond een voorlopige uitslag op partijniveau wordt gepubliceerd. Er wordt dan nog niet geteld hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt pas de volgende dag, maandag 27 mei vanaf 09.00 uur. Doel van het experiment is het telproces transparanter te maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd.

Op donderdag 23 mei 2019 vindt de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement plaats. De 26 Nederlandse Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers in het Europees Parlement. Mocht het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, dan worden dit 29 Europarlementariërs.

In de Europese Unie (EU) werken veel Europese landen samen op gebieden als handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau, waar u voor kunt stemmen. Lees hier enkele belangrijke thema’s en bekijk de standpunten van de partijen in Nederland.

Hoewel de verkiezingen aanstaande donderdag zijn, wordt de voorlopige uitslag dus pas op zondagavond bekend gemaakt. Dit komt omdat in veel andere EU-landen de verkiezingen pas op zondag worden gehouden. Om te voorkomen dat mensen beïnvloed worden door uitslagen van andere landen, wordt in alle landen pas zondagavond geteld, als de stembussen overal gesloten zijn. Op maandag volgt dan dus de telling per afzonderlijke kandidaat.

Dit betekent dat onder andere Nieuwegein zondagavond de voorlopige uitslag op partijniveau bekend maakt en maandag per afzonderlijke kandidaat. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en verslaggever Frans Evers zullen maandag een reportage maken van de telling.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk