Stroomstoring in Batau Zuid en Jutphaas treft bijna 12.500 huishoudens

In Nieuwegein zaten woensdagavond 24 april bijna 12.500 huizen in het donker. Dat kwam door een stroomstoring die rond 21.15 uur ontstond. De storing trof vooral huishoudens in de wijk Batau Zuid en Jutphaas. Stedin, verantwoordelijk voor de stroom in de wijk, laat onze redactie weten dat 2468 huishoudens in Batau Zuid last hadden van de stroomstoring en een kleine 10.00 huishoudens in Jutphaas.

Stedin heeft direct na de melding monteurs de weg opgestuurd om op zoek te gaan naar de oorzaak van het euvel en om dit zo snel mogelijk te repareren. Rond 22.30 uur was het probleem opgelost voor de wijk Batau Zuid. Het zou gaan om een defecte kabel. Stedin laat weten dat als er schade is ontstaan door de storing dat dit gemeld kan worden bij het bedrijf. Ook is het goed eerst de verzekering in te lichten. De oorzaak van de stroomstoring in Jutphaas is onbekend, wel laat Stedin weten dat deze storing om 23.36 uur verholpen is.

Stedin: ‘Heeft u door een storing in het elektriciteits- of gasnet langere tijd geen stroom of gas? Dat vinden we erg vervelend. Voor het ongemak dat u ervaart, krijgt u mogelijk een vergoeding. Lees hier of u er recht op heeft en hoe u de vergoeding krijgt.’

Koningsdag in Vreeswijk en Nieuwegein Noord

Koningsdag in Vreeswijk wordt zaterdag 27 april weer een gezellig feest. Dat feest vindt plaats in Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ met een grote Koningsmarkt vrijmarkt, muziek en kinderactiviteiten. Ook in Batau Noord heeft de Oranjevereniging Nieuwegein Noord weer een kleedjesmarkt voor alle bewoners van Nieuwegein georganiseerd. Deze loopt vanaf de zuidkant van het Muntplein naar de Nedereindseweg en dan naar het oosten tot aan de Dorpskerk bij Het Sluisje.

De Oranjeverenigingen hebben met de gemeente Nieuwegein afspraken gemaakt om de veiligheid van u en van de duizenden bezoekers te verhogen. Vrijwilligers en verkeersbegeleiders van de Oranjeverenigingen houden op Koningsdag een oogje in het zeil en zullen waar nodig aanwijzingen geven. Zij zijn herkenbaar aan de speciale gele hesjes. Volgt u hun aanwijzingen altijd op. Kom zoveel mogelijk op de fiets.

Vrijmarkt en Koningsmarkt
Zoals elk jaar kunt u met een kleedje op de Vrijmarkt staan om uw tweedehandsspullen te verkopen. Registratie vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. De arcering op het kaartje geeft aan waar de Koningsmarkt en vrijmarkt plaats zal vinden. Wie buiten het gearceerde gebied spullen verkoopt, moet de spullen verwijderen en wordt weggestuurd. De rijbaan moet worden vrijgehouden, zodat hulpdiensten vrije doorgang hebben. Deelnemers aan de vrijmarkt mogen hun plaats reserveren vanaf zaterdag 27 april om 0.00 uur. Het in gebruik nemen van de vrijmarktplaatsen is toegestaan op 27 april van 05.00 tot 07.00 uur. Klik hier voor het hele programma in Vreeswijk.

De kleedjesmarkt is uitsluitend voor niet commerciële deelnemers; commerciële deelnemers in Nieuwegein Noord kunnen een plaats aanvragen op de commerciële markt op het Muntplein via de winkeliersvereniging van het Muntplein.

Etenswaren en drank
Het verkopen van etenswaren en drank is voorbehouden aan vergunninghouders, om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Verkeersmaatregelen
Het gehele gebied ´tussen de bruggen´ is op Koningsdag gesloten voor alle verkeer en moet vanaf 0.00 uur op zaterdag 27 april autovrij zijn. Op vrijdag 26 april, om ca. 23.00 uur wordt u door de beveiliging gewaarschuwd d.m.v. zwaailichten om u hierop te attenderen. We verzoeken u daarom dringend uw auto tijdig buiten het gebied te parkeren. Dit geldt ook voor voertuigen die geparkeerd staan op gehandicapten- en invalidenparkeerplaatsen. De wegsleepregeling is van kracht. De politie en Stadstoezicht gaan streng controleren op fout parkeren.

Locatie en tijden wegsleepregeling Vreeswijk
 Prins-Hendriklaan, hoek Koninginnenlaan tot aan 1e woonblok t.o. de Museumwerf, afsluiting en wegsleep regeling i.v.m. opbouw van de kleine kermis vanaf donderdag 26 april 12.00 uur tot vrijdag 27 april 19.00 uur.
 Alle straten ‘tussen de bruggen’, afsluiting en wegsleepregeling op vrijdag 27 april van 0.00 uur tot 19.00 uur.

34-jarige Nieuwegeiner moet vijf jaar brommen voor ontvoering en afpersing

Drie mannen en een vrouw gaan de cel in voor een ontvoering en afpersing in Soest in 2017. De zwaarste straf was voor een 34-jarige man uit Nieuwegein. Hij is ook veroordeeld voor poging tot doodslag en kreeg vijf jaar cel.

Twee mannen uit de groep belaagden het slachtoffer op 15 november 2017 in een loods waar hij aan het werk was. De Nieuwegeiner Murat O. stak hem in zijn nek, waarna het slachtoffer gedwongen werd in zijn eigen auto te stappen en naar Hilversum te rijden.

In een woning in die stad werd het slachtoffer mishandeld en met een vuurwapen bedreigd. Hij werd na enkele uren vrijgelaten, nadat hij de belofte had gedaan om de groep elke maand minimaal duizend euro te betalen.

Het viertal was er volgens het vonnis alleen op uit om geld van het slachtoffer los te krijgen door geweld toe te passen. De rechtbank neemt het de verdachten extra kwalijk dat zij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun handelen.

Een 38-jarige man uit Hilversum kreeg drie jaar gevangenisstraf en een 39-jarige plaatsgenoot twee jaar. Een 48-jarige vrouw uit Hilversum kwam ervan af met twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk.

Met dank aan onze samenwerkingpartner RTV Utrecht

Beeldende kunst in de openbare ruimte

Op veel plaatsen in de openbare ruimte in Nieuwegein zijn beelden of kunstobjecten te vinden. Zoals bij winkelcentra, scholen en in parken. Ieder kunstobject draagt bij aan de verfraaiing van de omgeving. Het aantal beelden is de vijftig ruim gepasseerd. Die vallen onder de overkoepelende naam: ‘Buitenmuseum.’ Dit om de samenhang tussen de kunstwerken te benadrukken en ze als geheel de aandacht te kunnen geven die ze verdienen.

Het kunstwerk ‘Under Pressure’ in park de Kokkeboogaard in Zuilenstein

De gemeente wil de collectie op deze manier meer op de kaart zetten. Niet alle inwoners van Nieuwegein zijn op de hoogte van de prachtige kunstwerken die Nieuwegein bezit. Met het Buitenmuseum hoopt de gemeente dat meer inwoners van de kunstwerken kunnen genieten.

De gemeente ziet er op toe dat de beeldencollectie in goede staat gehouden wordt. U kunt hieraan bijdragen door graffiti en beschadigingen te melden via de servicelijn 14 030. Op onderstaande kaartje ziet u de plekken waar u de kunstobjecten kunt vinden in de buitenruimte van Nieuwegein.

‘De Nieuwe Kerkweg’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Nieuwe Kerkweg. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordy Jupijn. Deze week dus de Nieuwe Kerkweg in de wijk Vreeswijk.

klaverjasavond bij de SPNN

Vrijdagavond 3 mei kan er weer geklaverjast worden bij de Stichting Petanque Nieuwegein Nederland (SPNN) aan de Galecopperzoom 1. Dan wordt er weer een klaverjas competitieavond georganiseerd. De avond begint om 19.30 uur. Inschrijven die dag vanaf 18.45 uur. Er worden vier ronden gespeeld.

De kosten voor deelname zijn 4,00 euro, dit is inclusief een bakje koffie of thee. De prijzen zijn ook deze keer weer goed geregeld. Ook is er een loterij met prijzen, meestal vleesprijzen.

Sinds kort kan er ook op de donderdagmiddag geklaverjast worden in het Petanque Centrum in Nieuwegein. Deze middag begint om 13.30 uur en worden drie ronden gespeeld. De kosten voor deze middag bedragen eveneens 4,00 euro.

Nieuwegein Toen & Nu

‘… Een ansichtkaart van het begin van de twintigste eeuw. Geheel rechts het huis De Doorslag, dan de Doorslagbrug, de brugwachterswoning, vila Voorzorg, de olie- en lijnkoekenfabriek van Cockuyt en geheel links het kantoorgebouw van Cockuyt. Van dit alles resten ons nog huis De Doorslag en vila Voorzorg. Deze vila is, zo lezen we in ‘Nieuwegein, geschiedenis en architectuur’, gebouwd in 1839 in opdracht van Isaac Schaly. Deze was van 1825 tot 1844 burgemeester van Jutphaas.’

‘Vila Voorzorg wordt in 1844, na het overlijden van Schaly, eigendom van molenaar Samuel Thierie. In 1872 wordt de olie- en lijnkoekenfabriek Cockuyt gesticht, die het uithoudt tot 1932. Vanaf dat jaar is de Persilfabriek, thans Henkel (Ecolab), in deze gemeente gevestigd. Vila Voorzorg maakt deel uit van het bedrijfscomplex, aanvankelijk als directeurswoning. Thans heeft het een ondergeschikte bedrijfsfunctie. De Doorslagbrug is circa een kwart eeuw geleden gesloopt. …’, aldus de door de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen aangeleverde tekst.

Arend Bloemink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte eenzelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een locatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.