Nieuwegein Toen & Nu

‘… Een ansichtkaart van het begin van de twintigste eeuw. Geheel rechts het huis De Doorslag, dan de Doorslagbrug, de brugwachterswoning, vila Voorzorg, de olie- en lijnkoekenfabriek van Cockuyt en geheel links het kantoorgebouw van Cockuyt. Van dit alles resten ons nog huis De Doorslag en vila Voorzorg. Deze vila is, zo lezen we in ‘Nieuwegein, geschiedenis en architectuur’, gebouwd in 1839 in opdracht van Isaac Schaly. Deze was van 1825 tot 1844 burgemeester van Jutphaas.’

‘Vila Voorzorg wordt in 1844, na het overlijden van Schaly, eigendom van molenaar Samuel Thierie. In 1872 wordt de olie- en lijnkoekenfabriek Cockuyt gesticht, die het uithoudt tot 1932. Vanaf dat jaar is de Persilfabriek, thans Henkel (Ecolab), in deze gemeente gevestigd. Vila Voorzorg maakt deel uit van het bedrijfscomplex, aanvankelijk als directeurswoning. Thans heeft het een ondergeschikte bedrijfsfunctie. De Doorslagbrug is circa een kwart eeuw geleden gesloopt. …’, aldus de door de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen aangeleverde tekst.

Arend Bloemink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte eenzelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een locatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk