KunstGein Expositie: ‘Kunstrijk Vianen’ in Nieuwegein

Regelmatig exposeren kunstenaars uit Vianen in het KunstGein Podium in het Atrium van het Stadshuis in Nieuwegein. En daar is de organisatie zeer blij mee. Vanaf woensdag 12 december tot en met 19 januari 2019 kunnen de bezoekers genieten van de kunstwerken van de drie kunstenaar Margreet van Moergastel (schilderijen), Petra Smits (schilderijen) en Wim Peters (sieraden) uit Vianen. Zij tonen hun fraaiste kunstwerken. Op zaterdag 15 december is de feestelijke opening en wordt om 15.00 uur verricht door kunstenaar Janneke Hartman.

Tijdens de expositieperiode kun je Wim Peters aan het werk zien. Tevens is er de mogelijkheid tegen een kleine vergoeding een titaan sieraad te maken en elektrolytisch te kleuren. Wim is op de volgende dagen aanwezig in KunstGein Podium: 21, 27, 29 december 2018 en 3, 5,11 en 12 januari 2019.

Wim Peters – sieraden
Het vak zoals het nu uitgeoefend wordt wijkt niet veel af van het goud- en zilversmeden in de vorige eeuw, alhoewel de computer met de 3D printer ook in dit vak zijn entree heeft gemaakt. Met eenvoudige middelen en een dosis vakmanschap en de liefde en kennis van materialen prachtige voorwerpen te maken is voor hem aanleiding geweest om zich hier in te verdiepen. Hij heeft een opleiding gevolgd bij een goudsmid en daarna bij hem bekwaamd in het vak.

Margreet van Moergastel – schilderijen acryl
Zo’n 20 jaar geleden kreeg zij behoefte aan een nieuwe creatieve uiting. Na een bezoek bij een amateur schildervereniging ging zij overstag. Daar ontwikkelde zij haar eigen stijl. Op de middelbare school vond zij meetkunde een fijn vak. Het lijnenspel intrigeert haar en geeft inspiratie. Dit is terug te vinden in haar kleurrijke schilderijen.

Petra Smits – schilderen en tekenen
Voor Petra is tekenen en schilderen een passie en zij zet haar creativiteit op verschillende gebieden in. Niet alleen als schilder, maar ook bijvoorbeeld ook in het ontwerpen van leuke educatieve projecten voor het onderwijs. Voor deze expositie heeft zij meerdere kleine werkjes gemaakt. Heel anders dan men van haar gewend is, kortom echte “must haves”.

Het KunstGein Podium is open de woensdag, donderdag, vrijdag en de zaterdag van 13.00 uur tot 17.00. Eén van de kunstenaars is altijd aanwezig. U vindt KunstGein Podium in het Atrium (begane grond) van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein.

Op de foto v.l.n.r: Petra Smits, Margreet van Moergastel en Wim Peters

Meesteroplichters in Nieuwegein en Maarssen: “Dit lijkt wel Ocean’s Eleven”

Drie mannen en twee vrouwen uit Nieuwegein en Maarssen zijn volgens justitie betrokken bij een grote internationale vastgoedzwendel. Daarmee zouden ze tonnen hebben verdiend en werden ook grote bedragen witgewassen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd de vijf er ook van dat ze samen een criminele organisatie vormden. Ze werden door de politie maandenlang gevolgd en afgeluisterd voordat ze werden aangehouden.

OCEAN ELEVEN
De officier van justitie noemde de groep in een eerdere zitting ‘Oceans Eleven’, verwijzend naar de gelijknamige film over een oplichtersbende. De praktijken zouden in Hollywood niet misstaan, zei hij. De zaak kwam aan het licht bij onderzoek naar de 51-jarige ondernemer B. van D. uit Nieuwegein.

Van D. verkocht machineonderdelen en motoren aan klanten in Suriname, daarmee zouden ook grote sommen geld worden verscheept. Toen hij in de gaten werd gehouden, stuitte de politie op de oplichtingspraktijken en op de medeverdachten.

NEPBEDRIJVEN
Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM dat Van D. samen met de 54-jarige Nieuwegeiner T.D. een aantal nepbedrijven had opgelicht. Ze zouden onder valse namen mensen hebben benaderd die huizen en hotels te koop hadden staan. Om geloofwaardig over te komen werd vaak afgesproken in luxe hotels.

Volgens het OM betaalden de mannen met zwart geld, maar probeerden ze vastgoedverkopers ook op te lichten met nepgeld. Bij T.D. is voor meer dan tien miljoen euro aan vals geld aangetroffen.

Ook de partners waren bij de zwendel betrokken. Vooral de ex van T.D. speelde een actieve rol, blijkt volgens het OM uit zogenoemde tapgesprekken. Bij de 41-jarige S.H. werd voor kapitaal aan sieraden en andere luxe spullen aangetroffen. Volgens haar zijn het huwelijks en geboortecadeaus.

COMMERCIEEL DIRECTEUR
Een opmerkelijke rol in de zaak is weggelegd voor de 62-jarige F.K. uit Almere. K. was commercieel directeur van bedrijven in Nederland, Indonesië en Singapore. Hij zegt zelf dat hij dacht dat hij gewone legale werkzaamheden verrichte, maar ook hij gebruikte valse namen.

Uit afgeluisterde gesprekken met Van D. blijkt volgens justitie dat K. actief aan de zwendelpraktijken meewerkte. Ook is hij eerder veroordeeld tot een celstraf voor oplichting en lopen er nog zaken tegen hem wegens valsheid in geschrifte en faillisementsfraude.

EERDERE VEROORDELINGEN
Ook de andere twee mannen hebben een flink strafblad. T.D. werd eerder in Duitsland veroordeeld tot ruim vier jaar cel wegens diefstal met geweld en oplichting en heeft ook eerdere veroordelingen voor inbraak en diefstal op zijn naam staan.

Ook B. van D. is ook in Duitsland veroordeeld voor oplichting. In Nederland is hij veroordeeld voor het vervalsen van bankbiljetten en een lidmaatschap van een criminele organisatie.

CRIMINELE WINST AFPAKKEN
Het openbaar ministerie wil de winst afpakken die de verdachten gemaakt zouden hebben met hun criminele activiteiten. Bij het echtpaar B. van D. en C. van S. zou dat gaan om bijna 270.000 euro. T.D. zou ruim 300.000 euro moeten inleveren en zijn ex S.H. ruim 310.000 euro. Volgens de meeste verdachten klopt deze berekening niet. Om die bedragen te bepalen, moet de boekhouding van de verdachten worden doorgespit. Dat is lastig omdat er veel contant geld met de zaak gemoeid is.

Omdat de zaak erg gecompliceerd is en er veel verdachten zijn, werd vandaag besloten een extra zittingsdag in te plannen 6 maart 2019. Dan komt de officier van justitie met zijn strafeis en gaan ook de advocaten pleiten.

Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Krakers bedrijfspand landgoed Rijnhuizen veroordeeld

Vijf personen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het kraken van een bedrijfspand op landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. Dit deden zij in juli van dit jaar. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, de andere drie moeten een boete betalen.

Op 29 juli van dit jaar hebben drie mannen en twee vrouwen het bedrijfspand gekraakt. Ook hebben ze in en rondom het pand vernielingen aangericht. De krakers werden ontdekt omdat het alarm was afgegaan. Bij hun aanhouding hadden ze gereedschap bij zich waarmee de vernielingen uitgevoerd konden worden. Dat anderen op een eerder moment de vernielingen hebben aangericht is volgens de rechtbank dan ook onaannemelijk.

Het pand stond sinds 2016 leeg en was afgesloten van het water en het gas. Ook waren er meerdere lekkages, waardoor een gedeelte van het pand onder water stond. De rechtbank constateert dan ook dat het pand feitelijk niet meer in gebruik was waardoor er wel sprake is van kraken maar niet van lokaal- en erfvredebreuk.

Gevangenisstraffen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en het strafrechtelijk verleden van de krakers. De hoofdverdachte, een 30 jarige man uit Polen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 dagen, waarvan 7 dagen voorwaardelijk.

Een 32-jarige vrouw uit Berlijn is veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf waarvan 5 dagen voorwaardelijk. Daarnaast is zij veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

Drie andere personen moeten een boete van 750 euro betalen. Nog eens drie andere verdachten zijn vrijgesproken. Van hen is niet vastgesteld dat ze meer hebben gedaan dan voor het toegangshek te staan.

‘De Kamperveste’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Jupiterburg in Batau Noord. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week dus de Kamperveste in de wijk Fokkesteeg.

Portret van de week: ‘Wie is daar vrijwilligster bij het Hospice Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Lies Graafland.

Arend Bloemink: ‘Omdat het Portret van deze Week al eens in het Nieuwegeinse Hospice, waar zij als vrijwilliger werkt, werd gefotografeerd, spreken we bij haar thuis af. Ze opent de voordeur met een ‘Hé, bekend gezicht…’. Tja…’

‘Eenmaal binnen komen we tot de conclusie dat Lies het best lekker op de bank gaat zitten. We kunnen ook aan tafel plaatsnemen, daar waar ze een legpuzzel legt, maar het wordt dus de bank. Al snel begint Lies te vertellen. Over haar vrijwilligerswerk bij het hospice. Over haar overige vrijwilligerswerkzaamheden. Ze verhaalt met veel enthousiasme, met passie, met expressie, heel onderhoudend. Intussen maak ik, al luisterend, de foto’s.’

Maak middels de antwoorden die Lies Graafland geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen nader kennis met haar, haar vrijwilligerswerk en met hoe zij denkt over Nieuwegein.

Wie ben je?
Mijn naam is Lies Graafland- Terheggen, getrouwd met Jan Graafland. Wij hebben 2 kinderen, een zoon en een dochter en 2 kleindochters. Ik ben in Houten geboren en opgegroeid.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Al voor ik met pensioen ging, ben ik vrijwilliger geworden bij Handje Helpen. Dat was in het jaar 2000. Ik kon kiezen uit diverse hulpvragers. Mijn keuze viel op een gezin, man, vrouw en 2 kinderen. Twaalf jaar lang heb ik het jongste kind ( toen 6 jaar) met een beperking opgevangen en begeleid. Ik ging voornamelijk met hem wandelen en sindsdien ken ik alle speeltuintjes in Galecop. Met slecht weer wilde hij alleen maar met zijn Lego spelen. Hij is nu 24 jaar en ik heb nog steeds contact met hem.

Inmiddels was ik ook vrijwilliger geworden in de hospice Nieuwegein, nu al weer ruim 12 jaar. Ik doe dit 2 dagdelen per week. Het werk in de hospice vind ik boeiend en veelzijdig. Als vrijwilliger wil je er voor de gasten ( zo noemen we onze patiënten) en hun familie zijn. Goede zorg en aandacht zijn belangrijk voor de gasten. Ondanks dat het voor de gasten een moeilijke en zware tijd kan zijn, is er vaak ook nog ruimte voor een lach en ontspanning. Het geeft mij ieder keer weer een voldaan en goed gevoel als ik naar huis ga.

In 2016 heb ik weer een hulpvrager bij Handje Helpen gezocht. Een Somalisch gezin; vader, moeder en 5 kinderen. Zij wonen ruim 18 jaar in Nederland. De oudste jongen ( 10 jaar oud) heeft een behoorlijke beperking. Met hem, een broertje en zusje ga ik iedere woensdagmiddag wandelen naar speeltuintjes en diertjes kijken. Bij slecht weer lees ik voor uit een eenvoudig boekje of proberen we een eenvoudig puzzeltje te maken. Verder ben ik daar ter ondersteuning. Ik haal hier iedere week veel energie en gezelligheid uit.

Eens per jaar collecteer ik voor de Hartstichting en het Gehandicapte Kind. Dan ontmoet ik totaal andere mensen. Ook weer leuk. Verder heb ik een sociaal en leuk leven.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij wonen sinds december 1977 in de wijk Batau- Noord. Het huis en de wijk bevalt ons prima.

Wat vind je van Nieuwegein?
In het begin was het even wennen, want Nieuwegein had toen geen leuk centrum of winkelstraat. In de loop der jaren is Nieuwegein in positieve zin veranderd. Diverse winkelcentra en redelijk veel groen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik vind dat er nog steeds veel te veel honden los lopen, waardoor in het park waaraan wij wonen, veel niet opgeruimde hondenpoep ligt. Daar kan ik me echt aan ergeren!

Winterfair in Fokkesteeg

Op vrijdag 14 december aanstaande van 15.00 – 19.00 uur kunnen inwoners van Nieuwegein en natuurlijk de wijkbewoners van Fokkesteeg, genieten van de WinterFair op het plein aan de Hoornseschans en in het Wijkhuis La Caza. Gezellig shoppen voor originele, handgemaakte cadeautjes, snuffelen op de boekenmarkt of koop de heerlijkste versgebakken kerstkoekjes. Een heel bijzondere attractie is de prachtig verlichte Kerst-vrachtwagen van Brouwer Zwaar & Speciaal Transport.

Buiten is het WinterTerras met chocolademelk en glühwein. In La Caza kunt u de Kerstman ontmoeten en vindt u allerlei gezellige kraampjes. Voor de kinderen is er een Kids Loterij en een vrolijk schminkteam. Dit alles in gezellige kerstsfeer met kerstmuziek. Het wijknetwerk Fokkesteeg en La Caza trakteren op gratis erwtensoep.

De leukste manier om elkaar als buurtbewoners te ontmoeten en iedereen is van harte welkom! De WinterFair is een evenement van het Wijknetwerk Fokkesteeg, LaCaza en stichting Balans.

Kaarslicht in Vreeswijk 2018

Op woensdag 12 december is het Oude dorp Vreeswijk omgetoverd tot een sprookje. De straatverlichting wordt gedoofd en meer dan 10.000 lichtjes twinkelen u tegemoet. In de straten vindt u koren, zijn er diverse activiteiten en koopt u lekkernijen. In het water ziet u lampjes en fonteinen schitteren. De schepen en sluizen zijn ook versierd met honderden lichtjes. Vanaf 16.00 uur vindt u op de Handelskade een sfeervolle kerstmarkt met meer dan honderd kramen. Zowel van ondernemers als van marktkooplui uit de buurt. Op deze markt vind je geen algemene handel. Wel vind je goederen die je niet zomaar in de winkel kunt kopen. Een ouderwets draaiorgel speelt kerstliedjes en er zijn hapjes en drankjes in de kerstsfeer.

Activiteit Locatie Van Tot
Kerstmarkt
Kerst en winter gerelateerde artikelen
Handelskade 16:00 22.00 uur
Lampionnenoptocht Oud Vreeswijk 18:00 18.50 uur
Vreeswijk bij Kaarslicht Oud Vreeswijk 19:00 21.30 uur
Volkskerstzang
‘Vertrouw op het Licht ‘
Barbarakerk 19:00 20.00 uur
Levende kerststal Raadhuisplein 18.00 21.30 uur
Antieke kerststal, kalligraaf
en andere bijzonderheden
Oud Vreeswijk 18.00 21:30 uur
Optredens, zang en muziek Oud Vreeswijk 19.00 21.00 uur
Samenzang koren Oude Sluis 21.00 21.15 uur
Vuurspuwer (3x 20 min.) Koninginnelaan 19.15 – 19.50 – 20.25  uur
Kerstwensboom Barbarakerk 18.00

Spectaculair programma
De bezoekers wacht weer een spectaculair programma. Terug van weggeweest is de levende kerststal op het Raadhuisplein. Gebleven zijn de kunsten van de spectaculaire vuurspuwer. In de straten zingen koren. In het water ziet u lampjes en fonteinen schitteren. De schepen en de sluizen zijn ook versierd met honderden lichtjes. Of loopt u mee langs de sfeervolle straten met de lampionnenoptocht? Om 18.00 uur vertrekken zeker 200 kinderen met hun zelfgemaakte lampion. De Kerstman rijdt in de arrenslee voorop.

Historische werf
Vreeswijk heeft een beschermd dorpsgezicht. De aangrenzende museumwerf is dat ook. De historische werf is tijdens het evenement te bezoeken. Langs het hele stuk van de Vaartse Rijn liggen met kaarsjes verlichte historische, vaak bewoonde, binnenvaartschepen.

Kerstwensboom
Ook de Barbarakerk is feestelijk verlicht. Binnen is er aan het begin van die avond de volks-kerstzangdienst en is een grote kersstal te bewonderen. Voor de kerk staat een kerstwensboom. Je kunt daar zelf ook een wens in doen. Haal dan in de kraam ernaast een doorzichtige kerstbal. Die kun je vullen met een wens of een mooie herinnering. Daar maken veel mensen gebruik van. De boom staat er net na Sinterklaas maar hij gaat pas op de lichtjesavond aan.

Levende kerststal
De lichtjesavond heeft naast een miniatuur oude kermis, een antieke kerststal en een grote levende kerststal ook een echte vuurspuwer. Die geeft een grote show van 20 minuten. Let wel even goed op de tijden, want dat doet hij maar drie keer die avond.

Volkskerstzang
Voor de 55e keer is er in de Barbarakerk op 12 december om 19:00 uur een Volkskerstzang met als thema: “Vertrouw op het Licht”. Aan deze dienst werken o.a. mee het Leger de Heils, het Tussenkoor, kinderkoor van De Trompetvogel. De burgemeester van Nieuwegein, dhr. Frans Backhuijs zal een openingswoord spreken. Aansluitend is in deze kerk de kerststal tot 22:00 uur te bezichtigen, terwijl verschillende koren van 20:00-21:30 uur afwisselend in deze kerk zingen.

Plattegrond downloaden
In het licht van meer dan 10.000 lichtjes kunt u de vele activiteiten bekijken. Om het makkelijk te maken is er een app beschikbaar met daarop alle activiteiten met de locaties. Via de website invreeswijk.nl kunt u de app met plattegrond downloaden.

De plattegrond van de feestelijkheden is als pdf te downloaden en werkt ook op de telefoon. Daarmee is voldaan aan de vraag om een interactieve kaart in pdf-formaat. Alles is aanklikbaar. Zo heb je meteen overzicht. Dat mag ook wel want niet alles staat op een logische plek. Een kerststal staat bijvoorbeeld in de etalage van een verlaten winkelpand. Als je het rondje op de kaart loopt, kom je alles tegen.

Parkeren
Bezoekers moeten rekening houden met beperkte parkeergelegenheid. Wel zijn er aan de rand van het dorp extra fietsenstallingen ingericht. Deze staan ook op de interactieve kaart aangegeven. De auto parkeren kan het beste een eindje buiten het dorp. Vanuit Vianen kun je ook nog met het fietsveer Vrevia. Die gaat deze dag speciaal tot 23.00 uur.