Internationaal schoonspringtoernooi in Eindhoven

Op zaterdag 8 en zondag 9 december jl. werd in het Pieter van den Hoogenbad zwembad in Eindhoven een internationaal schoonspringtoernooi georganiseerd. Er deden sporters mee uit Nederland, Italië en Spanje.

In de B-groep (14/15-jarigen) had Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein twee 12 jarigen die mee deden aan de wedfstrijd. Zij voldeden aan de deelname-eis. Een knappe prestatie. Daan Willemen sprong de 1 meter plank en werd 4de. Matthew Hibbert wist zowel op de 1 meter, als op de 3 meter de bronzen medaille te behalen.

In de A-groep (16/17/18-jarigen) sprong Manuel Oztopcu een stabiele 1 meter wedstrijd en werd knap 4de. Owen Johnston, in zijn laatste wedstrijd bij de junioren, behaalde de zilveren medaille. Manuel liet op de 3 meter zijn nieuwe programma zien en wist met een mooi puntentotaal een bronzen medaille te behalen.

Bij de meisjes sprong Oona Abbema haar eerste grote wedstrijd mee. Oona is in september gestart met schoonspringen en liet een mooie progressie zien door in Eindhoven 7de te worden. Raziye Rouhbags, in haar laatste juniorenwedstrijd, sprong zich naar de bronzen medaille op de 1 meter plank. Matthew, Manuel, Owen, Oona, Raziye en Tanja zullen onder leiding van Angelique de Vroome van 1 t/m 5 januari deelnemen aan een internationaal toernooi in Las Palmas (Spanje).

Workshop Schoonspringern
Op 22 december aanstaande kinderen in de leeftijd van 10 jaar en jonger en kinderen van 11 t/m 14 jaar een workshop schoonspringen volgen van 45 minuten. Deze workshop vindt plaats in zwembad Merwestein. Je kunt je hiervoor opgeven via de website www.schoonspringen.nl en dat kost helemaal niets. De workshops worden gegeven door bevoegde coaches en je zult een aantal springers in actie zien van de vereniging en van het Nationale Team.

Nationale Vrijwilligersdag in het nieuwe VrijwilligersHuis Nieuwegein

Afgelopen vrijdag was het Nationale Vrijwilligersdag: een dag waarop vrijwilligers en al het mooie werk dat zij doen in het zonnetje worden zetten. Want in een tijd waarin iedereen het altijd maar druk heeft, hoe mooi is het dan om alle tijd te nemen voor een ander?

Op hun nieuwe locatie middenin City Plaza exposeerde het VrijwilligersHuis Nieuwegein met een aantal prachtige portretten van Nieuwegeinse vrijwilligers, genomen door Fototeam KenM. De expositie werd door wethouder Marieke Schouten geopend, en Christine Aaftink gaf een inspirerende speech. De oud-schaatser (Nederlands sprintkampioen op het ijs) vertelde: ‘Ik heb vroeger jaren geschaatst en toen zijn er veel vrijwilligers voor mij bezig geweest. Het is mooi om nu aan de andere kant te staan en ook mijn steentje bij te dragen.’

Het Vrijwilligershuis Nieuwegein heeft als doel om alle vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en inwonersinitiatieven in Nieuwegein te versterken. Tijdens Nationale Vrijwilligersdag werd duidelijk hoe rijk Nieuwegein is aan initiatieven: het terugvinden van huisdieren, een speelgoedbank voor kinderen, zorgen voor ouderen in hun laatste levensfase – alles kan met vrijwilligerswerk.

In het nieuwe jaar zal het VrijwilligersHuis Nieuwegein op Boogstede 12 vele workshops, lezingen en netwerkmogelijkheden bieden om de vrijwillige inzet in onze stad naar een hoger niveau te tillen. Ondertussen draait het online platform voor het aanbieden en vinden van vrijwilligerswerk en inwonersinitiatieven onvermoeid door op www.vrijwilligershuis-nieuwegein.nl. Wellicht een bezoekje waard, ook met de goede voornemens in het vooruitzicht!

Kees van Fototeam KenM maakt een foto van het team van het vrijwilligershuis Nieuwegein. Je ziet de fotoexpositie met vrijwilligers op de paneelwanden en de unit van het Vrijwilligershuis op Cityplaza.

Voedselbank Nieuwegein zet zich in voor kerstcadeaus voor haar cliënten

De Voedselbank in Nieuwegein is een samenwerking aangegaan met Office Centre in Nieuwegein. Zij wil, in aanloop naar de kerstdagen, cadeautjes inzamelen voor haar cliënten. Normaliter komt u de vrijwilligers tegen bij de diverse supermarkten in Nieuwegein, waar u een donatie kunt doen bij een van de vrijwilligers. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december aanstaande vindt u deze vrijwilligers bij het Office Centre aan de Ravenswade 3 in Nieuwegein.

‘Op beide dagen kunnen klanten van Office Centre een kerstcadeautje kopen voor de kinderen van de Voedselbank. De vrijwilligers willen zo het noodzakelijke voedselpakket uitbreiden met een cadeautje voor dekinderen van haar cliënten. Vrijwilligers van de Voedselbank verzoeken klanten van Office Centre een cadeautje te kopen. Een speciale tafel staat daarvoor gereed op beide dagen. Suggesties als een pennenbak, kleurpotloden en een usb-stick staan op een flyer, die uitgereikt wordt. Uiteraard is ook een vrije keuze mogelijk. Zo wordt ook voor de kinderen van de Voedselbank december een onvergetelijke maand’ aldus Otto Staal, bestuurslid van de Voedselbank in Nieuwegein.

Gerwin Melink, vestigingsmanager van Office Centre Nieuwegein: ‘Wij zijn dé plek voor kantoorartikelen en –oplossingen en weten wat ondernemers nodig hebben. Van inkt tot kantoormeubilair en elektronica als laptops, printers en papierversnipperaars. Ook kun je bij ons terecht voor drukwerk, frankeer- en verzendoplossingen en technische ondersteuning. En dat alles onder één dak. We vinden het een mooi initiatief van de Voedselbank en willen hier graag aan meewerken zodat ook de kinderen van de Voedselbank iets extra’s krijgen rond de kerstdagen.’

Grootste kerstboom straalt weer over Nieuwegein

Dankzij Stichting Kerstboom is de Gerbrandytoren in IJsselstein weer omgetoverd tot ‘de grootste kerstboom ter wereld’. Zaterdagavond 8 december jl. zijn de 120 lampjes op de 375 meter hoge zendmast feestelijk ontstoken. Het is de twintigste keer dat de Gerbrandytoren dienst doet als kerstboom. De eerste keer was in 1992. Rond de ontsteking was een muzikaal programma opgetuigd met onder anderen Glennis Grace.


Foto: Michael Simonse

In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand.

Rond 20.45 uur werden de ledlampjes ontstoken en dat ging dit jaar zonder problemen. Vorig jaar sloeg één dag voor het officiële moment de bliksem in de toren. Het overgrote deel van de lampjes raakte toen beschadigd en kon niet meer op tijd hersteld worden. De grootste kerstboom bleef toen dat jaar zonder lichtjes. De kerstboom, die ook goed te zien is vanuit Nieuwegein, blijft tot 6 januari stralen.

Jan Valkenburg die bovenstaande foto maakte: ‘De grootste kerstboom van de wereld is weer aan in IJsselstein. Gezien vanuit mijn woonkamer in Nieuwegein. Niks te klagen!’

Video: Samenvatting kerstshow: ‘Het Wilde Westen’

In het weekend van 8 en 9 december jl. organiseerde KRC Rolling uit Nieuwegein weer haar jaarlijkse spectaculaire kerstshow. Dit jaar alweer voor de 21e keer. Het thema dit jaar was: ‘Het Wilde Westen.’ De show duurt ruim 2 uur en trekt altijd veel publiek.

Veel vrijwilligers waren ruim een half jaar actief om de ruim 350 pakjes te maken en het decor. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers namen woensdagavond 21 november een kijkje achter de schermen en spraken met Marian Coenen van KRC Rolling. Deze reportage ziet u hier.

Tijdens deze kerstshow worden ook de sportieve succesnummers gereden waarmee is deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Almere en de Wereld Kampioenschappen in Frankrijk. KRC Rolling behaalde dit jaar de 1e plaats op het Nederlands Kampioenschap in 4 van de 5 categorieën en heeft met deze nummers succesvol deelgenomen aan het Wereldkampioenschap.

In deze show is ook de zeer succesvolle kunstrolschaatster, Sylvia Pistorius te zien. Sylvia is meervoudig Nederlands Kampioen in diverse rolschaatsdisciplines. Op de Wereld Kampioenschappen behaalde Sylvia een zeer hoge eindnotering in de categorie Solodans.

Nog kijken? Dat zou kunnen op zondag 9 december om 16.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.krcrolling.nl. Toegang is € 11,00 per volwassen en € 7,50 voor een kind tot en met 12 jaar. Ten tijde van dit schrijven is het niet bekend of de kaarten zijn uitverkocht. Jos van Vogelpoel maakte bovenstaande reportage van het optreden op zaterdag 8 december jl.