Extra impuls in aanpak laaggeletterdheid in Nieuwegein

Tijdens de algemene beschouwing op donderdag 8 november – hét politieke debat van het jaar waarin vooruit wordt gekeken naar het begrotingsjaar 2019 – heeft de PvdA Nieuwegein aandacht gevraagd voor het onderwerp laaggeletterdheid. Ongeveer 15% van de inwoners in Nederland is laaggeletterd en dat betekent bijna 10.000 laaggeletterden in Nieuwegein. Volgend jaar komt het college met een aanpak van laaggeletterdheid, maar de PvdA vond dit probleem te groot en wilde hier niet op wachten. Zij zien graag dat op korte termijn gekeken wordt naar de documenten die verbeterd kunnen worden om laaggeletterden beter te helpen.

Na stemming en het debat van donderdagvond heeft dit onderwerp een positieve toezegging gekregen van de burgemeester. Ook de meerderheid van de raad stemde voor om direct extra middelen beschikbaar te stellen voor inwoners die een taalopleiding willen volgen.

‘De gemeente heeft de taak om in de communicatie en dienstverlening te zorgen dat deze begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. Onze gemeentelijke formulieren moeten worden verbeterd op gemak, eenvoud en laagdrempeligheid. Dit proces mag volgens de PvdA wel sneller dan zes jaar, draagt het college op om dit nog in deze periode te doen. We moeten als gemeente zelf het goede voorbeeld geven’ aldus Marianne Spalburg fractievoorzitter van de PvdA in Nieuwegein.

Spalburg: ‘Laaggeletterdheid is een enorm probleem in Nieuwegein. En dit leidt in veel gevallen ook tot problemen op het gebied van zoals participatie, werk, gezondheid en schulden. Het college komt in 2019 met een integratie aanpak van laaggeletterdheid, dat is goed, maar de PvdA vindt dat we nú stappen moeten zetten. De gemeente heeft de taak om in de communicatie en dienstverlening te zorgen dat deze begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. Onze gemeentelijke formulieren moeten worden verbeterd op gemak, eenvoud en laagdrempeligheid. Dit proces mag volgens de PvdA wel sneller dan zes jaar, draagt het college op om dit nog in deze periode te doen. We moeten als gemeente zelf het goede voorbeeld geven.”

‘Daarnaast is de vraag naar een taalopleiding voor laaggeletterden groter dan het aanbod. Het zou een verloren kans zijn dat veel laaggeletterden, die toch al moeilijk te bereiken zijn en nu eindelijk – al dan niet via het taalhuis of de WIL – de stap hebben gezet om een taalopleiding te volgen, opnieuw worden teleurgesteld en wellicht zullen afhaken. “Dit is voor de PvdA onverteerbaar.” Aldus Marianne Spalburg. Daarom willen we nu alvast voor 2019 extra middelen vrijmaken. Hierdoor kunnen laaggeletterde inwoners van Nieuwegein, die anders op een wachtlijst komen te staan, de Taal+ opleiding alsnog het komend jaar volgen’ geeft de fractievoorzitter aan.

‘Lekkende’ agent waardoor aanslagen werden gepleegd in Nieuwegein moet de cel in

Een politieagent die gegevens lekte en daarmee zijn ambtsgeheim schond moet tien dagen de gevangenis in en krijgt een werkstraf van 240 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf. Nadat de gevoelige informatie uit het politiesysteem was geplukt werden in Nieuwegein diverse aanslagen gepleegd.

De rechtbank in Breda volgt met het vonnis de eis van het Openbaar Ministerie. De agent uit Tilburg had volgens de rechter onnodig politie-informatie opgezocht. Het vermoeden bestaat dat die bij een groep Marokkaanse misdadigers is beland.

AANSLAGEN
De criminelen hebben de gegevens van de politie gebruikt om achter de verblijfplaats van een vijand te komen en om zijn familie onder druk te zetten. Bij de vriendin van de gezochte man werd een envelop bezorgd met onder andere zijn politiefoto en informatie over auto’s die hij gebruikte. Bij zijn oom, vader en vriendin in Nieuwegein werden korte tijd later aanslagen gepleegd.

Bewijs dat de agent de geheime informatie zelf heeft gedeeld met de criminelen is niet gevonden, maar de rechtbank gaat er wel vanuit dat hij de informatie heeft gelekt. Volgens de rechter heeft hij minstens het risico genomen dat de gegevens voor criminele doeleinden zouden worden gebruikt, aldus de uitspraak.

ONTSLAGEN
De Tilburger werkt inmiddels niet meer bij de politie. Vanwege het lekken van de gegevens is hij ontslagen.

Kunstenaars Centrum Nieuwegein stopt met haar activiteiten in het centrum aan de Kerkstraat

Het gezegde ‘Aan alles komt een end’ blijkt nu ook voor de galerie van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN) een realiteit. Nagenoeg dertig jaar lang hebben de leden van deze vereniging bijna iedere week van het jaar kunstexposities georganiseerd in hun galerie aan de Kerkstraat in Jutphaas. Henk Satijn, voorzitter van het KCN: ‘De afgelopen jaren is gebleken dat dit een duidelijk achterhaald concept is. Tijdens openingen van de exposities is de galerie vaak meer dan vol, maar de dagen daarna zijn er weinigen die haar weten te vinden.’

De leden van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein hebben daarom besloten met ingang van het nieuwe jaar de galerie af te stoten. De vereniging blijft echter wel bestaan en gaat op zoek naar een nieuwe invulling en bijdrage aan kunst en cultuur in en om Nieuwegein.

Als afsluiting van de afgelopen periode organiseren de leden nog eenmaal een ledententoonstelling in ‘hun’ galerie onder de passende titel: ‘aan Alles komt een End’. Deze expositie zal te zien zijn vanaf zaterdag 24 november tot en met zondag 9 december 2018.

Dit is echter niet de laatste expositie. Met de gedachte ‘de jeugd heeft de toekomst’ willen de leden de laatste expositie inrichten voor de jeugd en wel met een overzicht van werken en werkjes, die de deelnemers aan de ‘Kids Art Club’ de afgelopen jaren hebben gemaakt. Deze expositie kunt u bezoeken in het weekeinde van 15 en 16 december 2018. ‘Zodra de details van beide exposities bekend zijn, zal nadere berichtgeving volgen’ geeft Henk Satijn aan.

Let’s Do It Kids op De Toonladder in Zuilenstein

‘Wat is zwerfafval?’ Dat was een van de vragen die wethouder Marieke Schouten donderdagochtend stelde aan de leerlingen van OBS De Toonladder Zuilenstein. De school had haar uitgenodigd om de aftrap te doen van de themaochtend over zwerfafval en plastic soep van Let’s do it kids.

Om de kinderen meteen helemaal te betrekken bij het onderwerp deden leerlingen van groep 7 en groep 8, onder toeziend oog van de rest van de school en ouders, een spelletje Ren-je-rot tegen elkaar. Daarbij moesten zij meerkeuzevragen over afval beantwoorden. De hele school mocht voorzeggen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De vragen waren best pittig. Zo moesten de leerlingen bijvoorbeeld raden hoe lang de natuur er over doet om een stukje kauwgom te verteren. Over het juiste antwoord, 20 jaar maar liefst, was de verbazing van de gezichten af te lezen.

Met 1 punt verschil ging groep 8 er uiteindelijk met de eindzege vandoor. Ze kregen van de wethouder een certificaat uitgereikt dat ze in de klas mogen ophangen. Na nog een slotwoordje van directeur Bob Koopman gingen alle leerlingen naar de klassen om daar de hele ochtend verder te leren over zwerfafval en plastic soep.

De storytellers van Let’s Do It Nederland hebben een vorm van belevingsonderwijs ontwikkeld, die er op gericht is om de hele school in één ochtend met de diverse aspecten van het (zwerf)afval in aanraking te brengen. Iedere groep gaat op zijn eigen niveau aan het werk.

Fietsverlichting is van levensbelang!

De donkere dagen zijn weer op komst. Wintertijd, zichtbaarheid. Zichtbaarheid als fietser in het donker is van levensbelang. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat ‘fietsers zonder licht’ de ondervraagden het meest onveilige gevoel geeft in het verkeer. Het is dus belangrijk dat je fietsverlichting goed werkt.

Het Anna van Rijn College voerde eerder een fietscontrole uit met het actiepakket Fietsverlichting van VVN, ondersteund door de Provincie Utrecht. Iedereen die zijn verlichting in orde heeft ontving een mooie gadget als beloning. Donderdagmorgen 8 november volgde er een ‘Fix je Fietsverlichtingsactie’, waarbij de fietsverlichting van 150 fietsen die niet in orde waren gratis werden gerepareerd, in samenwerking met de fietsenmakers van Fietspunt.

Het Anna van Rijn College, VVN en de provincie Utrecht hopen op deze manier een bijdrage leveren aan een meer veilige winter voor de fietsers en andere weggebruikers. Onze videograaf Bart van Rooijen nam vanmorgen een kijkje op de Harmonielaan bij het Anna van Reijn College en maakte bovenstaand videoverslagvan de actie.

Algemene Hulpdienst Nieuwegein organiseert een Koffietafel in La CaZa

Op dinsdag 20 november 2018 organiseert Samen Veerkrachtig in samenwerking met de Algemene Hulpdienst Nieuwegein een Koffietafel in La CaZa (voorheen Wijkhuis De Steeg) aan de Hoornseschans 101 in Nieuwegein. De Koffietafel bijeenkomst is er voor iedereen met een arbeidsbeperking en/of langdurige ziekte. Aanmelden graag vooraf via deze website. Samen Veerkrachtig bevestigt vervolgens je aanmelding per e-mail. Als je vragen hebt, helpen zij je graag verder. Je kunt hen bereiken via info@samenveerkrachtig.nl.

Wat is een Koffietafel?
Verspreid door het land organiseert Samen Veerkrachtig bijeenkomsten voor mensen die te maken hebben met een arbeidsbeperking. Tijdens een Koffietafel praat je in groepjes van 8 tot 10 personen met elkaar, onder begeleiding van een ervaringsdeskundige.

Het doel hiervan is om tips en ervaringen uit te wisselen over de dingen die je tegen komt nu je niet meer in het arbeidsproces zit. Zo merk je dat je er niet alleen voor staat. Samen zoek je naar informatie en oplossingen die jou en anderen verder helpt.

12.30: inloop met een broodje, koffie, thee, water, melk
13.00: start Koffietafel
15.00: einde

VSP komt met motie want de zorg voor onze inwoners stopt niet na kantooruren

De Verenigde Senioren Partij (VSP) heeft al eerder aangedrongen op meer toezicht door toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Nieuwegein. Vanavond wil de VSP in een motie de veiligheid voor haar burgers waarborgen. Dit doet ze in de motie: ‘Stad schoon, veilig, leefbaar en bereikbaar 24/7.’ Deze zal de VSP vanavond indienen tijdens de raadsvergadering over de behandeling van de begroting 2019.

De VSP krijgt veel meldingen van inwoners dat wanneer zij het klant Contact Centrum bellen (14 030 Nieuwegein), deze gesloten is. Deze is alleen bereikbaar tijdens kantooruren van 08.30 t/m 17.00 uur terwijl veel criminaliteit in de avonduren gebeurd. Dit is ‘onacceptabel’ aldus de VSP. ‘Ook de Piketdienst Stadsbeheer is na kantooruren alleen bereikbaar voor storingen en klachten in de openbare ruimte. en het landelijke servicenummer van de politie (0900-8844) verwijst weer terug naar de gemeente. Alleen alarmnummer 112 is bereikbaar’ aldus de Mol van de VSP.

In de motie pleit de VSP dat inwoners voor klachten, calamiteiten en overlast, waarbij gemeentelijke inzet noodzakelijk is, de afdeling Toezicht, Veiligheid, Leefbaarheid en Handhaving met piketmedewerkers buiten kantooruren telefonisch bereikbaar blijft (24/7) voor meldingen van inwoners, politie en samenwerkende hulpdiensten van Nieuwegein. Dit zou volgens fractievoorzitter De Mol ‘een bijdrage leveren aan een gezonde, schone, leefbare maar vooral een veilige stad. Ook ná kantooruren hebben we de taak te zorgen voor onze inwoners.’ Wie allemaal de motie steunen zal donderdagavond bekend worden. Op 30 april 2015 diende de VSP, samen met het CDA en ieders Belang, een vergelijkbare motie in.

Eerder lieten al de lokale VVD en Lokale Vernieuwing weten meer toezicht te willen hebben op de bedrijventerreinen De Liesbosch en Plettenburg. De afgelopen weken greep de politie meerdere malen in i.v.m. criminaliteit veroorzaakt door onder andere hennepteelt en drugs. Ook zij zullen tijdens de begroting van 2019 een motie indienen en pleiten voor extra controleurs en BOA’s om zicht te krijgen op de illegale ondernemingsactiviteiten op deze industriegebieden in Nieuwegein.