Harry Buur nieuwe trainer bij JSV na vertrek van Jan Gaasbeek

Harry Buur wordt de nieuwe opvolger van hoofdtrainer Jan Gaasbeek bij JSV. Buur is momenteel trainer van Vriendenschaar en was ook jarenlang topscorer in diverse teams van de Culemborgs tweede klasser. Gaasbeek had zijn contract bij JSV aanvankelijk verlengd maar koos enkele weken geleden uiteindelijk toch voor vertrek aan het einde van dit seizoen bij de Nieuwegeinse voetbalclub en koos voor De Merinos in zijn woonplaats Veenendaal.

Harry Buur

Begin april reageerde de spelersgroep teleurgesteld op het vertrek van Gaasbeek en voorzitter Wim van Kippersluis al helemaal, “Daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar dit was een unieke kans voor mij, gaan werken op vijf minuten van mijn huis. En die factor heeft ook een belangrijke rol gespeeld” aldus Gaasbeek.

Harry Buur heeft in december 2017 al te kennen gegeven dat, na vijf jaar hoofdtrainer te zijn geweest van Vriendenschaar, de tijd is gekomen voor een nieuw hoofdstuk. Dit heeft hij nu gevonden bij JSV.

Heibel over energiepark Rijnenburg: ‘gemeente Utrecht doof voor alternatieven’

De initiatiefnemers van het toekomstige energiepark in polder Rijnenburg luisteren niet naar omwonenden en drijven hun eigen zin door. Dat zegt een groep leden van de zogenoemde uitwerkingsgroep van het Utrechtse project Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop, die meepraat over de plannen in de polderrussen Nieuwegein en Utrecht. De leden willen hun naam niet meer aan het project verbinden en stappen uit de groep. ‘Niet omdat de tijdsbesteding ons opbreekt, maar omdat de inbreng, zorgen en vragen van de uitwerkingsgroep stelselmatig worden genegeerd of weggewuifd’ aldus de leden van de uitwerkingsgroep.

”Van alternatieven die wij hebben ingebracht hebben we niets teruggezien”, zegt een van de teruggetreden leden, die anoniem wil blijven. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnevelden in de vervuilde plas in Rijnenburg of het integreren van zonnepanelen in een brede geluidswal. ‘Wij ervaren dat er van participatie onvoldoende tot geen sprake is en het vertrouwen ontbreekt dat hierin verandering gaat komen.’

De leden van de uitwerkingsgroep hebben het idee dat ze vooral worden gebruikt zodat de gemeente goede sier kan maken met de mate van inspraak rond het project. ”Ze zeggen steeds dat ze zo goed samenwerken met omwonenden, maar dat klopt helemaal niet. Daar doen we niet meer aan mee.” De woordvoerder zegt dat de bewoners die nog wel in de groep zitten ook op het randje van opstappen zitten, maar de knoop nog niet hebben doorgehakt. ‘Wij betreuren het feit dat wij tot dit besluit genoodzaakt zijn.’

De gemeente Utrecht wil het gebied langs de snelweg A2 en A12 gebruiken voor de opwekking van duurzame energie. Daarbij wordt gedacht aan windturbines van meer dan 200 meter hoog. Omwonenden hebben eerder een petitie tegen dat plan opgesteld, die negenhonderd keer is ondertekend. ‘De voorstellen die 17 mei in de werkbijeenkomst zullen worden gepresenteerd, willen en kunnen wij onze naam niet aan verbinden’ aldus de opgestapte leden in een verklaring.

Voortgang
Op 17 mei aanstaande zal, op uitnodiging van de gemeente Utrecht, een werkbijeenkomst worden gehouden in het cultureel centrum De Schalm aan de Oranjelaan 10 in De Meern. Tijdens deze werkbijeenkomst voor inwoners worden de verschillende scenario’s gepresenteerd die uit de ontwerpateliers zijn gekomen. Circa 6.000 Nieuwegeinse huishoudens uit Galecop en Batau zijn hiervoor uitgenodigd.

De volgende werkbijeenkomst (van de in totaal drie werkbijeenkomsten) zal plaatsvinden op 30 juni 2018 in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Ook in deze werkbijeenkomst kunnen bewoners en belanghebbenden meedenken en ideeën aandragen voor de verdere uitwerking van de scenario’s.

Speciale busdienst naar De Meern
Het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Nieuwegein vinden het belangrijk dat de mening van Nieuwegeinse inwoners over de verschiliende scenario’s kan worden ingebracht. Om die reden maakt de gemeente Nieuwegein het mogelijk om gebruik te maken van een speciale busdienst om op 17 mei naar en van cultureel centrum De Schalm in de Meern te reizen.

De opstapplaatsen en vertrektijden voor de heen- en terugreis kunt u vanaf woensdag 2 mei 2018 vinden op www.nieuwegein.nl/busdienst.

Drie Nieuwegeiners ontvingen vandaag een Koninklijke Onderscheiding

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen hebben donderdagmorgen 26 april jl. drie inwoners van Nieuwegein een Koninklijk Lintje ontvangen. Dit jaar gebeurde de uitreiking op een andere manier dan normaal. Waar voorheen de gelukkigen gelokt werden naar het Stadshuis, kwam nu de burgemeester onverwacht bij hen thuis op de koffie. De burgemeester ging op bezoek bij de heer F.J. P. Evers en mevrouw A.M.J. van der Post. Zij werden beide ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau.’ Een videoverslag van de uitreiking aan Frans Evers ziet u hierboven.

Zaterdag 21 april jl. ontving één van de drie Nieuwegeiners al zijn lintje. Dit was de heer A.P. van Beek. Hij werd ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau.’ Van Beek ontving zijn Koninklijke Onderscheiding tijdens de districtsvergadering van de KNV EHBO.

Over de heer A.P. van Beek
De heer A.P. van Beek is al sinds 1969 vrijwilliger bij de afdeling Vreeswijk van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Van 1978 tot 1990 was hij daarnaast voorzitter. Ook is hij ruim twintig jaar lang districtsbestuurder geweest van deze vereniging en ruim tien jaar lid van de Verenigingsraad. Hij was in deze functie medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid. Ook controleerde hij de werkzaamheden van het bestuur. Naast deze activiteiten was de heer Van Beek voor de vereniging ook nog vertegenwoordiger van de Landelijke Organisatie Ter Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS). Daarnaast was hij elf jaar lang secretaris van – en vrijwilliger bij het herenkoor Sint Caecilia in Nieuwegein en was hij vrijwilliger bij de Heilige Drie-eenheid parochie van Vreeswijk. Hij verkocht onder meer kerstbomen ten bate van de restauratie van de Barbarakerk in Vreeswijk. Hij besteedde en besteedt dus vele uren aan al zijn vrijwilligerswerk voor de samenleving.

De heer van Beek met zijn lintje

Over de heer F.J.P. Evers
In 1966 begonnen als jeugdleider en in het jeugdbestuur van voetbalvereniging Celeritudo in Utrecht en even later on de sponsorcommissie van de voetbalclub. Daarna werd hij bestuurslid en vrijwilliger bij Tennisvereniging U.L.T.C. Brisk. Als lid van de jeugdcommissie organiseerde hij vele toernooien en andere activiteiten voor de jeugd. Ook was hij betrokken bij de opzet van de barcommissie. Daarnaast is hij vrijwilliger geweest bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Hij was daarbij aanspreekpunt voor tennisclubs in de regio bij de organisatie van toernooien. Ook leidde hij nieuwe scheidsrechters op. Maar de heer Evers was ook betrokken bij het tennis in Nieuwegein. Jarenlang was hij vrijwilliger bij Tennisvereniging Rijnhuyse. Hij was er wedstrijdleider en hij maakte deel uit van de open toernooicommissie. Sinds 2010 is de heer Evers vrijwilliger bij voetbalclub FC Utrecht, waar hij verslag doet van de wedstrijden voor blinden en slechtzienden. Maar hij is ook actief buiten de sport/ Zo is hij vrijwilliger geweest bij de Liberaal Joodse Gemeente in Utrecht (waar hij de administratie deed) en bij radio RTV9 waarvoor hij verslag deed van politieke café’s, sportgala’s en sportwedstrijden. Momenteel is de heer Evers verslaggever voor De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl).

De heer Frans Evers met links van hem de burgemeester en rechts zijn vrouw Ank Evers

Over mevrouw A.M.J. van der Post
Mevrouw Van der Post is vrijwilliger bij de Kruidentuin Nieuwegein. Al vele jaren is zij de drijvende kracht achter het beheer en het onderhoud. Dankzij haar ziet de Kruidentuin (voor velen een rustgevende plek) er altijd verzorgd uit en kan hij het hele jaar door worden bezocht. De tuin trekt niet alleen belangstellenden voor insecten en planten maar ook passanten, scholieren, mensen van de dagopvang en fotografen. Mevrouw Van der Post zorgt ervoor dat de tuin dagelijks op tijd wordt geopend en gesloten. Ze zet zich ook met veel enthousiasme in voor het werven van vrijwilligers, het ontvangen van gasten, het aanschaffen van materialen, het onderhouden van contacten enzovoorts. Ze verstaat de kunst om vrijwilligers te enthousiasmeren en te motiveren. Mevrouw Van der Post zet zich in voor het uitstippen van het beleid en toekomst van de Kruidentuin. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Fort WKU in Tull en ’t Waal, een onderdeel van Stichting Reinaerde (een dagbestedingsinstelling voor mensen met een beperking). Ze is zowel vrijwilliger bij de Horecagroep als bij de dagbesteding. Ook organiseert ze kinderactiviteiten en de jaarlijkse feestdag. Tot slot is vermeldenswaardig dat zij bij de verbouwing van het fort een actieve rol heeft gespeeld.

Mevrouw van der Post met haar onderscheiding

Nieuw carpoolterrein De Linielanding aan A27 in Nieuwegein

Het nieuwe carpoolterrein De Linielanding aan de snelweg A27 bij Nieuwegein is feestelijk geopend. Forensen kregen 26 april van wethouder Johan Gadella koffie en thee voor onderweg aangeboden. Het carpoolterrein grenst aan het parkeerterrein van wegrestaurant Hajé. De ontwikkeling van het nieuwe carpoolterrein gebeurde in opdracht van de gemeente Nieuwegein en Goedopweg, het samenwerkingsverband van overheden en werkgevers om de regio Utrecht bereikbaar te houden.

De nieuwe carpoolplaats langs de A27 bij Nieuwegein

Het nieuwe carpoolterrein biedt parkeerplaats voor dertig auto’s. Met deze uitbreiding wil Goedopweg het carpoolen bevorderen om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren en verkeersopstoppingen en luchtvervuiling te verminderen. Wethouder Johan Gadella: ’Het carpoolterrein voorziet in een behoefte als ideaal opstappunt om het hele land te bereizen. Het heeft een mooie synergie met De Linielanding met recreatieve mogelijkheden om het unieke waterlinielandschap in het weekend te verkennen.’

Waterliniegebied
Het gerealiseerde carpoolterrein draagt bij aan de bereikbaarheid van het aangrenzende Streektransferium Hajé; een van de toegangspoorten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Via het Streektransferium kunnen recreanten wandelend, fietsend of per kano de forten, sluizen en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken. Hajé voorziet in routes daarvoor.

Geplande werkzaamheden
Naast het carpoolterrein De Linielanding breidt Goedopweg dit jaar nog de carpoolplaats Nieuwegein-Zuid (A2) uit. In Bunnik (A12) realiseert Goedopweg dit jaar een geheel nieuw carpoolplein gecombineerd met een P+R. Eerder heeft Goedopweg al de carpoolplaats in Woerden (A12), Maarssenbroek (A2/N230), Maartensdijk (A27), Hagestein (A27) en Abcoude (A2) uitgebreid.

We zijn Goedopweg in de regio Utrecht
De realisatie van carpoolterrein Linielanding gebeurde in opdracht van Goedopweg. In Goedopweg werkt de gemeente Nieuwegein met de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, U15 (netwerk van werkgevers in de regio) en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht.

Koffie voor de carpoolers. Recht wethouder Johan Gadella

Flitspaal Symfonielaan in Nieuwegein gaat aan

De nieuwe flitspaal op de kruising Symfonielaan in Nieuwegein gaat volgende week aan. Deze controleert in beide richtingen op het naleven van de maximum snelheid van 50 km per uur. De flitspaal moet eraan bijdragen dat de verkeersregels beter worden nageleefd en de verkeersveiligheid toeneemt.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten deze flitspaal te plaatsen om de verkeersveiligheid te vergroten. Dit gebeurt op verzoek van de gemeente Nieuwegein en in overleg met de politie. De Symfonielaan is een drukke weg in de bebouwde kom waar regelmatig te hard wordt gereden. Vooral voor de fietsers levert dit gevaarlijke situaties op. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode is de paal getest. Zo is uitgebreid gecontroleerd of de kentekens op de flitsfoto’s goed te lezen zijn en of de juiste snelheid wordt vermeld. De paal staat straks 24 uur per dag aan en foto’s van overtredingen worden direct verwerkt door het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan samen met de politie en de provincie of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.

De rode stip geeft de positie aan van de flitspaal

Geslaagd voor het B- zwemdiploma in Merwestein

Woensdag 25 april 2018 werd er afgezwommen voor het A- diploma en was het enorm spannend voor een groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het eerste diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun A- diploma;

Sven van der Mark, Liza van Belzen, Nadia Yaasir Ahmed, Daan van Soest, Baswari Soliman, Jeyna Weijs, Julian de Pater, Julian Vervoorn, Lucas Alaqruwie, Elin Haakmat, Axel Bakker, Noa van der Mark, Lara Kuiper, Mila Schuur, Lana Anouk Hagmeijer, Kayleigh Vrijenhoek, Elinn Udo, Majli van den Briel, Julia Gademan, Tugra Elmali, Luuk Kuipers, Thijmen Penning, Milou Westland en Joweneley Gimith.

Bijzonder scheepje op de helling bij Museumwerf Vreeswijk

Op de helling van Museumwerf Vreeswijk werd woensdag 25 april een bijzonder scheepje drooggezet. Het is de vis-aak Drie Gebroeders. Ze is bij de Museumwerf voor reparatie en onderhoud en zal waarschijnlijk in de tweede week van april de werf weer verlaten.

Dit welhaast aaibare schuitje is een zeldzaamheid want van dit scheepstype bestaan hooguit nog maar zo’n tien exemplaren. De Drie Gebroeders is vermoedelijk ook nog eens een van de weinig, zo niet de laatste in originele uitvoering, compleet met de oude betimmering in de roef en de slaapplaats in het achterschip.

Visserij
Visaken waren een eeuw geleden nog talrijk. De platbodems werden gebruikt in de binnenvisserij, voornamelijk in en rond Friesland. Ze hadden een bun: een afgesloten ruimte in het schip dat in verbinding stond met het buitenwater, waarin de gevangen vis levend werd bewaard. Voor de mast, onder een bescheiden verhoging was de roef, het verblijf van de visser en zijn gezin.

Visaken werden vaak ingezet bij een dichtzet. Dit is een dwars over de vaart gespannen visnet. Passerende schepen moest te allen tijde doorgang worden verleend. Het net, dat aan een kabel was gespannen, werd dan vanaf de wal neergelaten en na passage weer opgetrokken. Dat kon overdag gebeuren maar ook ‘s nachts waardoor de visser dag en nacht aanwezig moest zijn. Een onderkomen voor hem en zijn gezin, waarbij ook de vis kon worden bewaard, was dan wel zo handig. Visaken werden ook visseraken, tent- of binnenaken genoemd. De schuitjes zouden voorlopers zijn van de Lemster aak. Er zijn dan ook veel overeenkomsten.

De binnenvisserij kwam halverwege de vorige eeuw tot een eind omdat vervuiling de kop opstak en de vis zowel in aantal als in kwaliteit dramatisch was teruggelopen. De visaken raakten in onbruik. De zeilscheepjes waren te klein om als woonschip te dienen. Een gering aantal bleef bestaan als recreatieschip waarbij de schuitjes niet zelden ingrijpend werden verbouwd. De rest verdween…

Gegevens van de Drie Gebroeders:
Gebouwd bij J.O. van der Werff in Buitenstvallaat
Bouwjaar: vermoedelijk 1903
Lengte: 9.15 meter en breedte: 3.40 meter
Zeiloppervlak: + 50 m²
Laatste visser: vermoedelijk Jentsje van Es uit Akkrum
Gerestaureerd rond 1990 door Jouke en Cecile Osinga
Huidige eigenaar: fam. Settels uit Kortenhoef