Funland, een minecraft project in Nieuwegein komt tot leven

In april 2017 werd vanuit de bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein een Minecraft (populair computerspel) toernooi georganiseerd. Kinderen werden gevraagd om in teams een Happy Place voor Nieuwegein te ontwerpen. De drie vrienden Dimar (11 jr), Ayoub (12jr) en Kaan (12jr), hebben dit toernooi gewonnen en mogen hun ontwerp realiseren bij het amfitheater in Galecop, tegenover de kruising van de Willem Elschothove en de Lucas van Leydenhage.

Hun happy place heet Funland. Funland is een plek met een hut, minibibliotheek, hangmatten, picknickbanken, wildbreiwerk, vogelhuisjes, moestuin, kruidentuin, fruitbomen, vlinderstruiken, kleinkunst, bloemen en speeltoestellen. De Lucas Galecop school is nauw betrokken bij Funland. Kinderen werken tijdens de les Creacuit mee aan een kleinkunstproject van Funland.

Voor de realisatie van Funland heeft de gemeente geld en ondersteuning vanuit het jongerenwerk MOvactor beschikbaar gesteld. Ook het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en de Stichting Wijkoverleg Galecop ondersteunen dit project. Daarnaast is er een bewonersinitiatief gestart om de jongens met de realisatie te helpen. Met dit project wilt het bewonersinitiatief de kans aangrijpen om een ontmoetingsplek te creëren vóór en dóór de wijkbewoners. Een plek waar jong en oud de natuur, elkaar én zichzelf kunnen beleven. Een plek waar het gezellig is om er te zijn. Just Fun!

Samen met andere kinderen uit de wijk zijn de jongens reeds begonnen met de bouw van Funland. Kinderen zijn blij met dit initiatief: “Dit is toch leuk dat we dit mogen doen van de gemeente, dit heb ik nog nooit eerder gedaan, een hut en een moestuin bouwen van wilgentakken”.

Funland is aangemeld bij NLDoet. Helpt u mee op 10 maart? Via deze link kunt u zich aanmelden.

De drie vrienden Dimar (11 jr), Ayoub (12 jr) en Kaan (12 jr)

Open Huis The Pit en de Partner in Nieuwegein

Sinds najaar 2015 is het voormalig buurthuis Feniks en Jongerencentrum Time Out aan de Nedereindseweg 401/401A in zelfbeheer bij een groep Nieuwegeinse inwoners. Hun afspraak met de gemeente is, dat de beheergroep het pand exploiteert – d.w.z. verhuurt- en met de opbrengsten het pand onderhoudt. Er zijn vaste huurders, waaronder de Dolle Diva’s en de Dorpsspelers. En omdat de Partner ook nog een veelgevraagde locatie is voor feestjes, zijn er inkomsten en heeft The Pit en de Partner een toekomst.

De organisatie: ‘Zoveel mogelijk werk wordt onbetaald uitgevoerd, dus er kunnen veel kosten worden bespaard. Alle inspanningen en opbrengsten komen ten goede aan het pand. Hiermee kunnen jongeren in Nieuwegein een eigen plek hebben. Er wordt gebouwd aan een levendige plek voor kunst, cultuur en ontmoeting. Voor álle generaties.’

Jongereninitiatief The Pit en de locatie de Partner hebben hun eigen programmering, maar doen ook veel dingen samen. Het hart van het gebouw is de Grote Zaal, die door The Pit én door de Partner wordt gebruikt. Na 2 1/2 jaar is deze toe aan een opknapbeurt. De komende weken steken vrijwilligers van 17 tot 70 jaar samen de handen uit de mouwen en gaan zij aan de slag met verfrollers, lampenmontage, aanleg van kabels en vernieuwing van apparatuur. podium en drumscherm. Na deze opknapbeurt is de grote zaal geschikt voor nóg meer verschillende doelen en doelgroepen.

Voorzitter Rita Vermeulen: ‘Reden voor een feestje met Vrienden! The Pit en de Partner houden daarom Open Huis op zondagmiddag 4 maart aanstaande van 13.30 uur tot 17.30 uur. Tijdens het Open Huis treden diverse bevriende bands en artiesten op. Het opknappen van de grote zaal was niet mogelijk zonder de royale financiële steun van het Oranje Fonds, Stimuleringsfonds van de Rabobank Utrecht e.o. en het K.F. Heinfonds.’

Programmeerweek op de Mauritsschool

Op de Mauritsschool laten ze de leerlingen kennismaken met het werken met robots en het leren programmeren. In de week van 19 t/m 23 februari zijn de groepen 1 t/m 8 enthousiast gestart in hun eerste programmeerweek. De kinderen maken kennis met materialen zoals de BlueBot, Dash&Dot, Lego WeDo 2.0, Robomind Academy, Scratch, Minecraft Education, Makey Makey en Microbit.

Nieuwste technologiën
Waarom doen ze dit? De kinderen komen volop in aanraking met de nieuwste technologieën. Maar hoe werkt nu die interactie tussen mens en computer? Wat is een code? Hoe kunnen de leerlingen de BlueBot, Dash&Dot of MijnLego WeDo zó programmeren, dat hij doet wat we willen? Door de inzet van onder andere de genoemde materialen, leren de kinderen logisch en gestructureerd denken. Daarnaast leren ze ook hoe technologie werkt, ze leren doorzetten en samenwerken. Mooie vaardigheden die de Mauritsschool hun leerlingen graag wil aanbieden.

Vaardigheden
In alle groepen worden in circuitvorm de vaardigheden geoefend, en de leerlingen zijn onder begeleiding van enkele ouders super enthousiast bezig. Mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme en aandacht is voor het programmeren, het coderen en robotica!

Ambassadeurs campagne IkPas in Nieuwegein bekend

Volgende maand is het zover: IkPas: 30 dagen zonder alcohol. Dertig dagen geen alcohol drinken om te kijken wat het met je doet. Deze uitdaging gaan deelnemers van de landelijke campagne IkPas aan. In Nieuwegein doen enkele prominente inwoners mee. Zij zijn de ambassadeurs van de campagne IkPas in Nieuwegein. Maar ook u kunt meedoen.

Nieuwegein doet dit jaar weer actief mee. ‘Ik ben erg blij dat er dit jaar nog meer Nieuwegeinse ambassadeurs actief zijn om de boodschap uit te dragen en Nieuwegeiners werven om mee te doen! De actie wordt gepromoot mond op mond, via de krant, posters en flyers en via diverse sociale media. De boodschap wordt verspreid op de digitale borden. De gezondheidscentra staan stil bij de campagne en voorafgaand en tijdens de IkPas maand wordt er over de ervaringen geschreven, gedicht en gevlogd! Ook op De Digitale Stad Nieuwegein, want de hoofdredacteur Martin Reijmerink is één van de ambassadeurs. Hij heeft overigens de maand januari al 30 dagen geen alcohol gehad. In maart dus weer 30 dagen’ aldus Dave van Loon, Beleidsmedewerker Alcohol en drugspreventie bij de gemeente Nieuwegein.

Wie zijn de Ik Pas ambassadeurs?
Jason Oostveen, verpleegkundige
Noah Doeland, student
Anderske Jansen, sportinstructrice en horecamedewerker
Monique de Beer, gemeenteraadslid
Madelon Voorthuijsen, commissielid gemeenteraad
Ton de Gruijter, (stads)dichter
Dagmar van Amerongen, stadsmaker, vlogger
Martin Reijmerink, hoofdredacteur, De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl)
Nynke Joustra, jongerenwerker (foto hieronder)
Jan Joost Meijs, projectleider positieve gezondheid
Sabrina Eijk, programmaleider Eigenwijks
Erik Asbreuk, huisarts en directeur gezondheidscentrum
Buurtsportcoaches van Sport ID
.. en diverse medewerkers van gemeente, GGD en Jellinek

De motivaties om mee te doen, lopen uiteen: bewust worden van de rol die alcohol speelt in het dagelijks leven, fitter worden, afvallen, werk maken van een gezondere leefstijl, jeugd het goede voorbeeld geven, aandacht vragen voor de risico’s van alcoholgebruik. Ook is het voor velen een mooie uitdaging en een experiment om te kijken wat het oplevert.

Tafeltennisvereniging VTV bereid basisschool leerlingen voor op tafeltennis toernooi

Tafeltennisverenigingen VTV organiseert in samenwerking met SportID Nieuwegein voor het 4e jaar op rij kennismakingslessen voor leerlingen van de basisscholen in Nieuwegein. De trainers van de vereniging gaan bij de scholen langs om de kinderen enthousiast te maken voor het tafeltennistoernooi wat plaats vind in het clubgebouw van VTV op zaterdag 3 maart.

Begin februari is er een start gemaakt met de eerste tafeltennis lessen. De kinderen worden enthousiast gemaakt met verschillende leuke tafeltennis vormen. Er werd met veel plezier geoefend met mikken, voetenwerk, serveren, overslaan en kleine partijtjes spelen. Op donderdag 22 februari zullen de laatste lessen plaats vinden.

Extra oefenen
De kinderen kunnen naast de lessen tijdens schooltijd ook nog extra oefenen voor het toernooi bij het naschools sport aanbod in Fokkesteeg. Dit kan op woensdagmiddag 14 & 21 februari van 14.00 – 15:00 uur in gymzaal De Driemaster.

“We organiseren dit traject in samenwerking met de vereniging en het onderwijs om kinderen en ouders kennis te laten maken met de vereniging. We hebben als doel zoveel mogelijk inwoners van Nieuwegein in beweging te krijgen en liefst ook structureel bij een vereniging of sportaanbieder. Jong leren bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde en positieve levensstijl aldus: Buurtsportcoach Sander Tuitel.”

Inschrijven voor het toernooi of voor meer informatie kijk op www.sportidnieuwegein.nl en ga naar de activiteitenkalender of neem contact op via: s.tuitel@merwestein.nl of tel. 030-600 4267.