De Toonladder in de wijk Galecop gaat weer wandelen voor water

Ook dit jaar gaan groepen 7 en 8 van basisschool ‘De Toonladder’ in Galecop weer ‘Wandelen voor Water’ en wel op 14 maart 2018. Ongeveer zeventig deelnemers zullen zes kilometer gaan lopen met zes liter water (vier petflessen) in hun rugzak, om zo kennis te maken met de praktijk van alle dag voor kinderen in de derde wereld. Wethouder Peter Snoeren zal om 10.00 uur het startsein heeft gegeven voor deze jaarlijks door Rotaryclub Nieuwegein georganiseerde tocht.

De wandelaars laten zich sponsoren door ouders en familie. Het inzamelen van statiegeldflessen kan eveneens opbrengst genereren. Maar voor het zo ver is, krijgen de leerlingen eerst een gastles over het doel waarvoor zij zich inspannen. ‘Wandelen Voor Water’ wil kinderen bewust maken van het feit dat wij in Nederland gewoon water uit de kraan kunnen drinken. Dat is in veel andere landen wel anders! Vrouwen en kinderen besteden in ontwikkelingslanden vaak uren per dag aan het halen van water en dat water is lang niet altijd schoon. In een aantal landen is er zelfs nog een enorme kindersterfte door watertekort en hygiëneproblematiek. Elk jaar sterven veel kinderen aan cholera en diarree.

De opbrengst van deze sponsorloop zal ten goede laten komen aan de ‘Max Foundation’. De ‘Max Foundation’ realiseert succesvolle sanitatieprojecten op scholen in Bangladesh. Deze stichting laat bij scholen waterputten bouwen, latrines aanleggen en voorlichting geven aan leerlingen over hygiëne. Hiermee voorkomt men dat kinderen onnodig ziek worden, school verzuimen of, erger nog, vroegtijdig overlijden.

Afgelopen jaar heeft ‘De Toonladder’ bijna 1.200 euro bijeen gewandeld. Dank zij deze inspanning hebben zij een toiletgebouw bij een school in Bangladesh kunnen laten bouwen.

Rotaryclub Nieuwegein hoopt op goed wandelweer en wenst ‘De Toonladder’ een succesvolle wandeltocht toe. Op 18 mei gaat ook ‘De Trompetvogel’ uit de Doorslag deze uitdaging aan.

Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven geopend

Bewonersgroepen, schoolklassen en wijkcomités opgelet: De Stichtse Rijnlanden, het Hoogheemraadschap waar ook nieuwegein onder valt, heeft een nieuwe subsidieregeling voor projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer. Want waterbeheer doen we samen!

Voorbeelden van initiatieven die kans maken op subsidie zijn: de aanleg van een ijsvogelwand, een waterspeelplaats, het plaatsen van vlotten met waterplanten in stadswater of de organisatie van een waterexcursie door de buurt.

Per aanvraag stelt het waterschap maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar, waarbij het waterschap ten hoogste de helft van de kosten van het project of de activiteit betaalt.

Wie kunnen subsidie aanvragen?
Een stichting, vereniging of één persoon namens een groep mensen kunnen de subsidie aanvragen. Initiatieven die de aanvrager samen met het waterschap of andere organisaties doet kunnen ook onder de regeling vallen. Het project of de activiteit moet in het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden plaatsvinden.

Het budget is beperkt; aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld, en op=op!
Meer informatie. Kijk op de website van het waterschap voor meer informatie en een aanvraagformulier.

CT deBoer en Rijnstaal samen verder op bedrijvenpark Het Klooster

De gemeente Nieuwegein heeft opnieuw een kavel bouwgrond verkocht op bedrijvenpark Het Klooster. Op de kavel komt een bedrijfspand voor twee bedrijven: Civiele Technieken deBoer bv uit Nieuwegein en staalconstructiebedrijf Rijnstaal Alphen bv uit Alphen aan de Rijn. Wethouder Johan Gadella tekende de koopovereenkomst namens gemeente Nieuwegein; de heren Theo Hendriks, Anton van Vliet en Herman Lieftink tekenden namens de twee bedrijven.

CT deBoer is een aannemersbedrijf uit Nieuwegein dat actief en innovatief is in de internationale wereld van vijzelen, schuiven en persen. Een aansprekend project van het bedrijf is het verhogen van de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. Waaronder de Galecopperbrug in Nieuwegein. Rijnstaal is een middel groot all-round staalconstructiebedrijf uit Alphen aan de Rijn met activiteiten in de Utiliteits-, Industrie- en Civiele bouwsector.

Beide bedrijven werken al samen
Wethouder Johan Gadella: “Ik ben er trots op dat het Nieuwegeinse bedrijf CT deBoer, samen met Rijnstaal uit Alphen aan de Rijn verder door wil groeien op ons bedrijvenpark. Het bedrijf is een gids voor andere bedrijven met ambities om te groeien. Bedrijvenpark Het Klooster is een uitstekende locatie om samen te gaan. Het ligt centraal, is goed bereikbaar en duurzaam. Het is omgeven door groen en water.”

Directeuren Theo Hendriks en Anton van Vliet: “Het samenbrengen van onze bedrijven CT deBoer bv en Rijnstaal Alphen bv op één locatie op Het Klooster in Nieuwegein is voor ons een grote stap voorwaarts. Nu we vanuit één pand samen gaan werken, biedt dat naast optimale bedrijfsvoering, ook mogelijkheden om te groeien. Daarnaast hebben wij nu de kans om een duurzaam gebouw neer te zetten met zonnepanelen. Hierdoor kunnen we straks voor een belangrijk deel zelf voorzien in onze energiebehoefte. Wij waarderen de positieve houding en de goede ondersteuning van de gemeente Nieuwegein. Dat heeft ons geholpen bij onze keuze voor deze locatie en helpt ons bij de ontwikkeling van ons nieuwe pand.”

Bedrijvenpark Het Klooster ligt in de driehoek van de autosnelwegen A2, A12 en A27. Er is ruimte voor allerlei soorten bedrijven, variërend van MKB tot transport-, logistiek- en distributiebedrijven. Steeds vaker kiezen met name groeiende MKB-bedrijven voor Het Klooster. De gemeente Nieuwegein geeft op het bedrijvenpark nog kavels uit. Ondernemers die interesse hebben om zich op daar te vestigen, kunnen contact opnemen met Jeanette Verbeek of Barbara Timmermans van de gemeente Nieuwegein.

Nieuwegein Ondertekening van koopovereenkomst – CT de Boer 07-02-2018

Expositie ‘Tandje erbij’

De Verdiepingsgroep van Fotogroep Fotogein uit Nieuwegein exposeert van 14 februari tot en met 3 maart in het KunstGein Podium in het Stadshuis aan het Stadsplein 1c in de binnenstad van Nieuwegein.

Getoond wordt het werk van negen fotografen die het afgelopen jaar een Mentoraat van de Fotobond hebben gedaan. Dit mentoraat is een soort verdiepingstraject, waarbij de deelnemers gedurende een aantal sessies proberen hun fotowerk naar een hoger niveau te tillen. In dit geval was mentor en fotograaf Jan Ros de grote stimulator van dit traject. In overleg met hem weidde iedereen zich aan een individuele opdracht waar gedurende een half jaar hard aan werd gewerkt. Per sessie kreeg elke deelnemer individuele aandacht en tips om de uitwerking van de opdracht te optimaliseren.

Suburban Landscapes van Ton Verweij 

Voor de ene fotograaf was het helder wat hij zelf wilde creëren met een duidelijk einddoel, voor de ander was het een uitdagende zoektocht met soms onverwachte wendingen. Het eindresultaat is dan ook zeer divers en te zien in ‘KunstGein Podium’ en ook in de ‘Etalage’ op de hoek van Raadstede – Stadsplein, tegenover het Stadshuis.

Deelnemende fotografen zijn:

Cees-Jan van Beek Portretten in het licht van de Hollandse meesters
Gerard Janssen Composities in Landschap
Henk Post ‘Gregory’; present but not involved
Kas Maessen Wij van Kanaleneiland
Marijke van Overbeek Portretten ‘Tachtigers’
John Roeleven Onbestendigheid en duisternis
Yolanda Simarro Bodyshapes
Cees Snel Aktie/emotie in de rugbysport
Ton Verweij SubUrban Landscapes

Jubileumeditie Open Jeugdtoernooi tennisvereniging Rijnhuyse

Van 16 t/m 25 maart vindt de 10e editie van het Kapsalon Van Doorn Open Jeugdtoernooi van tennisvereniging Rijnhuyse plaats. En omdat het een jubileumeditie is, is deelname aan een tweede onderdeel gratis. Al 10 jaar lang wordt het open jeugdtoernooi van Rijnhuyse in maart gespeeld en heeft het bewezen, dat de regio heeft aan een goed jeugdtoernooi. Het toernooi is bestemd voor kinderen tussen de 8-17 jaar (tenniskids Groen) en deelnemers komen van Woerden tot Veenendaal en van Hilversum tot Culemborg en soms nog van ver daarbuiten. Vaak nemen ook hele gezinnen aan het toernooi deel.

Op woensdagmiddag 21 maart is er voor rood/oranje kinderen een tennisevent; hiervoor kan je via tenniskids.nl inschrijven. Omdat het een jubileumeditie is, is niet alleen het 2e onderdeel gratis, maar organiseert Rijnhuyse op zaterdag 24 maart een prestatieclinic voor de deelnemers en is er op de finaledag een gratis lunch. In totaal zijn er 20 categorieën en jeugdtennissers kunnen zich via www.toernooi.nl al inschrijven voor het toernooi. De inschrijving sluit 4 maart 2018.

Gouden Racket
10 Jaar geleden heette het toernooi nog “’t Dooiertje”, vernoemd naar het geelgekleurde jeugdkatern in het toenmalige clubblad van Rijnhuyse. Maar sinds een aantal jaren is Kapsalon Van Doorn naamgever van het toernooi. Het thema van het Kapsalon Van Doorn Open Jeugdtoernooi is, hoe kan het ook anders, feest. Feestje voor de club, feestje voor de deelnemers.

Alle deelnemers krijgen bij hun eerste aanmelding een tas vol verrassingen; een traditie die Rijnhuyse ook al 10 jaar in ere houdt. En dan is er natuurlijk nog het Gouden Racket (door Grondijs Schilderwerken belegd met echt bladgoud) voor de meest opvallende (sportieve / pechvogel/opvallende) deelnemer van het toernooi.

Het Gouden Racket

Fietsersbond: ‘Zet een streep door kruising Liesboschterrein’

De Fietsersbond roept Nieuwegeinse raadsleden op om een streep te zetten door het wormvormig aanhangsel op de bestemmingsplankaart Ravenswade. Want een kruising op die plek, bij de Laagravenseweg, is onveilig en fietsonvriendelijk.

Clarion Wegerif, voorzitter Fietsersbond Nieuwegein: “Eén van de belangrijkste hoofdfietsroutes naar Nieuwegein wordt met de geplande kruising vernacheld. Elke dag weer lopen 3000 fietsers de kans dat zij nooit, of met ernstig letsel thuiskomen. In de Ontwerpwijzer fietsverkeer, de bijbel van elke verkeerskundig ontwerper, staat dat dit soort kruisingen vermeden moet worden, omdat er erg veel ongelukken gebeuren“.

Slimme verkeersregelinstallaties blijken starre stoplichten
Wegerif: “Gedeputeerde Verbeek, verantwoordelijk wegbeheerder van de fietsroute, leidt u om de tuin met valse beloftes. Haar slimme, fietsvriendelijke verkeersregelinstallaties zijn in werkelijkheid starre stoplichten, die te lang op rood staan”. Onveilige kruisingen zijn nooit fietsvriendelijk.

De huidige tunnel die de Fietsersbond het liefst verlengd ziet worden

Out-of-the-box denken
De Fietsersbond vraagt de Nieuwegeinse raadsleden, die vanavond over het bestemmingsplan Ravenswade debatteren in de raadscommissie ROM, om te kiezen voor een verlengde fietstunnel óf om out-of-the-box te denken. Door een streep te zetten door het wormvormig aanhangsel op de bestemmingsplankaart kunnen zij ervoor kiezen om alleen hun goedkeuring te verlenen aan het noordelijk deel van het bestemmingsplan. Dit houdt in het aanleggen van alle geplande verkeersvoorzieningen op het noordelijk deel van het Liesboschterrein en een tweerichtingenfietspad langs de Ravenswade. De in- en uitritten voor het distributiecentrum van de Jumbo zijn dan beschikbaar en er is een voldoende veilige route voor fietsers over het Liesboschterrein gecreëerd.

Ruimte voor de fiets
Daarmee komt er ruimte voor de ondernemers op het Liesboschterrein om te kiezen voor de fiets. Immers, steeds weer blijkt dat ongeveer de helft van alle werknemers op fietsafstand van het werk woont. Met een stimuleringsprogramma zoals op bedrijventerrein Lage Weide is de dagelijkse autostroom in te dammen, zodat de Liesbosch ook in de toekomst bereikbaar blijft.

Afzwemmen voor het C- diploma in Merwestein

Woensdag 7 februari 2018 werd er afgezwommen voor het C- diploma en was het enorm spannend voor een groepje kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het derde diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun C- diploma.

Abdalla Ibrahim, Abdirahman Rashid Abdi Ibrahim, Celine van Megen, Zoe van Rossum, Yash Dihal, Rayan el Kaddouri, Ishaya Putters, Axel Perdon, Kjaer Westermaat, Norah Zaaijer, Esmee van Rhee, Zoë Midavaine, Hendrik van Kampen, Lucas van Megen, Noor Hofstede, Luuk van Wijk, Jaylan Ramkisoen.

Kamermuziekconcert in de Dorpskerk in Jutphaas

Op zondag 11 februari is er in de Dorpskerk (Nedereindseweg Jutphaas) in Nieuwegein een kamermuziekconcert. Op het programma staan o.a. de concerten voor twee klavecimbels en strijkers van Johann Sebastian Bach, muziek die in Nederland weinig live wordt uitgevoerd. Daarnaast klinkt er andere muziek van Johann Sebastian Bach en zijn achterneef Johann Bernhard.

Het concert wordt uitgevoerd door een strijkersensemble van professionele musici die spelen of gespeeld hebben in de grote Nederlandse orkesten (Eveline Trap en Annoesjka Cabo (viool), Amerentia van der Kooij (altviool) en Frederike Maus (cello)). De beide klavecimbels worden bespeeld door Willeke Smits en Arno van Wijk.

De recent verbouwde Dorpskerk is door ambiance en akoestiek bij uitstek geschikt voor het uitvoeren deze muziek. Het concert begint om 16.00 uur, entree is € 5,00. Kaartverkoop aan de kassa.