Geslaagde rentree Jacintha de Hoop en Vera van Boheemen

Jacintha de Hoop had na de afronding van haar bachelor studie een sabbatical genomen in Australië en omstreken. Vera van Boheemen was op studiereis in Kaapstad geweest. Ze hadden de afgelopen weken flink getraind. Nu het wedstrijdritme nog.

Jacintha de Hoop verloor afgelopen zondag haar eerste partij met 10-12 in de vijfde game van Karlijn van Lierop. Vera van Boheemen verloor in drie games van Emma van der Zanden. Gelukkig bleek Sanne de Hoop VTV’s rots in de branding te zijn. Ze won de openingspartij van de invalster Nina van Oost en ze versloeg na de pauze Emma van der Zande. Jacintha de Hoop bracht VTV/Jinbu Europe op een 3-2 voorsprong met een vlotte overwining op Nina van Oost.

De slotpartij tussen Vera van Boheemen en Karlijn van Lierop moest de beslissing brengen tussen gelijkspel of winst voor VTV/Jinbu Europe. Ik denk dat Vera in deze partij heeft laten zien dat een belangrijk element van wedstrijdritme is het vermogen om alle mentale twijfels uit te bannen en met volle inzet te knokken voor de winst. Dat verklaart hoe Vera kon aanklampen bij het niveau van het Wessemse jeugdtalent en uiteindelijk zegevieren. Het was een mooie apotheose van een geslaagde dag.

Op zondag 11 februari mag VTV/Jinbu Europe vol aan de bak tegen de huidige koploper en regerend landskampioen Dozy Den Helder/Noordkop.

OM eist twee tot vijf jaar cel tegen Nieuwegeinse dievenbende

Vier leden van een Nieuwegeinse inbrekersbende gaan twee tot vijf jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Twee zussen, een moeder en haar zoon pleegden een hele reeks inbraken in Amersfoort, Zeist, Huis ter Heide en Soest. Maar ze waren ook in Friesland, Groningen en Noord-Holland actief.

Bij de inbraken gebruikten de vier steeds dezelfde methode. Ze belden aan bij seniorenwoningen met een bos bloemen in hun armen. Als er niet werd opengedaan, flipperden ze met een stukje kunststof de deur open. Ook werden er valse sleutels gebruikt. Bij de inbraken werden vooral flinke geldbedragen en sieraden gestolen.

GEPAKT
Uiteindelijk liepen de Nieuwegeiners in augustus 2017 tegen de lamp na de diefstal van een bos bloemen in Bunnik. Ze werden kort daarna door de politie aangehouden in Huis ter Heide en aan de inbraken gelinkt. Ook zijn de vier herkend op bewakingsbeelden.

CELSTRAFFEN
Tegen de 23-jarige hoofdverdachte eist de Officier van Justitie vijf jaar cel, tegen haar 37-jarige zus twee jaar cel (waarvan een half jaar voorwaardelijk) en een werkstraf van 120 uur.

Een 41-jarige Nieuwegeinse, de enige die bekende, hoorde tweeënhalf jaar cel tegen zich eisen. Haar 20-jarige zoon krijgt twee jaar gevangenisstraf als het aan het OM ligt. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Bron: RTV Utrecht

CDA presenteert verkiezingsprogramma ‘Voor een beter Nieuwegein’

Het CDA Nieuwegein heeft het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen op 21 maart aanstaande gepresenteerd. De CDA-afdelingsvoorzitter Hans Schenk heeft het verkiezingsprogramma 2018-2022 overhandigd aan lijsttrekker Gerben Horst. Het nieuwe verkiezingsprogramma draagt de titel Voor een beter Nieuwegein. Met deze positieve en ambitieuze boodschap gaat het CDA de komende tijd naar de Nieuwegeinse kiezers. “Er gaan veel zaken goed in Nieuwegein, maar het kan zeker ook op een heel aantal punten beter”, aldus CDA-lijsttrekker Gerben Horst.

De CDA-afdelingsvoorzitter Hans Schenk heeft het verkiezingsprogramma 2018-2022 overhandigd aan lijsttrekker Gerben Horst.

In de groene woonwijken van Nieuwegein is het prettig wonen. Door de centrale ligging is de stad goed bereikbaar, is er veel werkgelegenheid en zijn er veel voorzieningen voor jong en oud. Op deze en vele andere pluspunten van Nieuwegein moeten we zuinig zijn.

CDA-lijsttrekker Horst: “We horen van inwoners en ondernemers ook dat er zaken zijn die beter kunnen. Zaken waarmee we voor de toekomst ook een aantrekkelijke en fijne stad blijven.” Zo kan de onderlinge verbondenheid tussen inwoners veel beter. De vele inbraken in woningen en auto’s zorgen voor een onveilig gevoel. Dat moet dus beter worden aangepakt. Het onderhoud aan wegen, groen en straatverlichting moet op veel plekken beter. Er is veel geregeld voor zorg en welzijn, maar de samenhang en samenwerking kan beter.

De woningmarkt kan beter met meer passende woningen voor onze ouderen en betaalbare woningen voor starters en doorstromers. Veel inwoners hebben na jaren van crisis weer werk, maar nog teveel anderen zoeken een baan. Met zonnepanelen en groene daken wordt Nieuwegein steeds duurzamer, maar we moeten meer doen om klaar te zijn voor de klimaatverandering. En de dienstverlening van de gemeente aan de inwoners kan ook beter.

Vijf punten voor een beter Nieuwegein
Samen met inwoners en ondernemers wil het CDA de komende jaren de schouders er onder zetten voor een beter Nieuwegein. Lijsttrekker Horst: “Ik noem vijf punten uit ons programma waar we aan een beter Nieuwegein willen werken. Dan gaat het om minder regels voor vrijwilligersevenementen, meer aandacht voor veiligheid in de wijken, betaalbare woningen voor middeninkomens, bestrijding van eenzaamheid en jongeren meer betrekken bij de toekomst van Nieuwegein.” Natuurlijk staan er nog meer voorstellen in ons verkiezingsprogramma voor een beter Nieuwegein. Het volledige verkiezingsprogramma kunt u hier lezen.

Update: Inval in pand aan de Liesbosch 82 in Nieuwegein inzake drugsonderzoek

De politie heeft in het kader van een groot drugsonderzoek vanochtend vroeg in de morgen een inval gedaan in Nieuwegein. Het onderzoek richt zich met name op de handel in chemicaliën en verdovende middelen. De politie laat nog niet veel los over de locaties in Nieuwegein maar inmiddels is het bekend dat het gaat om een pand aan de Liesbosch 82.

Het bewuste pand aan de Liesbosch 82 in Nieuwegein nadat de politie onderzoek heeft gedaan

Ondernemers rondom het pand laten aan onze redactie weten dat al lange tijd Chinezen het pand in en uit lopen. De bovenverdieping zou leeg staan. ‘De deur is vanmorgen in alle vroegte ingetrapt’ laat een verontruste ondernemer weten. De politie gaat nog een groot gedeelte van de dag door met de doorzoekingen. Aan het einde van de dag wordt een inventarisatie gemaakt van de vondsten.

Het onderzoek concentreert zich in Oost-Brabant, Limburg en Gelderland. In totaal zijn vier mannen van 57, 52, 41 en 28 uit Geldrop aangehouden en een 27-jarige man uit Venlo. Ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld.

Hoofdverdachte
De 52-jarige man uit Geldrop zou gelden als hoofdverdachte. Hij werd net als de 27-jarige man uit Venlo met een speciaal arrestatieteam opgepakt. Volgens de politie waren de mannen vuurwapengevaarlijk.

Rond 11.30 uur meldde de politie dat er op de verschillende locaties vuurwapens, contant geld en verdovende middelen zijn gevonden. In Nieuw Bergen zijn 360 vaten met chemicaliën gevonden en in Velddriel zeventig vaten. De link met Nieuwegein is nog onduidelijk maar de politie laat weten dat er in Nieuwegein professionele geldtel- en vacuümmachines zijn gevonden.

De inbeslaggenomen telmachine

Het onderzoek naar de nu aangehouden verdachten is vorig jaar al begonnen, vertelt een woordvoerder van de politie. “Deze actie is goed voorbereid.”

‘Venster’ januari 2018

Vandaag de eerste aflevering van ‘Venster.’ Met de nieuwe rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang.

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster.’

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met de eerste aflevering.

Oprichting muziek-luistergroep in Nieuwegein

Geïnteresseerden in klassieke muziek in Nieuwegein kunnen op maandag 12 februari om 14.00 uur kennismaken met het idee van ‘muziek-luistergroepen’. De informatiebijeenkomst in Bibliotheek ‘De Tweede Verdieping’ in de binnenstad van Nieuwegein en is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de Bibliotheek. Senia brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat klassieke muziek.

Het zal gaan om groepen van 6-8 personen. Senia levert het studie-en discussiemateriaal aan de hand van luisterfragmenten. Bijvoorbeeld over de Winterreise van Franz Schubert, of de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Op de website van Senia staat meer informatie over de werkwijze en de kosten.

Belangstellenden zijn welkom op maandag 12 februari om 14.00 uur in Bibliotheek ‘De Tweede Verdieping’ aan het Stadsplein 1-C in Nieuwegein. De bijeenkomst is gratis en vrijblijvend. Na een informatief gedeelte worden er praktische afspraken gemaakt met mensen die in de muziek-luistergroep willen stappen.

‘Geins Geluk’: Nieuwe mogelijkheden voor inwonersinitiatieven

Heeft u een mooi maatschappelijk initiatief voor uw straat, buurt of stad? Dan kunt u vanaf 1 februari aanstaande een bijdrage vragen aan de gemeente. Deze bijdrage is maximaal 50% van wat er nodig is voor uw initiatief. De initiatieven kunnen op verschillende terreinen liggen. Denk aan zorg en welzijn, natuur en milieu, kunst en cultuur, educatie, sport en recreatie, opvang en mobiliteit. Vanzelfsprekend moeten de initiatieven binnen de gemeente Nieuwegein liggen of plaatsvinden.

Wat is de maximale bijdrage?
Geins Geluk gaat uit van co-financiering. Dit betekent dat bij het indienen van de aanvraag 50% van wat nodig is al bij elkaar is gebracht of is toegezegd. Omdat uw vrije tijd kostbaar is, waarderen we de inzet van vrijwilligers voor het initiatief op € 15,00 per uur, vergaderuren tellen niet mee. Voor gedoneerde materialen geldt de gemiddelde prijs die u daarvoor in de winkel moet betalen. Dit samen met bijvoorbeeld een bijdrage van het wijknetwerk of andere fondsen maakt dat u snel aan de benodigde 50% of meer komt.

Waar moet het initiatief onder andere aan voldoen?
• Het initiatief moet een maatschappelijk initiatief zijn dat ten goede komt aan de bewoners en/of de stad Nieuwegein.
• Er zijn minimaal 3 inwoners die de aanvraag steunen en mede ondertekenen.
• Er is een sluitende begroting waarvan 50% of meer al bijeen is gebracht.
• De gevraagde bijdrage is hoger dan € 100,00.
• Er is draagvlak in de omgeving waar het initiatief/activiteit plaatsvindt
• Het initiatief heeft geen commercieel, promotioneel, politiek, levensbeschouwelijk of godsdienstig doel.
• Initiatieven met een eigen bijdrage van de deelnemers, verlenen minimaal 50% korting aan inwoners met een Stadspas
• U kunt 1 keer in de 2 jaar een bijdrage vragen voor hetzelfde initiatief/activiteit.

Wilt u meer weten?
Wilt u weten of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage van Geins Geluk? Kijk dan op de website van de gemeente Nieuwegein of neem contact op met uw wijkcoördinator.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Eind december, begin januari worden ze vaak gemaakt: goede voornemens. En zoals altijd sneuvelen veel van die goede voornemens al in de eerste maand van het nieuwe jaar. Kom op, bikkels, doorzetten! Je kan het! Nog maar 11 maanden te gaan!’