Kids Media Lab

Op woensdag 31 januari zijn er meteen twee leuke activiteiten te doen in de Media Makerspace van bibliotheek De tweede verdieping: tijdens de introductiecursus 3D-printen (9 t/m 14 jaar, 15.30 uur tot 17.00 uur)) maken kinderen kennis met de werking van een 3D-printer en ontwerpen ook hun allereerste 3D-project. Van robots tot eenhoorns en van LEGO tot armbanden, alles is mogelijk.

Het Kids Media Lab (9 t/m 12 jaar, 15.00 tot 16.30 uur) staat dit keer in het teken van Insta Stories. Altijd al willen Instagrammen als een pro? Na dit lab weten kinderen alles over filters, boomerangs, superzooms, rewinds en stop-motions. Een professionele fotograaf/cameraman laat de kids reporters bovendien zien hoe ze de perfecte opname maken voor Insta.

De deelname aan het Kids Media Lab is gratis. De kosten voor de cursus 3Dprinten zijn voor leden €5 en voor niet-leden €12,50 (Tip: word ter plekke lid voor slechts €5). Aanmelden voor één van de activiteiten? Mail naar actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘3D-printen 31.1’ of ‘Kids Media Lab
31.1’.

Sportief dagboek (17)

De bal gaat weer rollen op de Nieuwegeinse velden en tegelijk komt er allerlei voetbalnieuws van de clubs. Hadden JSV en Vreeswijk de contracten van hun trainers Ronald Cornet en Jan Gaasbeek intussen al verlengd, bij Geinoord komt er als opvolger voor David Toxopeus een nieuw gezicht op Parkhout. De keuze van de TC is gevallen op de 51-jarige Amsterdammer Charles Loots. Hij was eerder o.a. in dienst bij Marken en de jeugd van Volendam.


Charles Loots

Nog meer nieuws vanuit Parkhout. Vincent Griffioen, voormalige topscorer van Geinoord en nu spelend in de kleuren van de Utrechtse fusieclub DHSC, keert terug op het oude nest. ,,Volgens mij voelt dit goed. Ik wil weer aan regelmatig spelen toekomen en dat is momenteel niet het geval.’’ Vincent was de laatste maanden al geregeld in de kantine van Geinoord en langs de lijn bij de thuiswedstrijden te vinden zodat hij zijn vroegere club nooit definitief de rug heeft toegekeerd.

Zoals in de aanhef gezegd, gaat de bal in het komende weekeinde, zij het op oefenniveau, weer rollen. Zo gaat Geinoord ‘sparren’ tegen Valleivogels, een Scherpenzeelse ploeg die in het verleden vaak als tegenstander fungeerde. Een week later gaat het competitierad weer draaien: voor Geinoord betekent dat twee thuisduels op rij, namelijk VVZ en De Meern. JSV zal op 27 januari starten met een uitwedstrijd tegen Odysseus waarna een week later TOV op bezoek komt op Sportpark Galecop. De ploeg van Jan Gaasbeek zal in de tweede helft van het seizoen Barry Zwezerijnen moeten missen die een ernstige knieblessure heeft opgelopen en voorlopig dus helaas niet van de partij kan zijn, een grote aderlating voor de JSV-selectie.

Vincent Griffioen, hier het middelpunt van juichende Geinoorders, keert terug op Parkhout. (foto Gerard van Vliet)

Preventiemedewerker drugs aan de slag in Nieuwegein

Vorig jaar is er een rioolonderzoek gedaan naar het drugsgebruik in Nieuwegein. Daaruit bleek dat inwoners van Nieuwegein gemiddeld meer drugs gebruiken dan bewoners in omliggende buurgemeenten. Daarom heeft de gemeente Nieuwegein een plan van aanpak opgesteld voor het voorkomen en terugdringen van risicovol drugsgebruik. Het plan wordt uitgevoerd door Marco Looyé. Hij is preventiewerker bij Jellinek en werkt vanaf 1 januari 2018 aan drugspreventie in Nieuwegein.

Wethouder Hans Adriani: “Na het rioolonderzoek hebben we een vervolgonderzoek laten uitvoeren onder diverse betrokken professionals. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat zij het hoge drugsgebruik niet herkennen. Ook bleek het lastig om te bepalen waarom het drugsgebruik in Nieuwegein nu hoger ligt. Daarom willen we met deze aanpak beter zicht te krijgen op de Nieuwegeinse situatie. We vinden het belangrijk dat Marco laagdrempelig contact zoekt met professionals en inwoners om de problematiek helder te krijgen, zodat we gericht preventie kunnen inzetten; Daar waar het nodig is.”

Trainen professionals
Marco Looyé is preventiewerker bij Jellinek. De instelling voor verslavingszorg in de regio Amsterdam en Utrecht. Marco Looyé is vanaf nu het “vaste gezicht” in Nieuwegein. Hij zal vooral contact zoeken met professionals en vrijwilligers, zoals huisartsen, wijkteammedewerkers, jongerenwerkers, wijkagenten, docenten, etc. Hij wil bij hen achterhalen welke problemen er zijn. Marco: “Ik ga het gesprek aan met de verschillende partijen. Zo nodig kunnen zij ook een training krijgen hoe ze drugsproblematiek kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om deze inwoner te helpen.”

Ondersteuning inwoners
Marco Looyé: “Ook voor de inwoners van Nieuwegein is er ondersteuning. Veel mensen weten niet dat er op het gebied van alcohol, drugs, verslaving heel veel hulp beschikbaar is. Ook op het gebied van preventie. Zo is er bijvoorbeeld het JET (Jellinek Expert Team). Dit zijn experts die je dagelijks kan bellen. Als het nodig is kunnen mensen ook langskomen voor een gratis adviesgesprek. Daarnaast geeft de website www.jellinek.nl heel veel informatie. Hier kan je bijvoorbeeld een zelftest doen om te kijken of je gebruik problematisch is. En je kan gebruik maken van de anonieme online zelfhulpprogramma’s.”

De medewerker Marco Looyé

Peuterinloopochtend op Het Vogelnest

Op woensdag 7 februari van 9.00 uur tot 10.00 uur organiseert Basisschool Het Vogelnest een peuterochtend. Deze ochtend is bestemd voor ouders met kinderen vanaf 3 jaar, om kennis te maken met de school aan de groenling 7-9, in de wijk Doorslag.

Ouders en kinderen mogen meekijken in de kleuterklas en op die manier sfeer proeven en zien hoe de school werkt. Tijdens deze inloopochtend worden de ouders en kinderen ontvangen door de leerkracht van groep 1/2 en de locatieleider, zodat vragen direct beantwoord kunnen worden. Nieuwsgierig geworden? Kom kennismaken!

U bent van harte welkom op basisschool Het Vogelnest op groenling 7-9 in Doorslag. Voor aanmelding kunt u een mailtjes sturen naar: info@hetvogelnest.nl of bellen naar: 030-6000264.

Bent u niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn op deze inloopochtend, dan nodigen wij u graag uit om een afspraak te maken voor een rondleiding: info@hetvogelnest.nl of via 030-6000264.

Inloopochtend voor peuters op Lucas Galecop

Basisschool Lucas Galecop nodigt peuters en hun ouders weer uit om op woensdag 31 januari aanstaande van 08.45-10.00 uur kennis te komen maken met de school. Kom samen met je peuter sfeer proeven op onze gezellige school en draai een ochtendje mee in onze kleuterklas; kijk en beleef.

U kunt lesmateriaal bekijken van de Engelse les die de kleuters krijgen maar ook zien hoe de creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld in de uitgebreide poppenhoek, het uitdagende constructie lokaal en de knusse leeshoek.

Lucas Galecop is een moderne basisschool die toekomst gericht, boeiend onderwijs geeft. Creativiteit, Wetenschap en Techniek worden ook gestimuleerd tijdens de wekelijkse creacuit waarbij lessen als drama, solderen, emailleren, handwerken, muziek, bakken en een workshop website maken worden gegeven.

Nieuwsgierig geworden? Kom kennis maken op basisschool Lucas Galecop aan de Aert de Gelderhage 1 in de wijk Galecop op woensdag 31 januari aanstaande van 08.45 uur tot 10.00 uur.

Met de Stadspas voordelig naar Nieuwegein Awards

Heeft u een Nieuwegein Stadspas? Dan kunt u met reductie naar Nieuwegein Awards! De organisatie nodigt u van harte uit om bij dit evenement voor heel Nieuwegein aanwezig te zijn. Met uw pas kunt u voor € 3,50 p.p., in plaats van € 27,50 p.p., naar de Awards-uitreiking, plus de After-party en dat alles inclusief drankjes en hapjes. De korting is geldig voor twee toegangskaarten per pashouder. Wees er snel bij, want OP=OP.

Wilt u van deze reductie gebruik maken? Meldt u zich dan voor 30 januari 2018 aan door een e-mail te sturen naar info@nieuwegeinawards.nl onder vermelding van uw naam en met hoeveel personen u komt (de korting is geldig voor twee personen per pas). U kunt uw toegangskaarten op 5, 6 of 7 februari afhalen bij Sport- & Evenementencomplex Merwestein. Heeft u nog vragen? Stuurt u dan een e-mail naar info@nieuwegeinawards.nl of belt u 06-212 48 768 (de voorkeur gaat uit naar e-mailen).

Vanaf 20.00 uur is de zaal open en om 20.30 uur begint de Awards-uitreiking. Deze zal tot ongeveer 22.10 uur duren. Na de Awards-uitreiking bent u met uw toegangskaart eveneens welkom bij de altijd weer uitbundige en gezellige After-party, welke tot ongeveer 00.30 uur duurt. Coverband Sonny’s Inc zal ook dit jaar het dak er weer af komen spelen. Wilt u het wat kalmer aan doen, dan is er een aparte lounge-ruimte waar u gezellig een praatje kunt maken. De rustige live muziek van jazz-formatie Suitable zorgt voor een prettige en ongedwongen sfeer.

Uw toegangskaart is inclusief drankjes en hapjes. Aan jongeren onder de 18 jaar worden geen alcoholische dranken geschonken en zij mogen ook geen alcohol gebruiken. Er kan om een ID bewijs gevraagd worden. Om deze avond extra luister bij te zetten, verzoeken wij u vriendelijk om, indien mogelijk, in feestelijke kleding te komen.