Nieuwegein Europese ’top-drugsstad’

Nieuwegein doet het goed als het gaat om hoge noteringen op lijstjes waar je als gemeente niet op wilt staan. Zo stond Nieuwegein eerder op de tweede plek ‘lelijkste gemeente van Nederland’ en nu prijkt ze bovenaan de lijst als ‘drugsstad’ van Europa. Zo staat Nieuwegein in de Europese top drie van steden waar de meeste Canabis wordt gebruikt en in de top tien van cocaïne en xtc-gebruik.

Onlangs heeft het KWR, het wetenschappelijk instituut van de waterleidingbedrijven in ons land, dat overigens ook in Nieuwegein is gevestigd, onderzoek gedaan naar het rioolwater in Nieuwegein. Dit in opdracht van de gemeente Nieuwegein.

Als het om Canabis gaat wordt in Nieuwegein, na Barcelona en Amsterdam, het meest geblowd in Europa. Als het om xtc gaat dan staat Nieuwegein op een gedeelde vierde plek met Londen. Met cocaïne gaan we in Nieuwegein minder royaal om. In de Europese cocaïne top tien staat Nieuwegein ‘slechts’ op de tiende plek.

De concentraties die zijn gemeten geven nog geen inzicht over het gebruik. Zo is er niets bekend over een leeftijdscategorie, welke wijk het meest gebruikt of geslacht. De gemeente wil het onderzoek vaker laten uitvoeren, zo laat wethouder Hans Adriani, belast met Welzijn en Gezondheidszorg, weten. Burgemeester en wethouders komen eind dit jaar met een plan van aanpak om drugsgebruik tegen te gaan in Nieuwegein.

Het onderzoek in Nieuwegein maakt deel uit van een pilot van negen gemeenten in de regio, waaronder naast Nieuwegein onder meer ook Oudewater, Vianen en Lopik. De stad Utrecht wordt, net als andere grote steden, jaarlijks onderzocht.

5 thoughts on “Nieuwegein Europese ’top-drugsstad’

 1. Willem

  Beter op 1 met weed dan met coke, en waarom na jaren weed nog steeds als drugs? Is medicinaal en net als tabaks plant groeit t gewoon!! Geen chemische troep zoals pillen waar staat zoveel aan verdiend, geef t vrij met goede regels net zoals rest v wereld, Nederland begon zo tolerant nu laten we wet bepalen door Frankrijk doe als Amerika desnoods met stemmen

 2. Brad

  What a total load of rubbish. Shared 4th place with London for XTC. There are more people in London than the whole of the Netherlands. Where are these figures coming from? Jan in the pub?

  1. Hahaha you’re so silly. The results of the test are in amounts per 1000 inhabitants, so it’s related to the amount of people that live in the city.

 3. Gerrit

  Hoe komen ze aan al die cannabis, het verkooppunt is al jaren gesloten. Wat gebeurd er als er een markt voor een product is maar er is geen legaal verkooppunt? Dan springen er wat jonge ondernemers in dat gat. Zonder toezicht en controle. Wat slim toch, alles verbieden, dan houden mensen er wel mee op, en wat we niet zien gebeurt niet.

 4. Robert

  Preventieve voorlichting is zo belangrijk en wordt zo onderschat. Stichting Voorkom bestaat al meer dan 25′ jaar en dat is (helaas) niet voor niets.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren