Nieuwegein op weg naar een energie neutrale stad

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft maandagavond 25 september unaniem ingestemd met de Routekaart Energieneutraal Nieuwegein. Met de routekaart wil de gemeente Nieuwegein in 2040 écht energieneutraal zijn. Deze routekaart is opgesteld door de NMU, in afstemming met veel bedrijven en bewoners. Wethouder Peter Snoeren: “Ik ben blij dat de routekaart er ligt en dat we weten welke stappen we moeten zetten om naar een Energieneutrale stad te komen. We nodigen alle inwoners en ondernemers in de stad uit om met ons deze route te volgen, want alleen met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat onze mooie stad ook in de toekomst fijn is om te wonen, te werken en te recreëren.”

Ieder jaar een stapje verder
Energieneutraal betekent dat 100 procent van de te gebruiken energie in Nieuwegein, in 2040 met duurzame bronnen is opgewekt. Nu is dat nog maar 4 procent van het totale verbruik in de gemeente. Er gebeurt al veel in Nieuwegein en veel initiatieven dragen bij aan deze doelstelling, maar het tempo zal omhoog moeten. Om in 2040 energieneutraal te zijn moet namelijk elk jaar ten opzichte van het voorgaande jaar 4,5 procent energie worden bespaard en 9 procent meer duurzame energie worden opgewekt. In een jaarlijkse monitor wordt de voortgang bijgehouden.

Duurzame energiebronnen slim benutten
Dat is alleen mogelijk als zoveel mogelijk duurzame bronnen worden benut en slim worden gecombineerd. De Routekaart die de NMU heeft opgesteld beschrijft daarom acties op het gebied van energiebesparing, duurzame warmte, duurzame elektriciteit, duurzame mobiliteit en energieopslag. Zo is het noodzakelijk dat onder andere woningen aangepast worden om betere energielabels te krijgen, dat bedrijven en de gemeente energie besparen, dat er een pilot start naar een ‘aardgasloze’ wijk, dat er meer zonnepanelen komen op daken en slimme laadpalen voor energieopslag. Zonne-energie, windenergie en het benutten van de bodem kunnen de grootste bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie.

Bestaande initiatieven
De gemeente kan dit niet alleen, een energieneutrale stad is van iedereen! Bewoners, ondernemers, organisaties én gemeente moeten hiervoor de handen ineenslaan. Er zijn al heel wat initiatieven van start gegaan die hieraan een positieve bijdrage leveren. Zo zijn er al energieambassadeurs actief, staan er vijf windmolens, wordt de stadsverwarming verduurzaamd, zijn er plannen voor zonneparken en energie neutrale scholen en sportzalen, en is er aandacht voor duurzame bedrijventerreinen

Van energieneutraal naar klimaatneutraal
Deze routekaart voor een energieneutrale gemeente is onderdeel van de ambitie van de gemeente om klimaatneutraal te zijn. Daarbij wordt breder gekeken naar thema’s als circulaire economie, grondstoffengebruik en klimaatadaptatie.

Jan met de Pet: ‘Op de markt is de euro een kleine ton waard’

Ja mensen, u leest het goed. Ruim een ton voor het verplaatsen van de markt van P-West naar de binnenstad van Nieuwegein. We gaan van het huidige terrein naar de ruimte tussen theater De Kom en het Stadshuis, en dat heeft een prijskaartje!

Waarom zult u zich afvragen? Nou ik ook! Want hier snap ik niets van. Is het verplaatsen van een paar stopcontacten en water aansluiting zo duur? Volgens mij kan niemand dit uitleggen met droge ogen van de gemeente of van het gemeentebestuur of nog beter de politiek.

De politiek moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden en dat moeten ze goed verdedigen anders moeten wij als stemmers de verantwoordelijken in maart volgend jaar bestraffen door niet op ze te stemmen.

Dus mensen noteer deze vraag: Wat kostte het verplaatsen van de zaterdagmarkt en waarom moest dat na zoveel jaar? Misschien nog een vervolg vraag: betalen jullie dit ZELF of moeten wij hier weer voor opdraaien? En ja, ik weet het, ik stel een erg domme vraag want dat kunnen ze niet betalen natuurlijk. Maar stelt u zich eens voor als het wel hun eigen geld was? Zouden ze dan ook zo kwistig zijn met het geld? Of zouden we dan überhaupt nog raadsleden hebben?

Ik wens die marktkooplieden veel succes, zeker in dat tochtgat en dan nog schuin staan ook. De ene zijde van de kraam is voor kleine mensen terwijl de andere kant er voor de grote mensen is. En je moet zeker geen fruitkoopman zijn: je appels rollen alle kanten op behalve de goede natuurlijk. En dan nog bedenken dat je het bijna onmogelijk maakt voor theater De Kom on nog een programma op de zaterdagmiddag te organiseren en trouwen op zaterdag? Ik zou het niet doen want je kan geen kant meer op als je met een paar auto’s wil komen. Goed over nagedacht college en ambtenaren.

Maar ik heb wel begrepen dat we in ieder geval geen Geinbeat meer krijgen op het Stadshuisplein dus dat bijt de markt niet. Zou wethouder Johan Gadella dat bedoelen met marktwerking? Je verplaatst gewoon de markt en dan draai je automatisch de rest de nek om.

Moeten we alle evenementen wel in de binnenstad houden? En, moeten wij als gemeenschap de kosten dragen? Ja zou ik zeggen, maar dan moeten we het goed regelen en opnemen in de begroting als een volwassen stad of we moeten besluiten dat het prima is dat er evenementen plaatsvinden. Maar dan goed geregeld wat financiële risico’s betreffen! En geen gezeur over geld op achteraf basis. Maar misschien moeten we ons wel afvragen of alles in de binnenstad moet gebeuren!

Maar langzamerhand begin ik wel mezelf af te vragen waarom er zoveel evenementen verdwijnen door de tijd heen. De drakenbootrace is hier een goed voorbeeld van. Waarom lukt het niet om dit financieel voor elkaar te krijgen Teveel eisen, teveel mensen die een graantje mee willen pikken, of gewoon een gebrek aan vrijwilligers? Kan dit een punt worden voor de verkiezingen? Ben erg benieuwd hoe de partijen hier over denken.

Ik las deze week dat er een zorgverzekering is dier zijn premie laten dalen i.p.v. stijgen. Terwijl de partijen in Den Haag hierover van gedachten verschillen, doet DSW uit Schiedam gewoon wat ze hoort te doen: ze zeggen de kosten zijn niet zo hard gestegen dat we in de problemen komen, we kunnen zelfs de premie verlagen!!! En ik las op de zelfde dag dat de meeste medische behandelingen nog geheim zijn, althans, de kosten hiervan natuurlijk. Dat is eigenlijk te gek voor woorden: Wij moeten steeds meer gaan betalen terwijl wij niet weten waarom alles zo duur wordt! We schelden weleens op Griekenland over hoe corrupt zij zijn of over Italiaanse maffiapraktijken, maar die zorgverzekeraars in Nederland zijn een voorbeeld voor iedereen die corrupt wil worden.

Met hartelijke groet,

Jan met de Pet

Nieuwegein in kaart

Op donderdag 12 oktober van 12.15 uur tot 13.00 uur geeft Bart Jan Damstra van de Historische Kring Nieuwegein een lunchpauzelezing in de bibliotheek over hoe 6000 jaar geschiedenis zichtbaar is in Nieuwegein.

Een voorbeeld: het watertje dat bij museum Warsenhoeck uitkomt op De Doorslag lijkt een sloot. Het is echter het overblijfsel van de rivier De Hoon of het Gein. En dat verklaart meteen waarom de slingerende weg in Doorslag Randijk heet. Het watertje waar Pyke Koch ooit lag met zijn Ark.

Ook in nieuwere wijken als Galecop en Blokhoeve zijn sporen van het verleden in het stratenplan te vinden, zoals Bart Jan Damstra tijdens de lunchpauzelezing zal aantonen. Hij beantwoordt graag vragen van het publiek over de geschiedenis van Nieuwegein.

De bibliotheek verzorgt koffie, thee en jus d’orange en krentenbollen. Bezoekers dienen hun eigen lunch mee te nemen. De toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Lunchpauzelezing 12-10′

Over De Hoon en de Jutphase Stroomrug
De Jutphase stroomrug maakt onderdeel uit van het Linschoter rivierenstelsel. Deze stroomrug ontstond rond 3750 voor Christus en was rond het jaar 863 voor Chr. af.

Er ontstond een eerdere (smallere) fase van de Jutphase stroomrug vanaf 3750 voor Christus. Waar deze rivier precies heeft gelopen is niet bekend. Deze eerste fases zijn door archeologen waargenomen. De rivier werd gevoed door de Hoon en heeft ook een gelijke begin en eindtijd als de Hoon. De eerste fase wordt rond 2175 voor Christus afgesloten.

Nederlands Kampioenschap Bloemschikken in Nieuwegein

Op vrijdag 6 oktober vindt het Nederlands Kampioen Bloemschikken plaats in de Beursfabriek in Nieuwegein. Tijdens het bloemenweekend (7 en 8 oktober) kun je alle bloemwerken bewonderen, genieten van inspirerende demonstraties en deelnemen aan bloemenworkshops. Het kampioenschap heeft als uitdagend thema ‘Pikant’ en wordt voor het 54e jaar op rij georganiseerd door vereniging Groei & Bloei. Zo’n 250 studenten en amateurs zullen om de titel Nederlands Kampioen Bloemschikken strijden in Nieuwegein.

Beste bloemschikker van Nederland
Het NK Bloemschikken is verdeeld in twee categorieën: de studenten en de amateurs. De studenten strijden in tweetallen voor hun school om ‘de beste bloemschikschool van Nederland’ te worden. Zij maken 1 werkstuk. De amateurs (en semiprofs) nemen individueel deel aan de wedstrijd. Deze deelnemers maken tijdens de wedstrijd een eigen arrangement aan de hand van een vooraf verstrekte opdracht. Op de wedstrijddag maken de meeste deelnemers daarnaast een verrassingsopdracht, waarvoor de materialen grotendeels door de organisatie worden verstrekt.

Bloemenweekend
Tijdens het bloemenweekend kun je de ruim 300 pikante bloemwerken bewonderen en genieten van diverse presentaties en demonstraties van onder meer topstylisten als Geertje Stienstra, Hans Zijlstra en Romeo Sommers. Er zijn kraampjes met van alles en nog wat om direct thuis zelf te gaan schikken: van lesboeken tot gereedschappen en van vazen tot bloemen en planten. Daarnaast zijn er aanschuifworkshops. Uiteraard kunnen de zelfgemaakte bloemwerken mee naar huis.

Praktisch
Openingstijden: 7 en 8 oktober van 10.00-17.00 uur.
Locatie: De Beursfabriek, Symfonielaan 5, 3438 EX Nieuwegein
Toegang: € 10,- (€ 7,50 voor Groei & Bloei-leden). Kinderen tot 12 jaar gratis. Kaartverkoop aan de kassa. Parkeer is gratis.
Workshops: € 7,50 p.p

Hij is er weer voor U: De wijkkrant voor Batau-Noord

De eerste wijkkrant na het “zomerreces” kunt u weer downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. René Hansen, voorzitter van het Wijknetwerk Batau-Noord:

‘Werd er niet enige tijd geleden over het bomenbestand van Nieuwegein gezegd “voor elke gekapte boom komt er een nieuwe”? Wel zoals u kunt lezen in de wijkkrant worden er 154 bomen in onze wijk gekapt en er komen er 20 terug. Was die uitspraak destijds niet wat populistisch? Wij houden de vinger aan de pols.’

‘Te hard rijden op erven is ook zo’n heikel punt en helemaal opvallend als de bewoners zelf dat doen. Sinds 2015 zijn weer andere bewoners bezig een plein op te knappen. En dan… neemt het aantal medewerkenden snel af en lijkt het allemaal voor niets te zijn geweest. En tot slot… Ik heb het idee dat het aantal vogels in de wijk en met name Merels steeds minder wordt. Heeft u dat ook geconstateerd? Meld het ons! Overigens mag u op alles reageren wat in deze wijkkrant staat en over wat u constateert in de wijk. Mail ons: wnwbataunoord@live.nl’ Download hier de wijkkrant.