Fietsnet Nieuwegein feestelijk in gebruik genomen met Color Bike Tour

Tijdens het City Huiskamerfestival op zaterdagavond 23 september gaven wethouder Peter Snoeren (mobiliteit) en Gert Schijven van de Fietsersbond Nieuwegein om 19.00 uur het startschot voor de eerste Color Bike Tour in Nieuwegein. Met de Color Bike Tour werd het nieuwe Fietsnet Nieuwegein officieel geopend en in gebruik genomen. Ruim honderd mensen fietsten mee met de Color Bike Tour en verkenden zo de negen nieuwe fietskleurenroutes. De kleurrijke fietstocht is een initiatief van Nieuwegein fietst!.

Color Bike Tour
De fietscommunity Nieuwegein fietst! riep jong en oud in Nieuwegein op om mee te fietsen met de Color Bike Tour. Ruim honderd Nieuwegeiners vertrokken van het stadsplein naar de kleurenroute van hun keuze. Deelnemers van de Color Bike Tour konden in ongeveer één uur twee van deze kleurenroutes naar keuze fietsen. Kinderen gingen aan de slag met het pimpen van hun fiets. Met allerlei kleurrijke materialen – van rietjes tot slingers – gaven ze hun fiets een feestelijk jasje.

Winnaar Nieuwegein fietst!-fiets
De eerste honderd deelnemers van de Color Bike Tour ontvingen een kleurrijk t-shirt van Nieuwegein fietst!. Deelnemers die twee fietsstempels ophaalden maakten kans op de originele Nieuwegein fietst!-fiets. Chris van Lee won de fiets. Hij koos voor een donkerblauwe uitvoering, de kleur van zijn favoriete nieuwe fietsroute.

City Huiskamerfestival
De Color Bike Tour is onderdeel van het City Huiskamerfestival dat op zaterdag 23 en zondag 24 september plaatsvond in Nieuwegein. Diverse huiskamerplekken in City vormden dat weekend een culturele route waar met elkaar genoten kan worden van het nieuwe Fietsnet Nieuwegein, dans, muziek en andere optredens.

Goedopweg
Nieuwegein fietst! is een initiatief van Goedopweg. In Goedopweg werkt de gemeente Nieuwegein samen met de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de U15 (netwerk van werkgevers in de regio) aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Midden-Nederland.

Bart van Rooijen was voor ons aanwezig om het startschot te filmen van de ingebruikname van het fietsnet. Boven ziet u de reportage. Fotograaf Arend Bloemink fietste de groep achterna en maakte onderstaande foto’s.

Video: Geslaagde eerste dag City Huiskamerfestival

De eerste dag van de eerste editie van het City Huiskamerfestival afgelopen zaterdag was zeer geslaagd. Diverse huiskamerplekken in City vormden een culturele route waar bezoekers met elkaar konden genieten van dans, muziek en andere optredens. Het mooie weer werkte goed mee aan dit succes en morgen beloofd het nog mooier te worden!

Het festival is één van de activiteiten om de aantrekkelijkheid en levendigheid van de binnenstad te vergroten. Het is de bedoeling dat het festival, dat wordt georganiseerd door de samenwerkende partijen in de binnenstad van Nieuwegein via de Stichting Binnenstadsmanagement, een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Aankomende zondag 24 september zal de tweede dag zijn van het evenement vol met muziek en dans. Maar ook zijn er diverse workshops en en kan de jeugd genieten van Open Lab in de bibliotheek. Van robots bouwen en programmeren tot 3D-printen.

Bewoners kunnen zondag van 11:00 uur tot 13:00 uur ook aanschuiven voor een brunch aan De Langste Tafel middenin City. De Langste Tafel werd vorig jaar ook georganiseerd en is dit jaar onderdeel van het City Huiskamerfestival. Arjanne de Vries van Wereldhave (Eigenaar van Cityplaza): “De Langste Tafel is een moment van ontmoeting en gezelligheid. Het past helemaal in het thema van Burendag. Bewoners van City en inwoners uit Nieuwegein die het leuk vinden om elkaar te ontmoeten zijn van harte welkom aan deze tafel. Je hoeft je alleen maar aan te melden via secretariaat@wvcityplaza.nl. Ook is dit een moment om inwoners die zich inzetten voor een ander in het zonnetje te zetten. Ken je hen? Meld ze aan voor de langste tafel en kom zelf ook mee!”

Onze videograaf Jos van Vogelpoel deed zaterdag een rondje City en maakte bovenstaand videoverslag.

Twee Nieuwegeiners naar WK Bowlen in Las Vegas

Het is voor Mark de tweede keer dat hij deelneemt aan een WK. De vorige keer was in 2010, in München. Dit WK is een mixed WK, een WK dat slechts één keer in de vier jaar plaats vindt en daardoor ijzersterk bezet. ,,De hele wereldtop is aanwezig.”

In Zweden, Denemarken, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Australië is bowling zo groot dat de toppers full prof zijn, Mark heeft slechts een materiaalsponsor. En hij moet zelf 800 euro betalen om mee te kunnen naar het WK. ,,Ik heb zelfs nog geen privésponsor, het is pure goodwill.”

Voor Nederland gaan zes mannen, zes vrouwen en twee begeleiders naar de Verenigde Staten. ,,De coaches hebben het team niet alleen op kwaliteit geselecteerd, maar ook zo dat we echt een groep zijn. We gaan ook goed met elkaar om wanneer we niet aan het trainen of spelen zijn.”

Onder de deelnemers is nog een Nieuwegeinse deelnemer, Ghislaine van der Tol. Ook zij traint bij de Nieuwegeinse Bowling Vereniging en werd al eens Nederlands Kampioen. En ook voor haar gaat met het spelen van een groot toernooi in de Verenigde Staten een droom in vervulling.

Mark heeft zijn uitverkiezing vooral te danken aan zijn goede prestaties tijdens het EK in Brussel. Hij veroverde daar brons. 2016 was tot nog toe zijn beste jaar. ,,Dat ging echt nergens over, zo goed gooide ik.” Ook dit jaar weet hij de tien pins prima te raken. Waar hij mondiaal staat, vind hij moeilijk te zeggen. ,,Na het eerste onderdeel tijdens het WK bepalen we onze doelstellingen pas.”

Het WK begint op 24 november en duurt tien dagen. Eerst komt Mark nog uit in de Duitse topcompetitie, de Bundesliga. Aan die competitie van tien topteams doen spelers mee uit Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken. Mark komt uit voor het team uit Hamburg en reist dit weekend richting Berlijn. Daarna moet hij doordeweeks gewoon aan het werk bij de Albert Heijn in Amsterdam.

Mark Jacobs

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Max Dendermonde schreef ooit, dat de wereld aan vlijt ten onder gaat. Met zo’n opmerking moet je bij de bijen niet aankomen, ze hebben maar een kort leven en zijn druk, druk, druk… Dus nu weer een druk bijtje, deze keer de Slanke groefbij.’

Udo: ‘De bijen zijn vlijtige insecten, dat weet iedereen. En er zijn heel veel soorten, dat ziet niet iedereen. Het SLANKE GROEFBIJTJE is er daar één van. Dit dametje is echter wel zwart, maar niet slank. De naam heeft zij aan de mannelijke slanke groefbijen te danken, die steken maar magertjes af bij haar bolle vormen.’

Nieuwe rubriek: 100% Cees. Deze week maakt Maestro Culinaire Cees van Suylekom lamscarré’s

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom zal vanaf nu frequent tips en tricks geven over hoe je iets moet bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want alleen het beste is voor u! 100% Cees.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze keer, de eerste keer, maakt Cees lamscarré’s voor vier personen. De volgende ingrediënten heeft u nodig:

Olijfolie
Peper
Zout
Rode wijn
Roomboter
Bruine beukenzwam
Hooi van tijm, oregano en rozemarijn
Druiven
Balsamico
Olijfolie

Natuurlijk moeten we de twee lamsracks niet vergeten met ieder acht ribbetjes en een fond van lam.

Naast het vlees serveert u natuurlijk een lekker garnituurtje. Dit kan een salade zijn met aardappelen of een heerlijke pasta. En natuurlijk een mooi op hout gerijpte rode wijn.

Vrijdag 6 oktober rond 11.00 uur staan we met 100% Cees op de Museumwerf Vreeswijk. Dan zullen we drie soorten sauzen maken. Een heerlijke Mayonaise, een knoflooksaus en een grillsaus. Deze zijn daarna natuurlijk weer te zien op De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) en kunt u ze thuis lekker maken.

Wilt u ook dat we bij u op locatie komen koken en zo uw bedrijf onder de aandacht brengen? Neem dan contact op met Martin Reijmerink, hoofdredacteur van pen.nl. Dat kan via e-mail: martin@pen.nl of telefonisch via: 06-46139696.