Bussen van lijn 71 en 72 uit Nieuwegein stromen beter door op de Waterlinieweg

Bussen op de Waterlinieweg kunnen vanaf deze week vlotter doorrijden. De oorspronkelijke vluchtstroken zijn namelijk veranderd in busbanen. Deze busbanen zijn aangelegd met een bijdrage van Goedopweg, het samenwerkingsverband van overheden en werkgevers om de regio Utrecht bereikbaar te houden. Goedopweg wil zo de doorstroming van de bussen verbeteren.

Op de Waterlinieweg staat het verkeer in de spits regelmatig vast, maar met het aanpassen van de vluchtstrook tot busbaan merken bussen hier nu minder van. De bussen uit Vianen (lijn 287), IJsselstein (lijn 283), Nieuwegein (lijn 71 en 72), Oudewater en Montfoort (lijn 207), en vanaf station Lunetten (lijn 31) kunnen nu soepeler doorrijden. Deze lijnen bieden daarmee een aantrekkelijk alternatief voor reizigers naar bijvoorbeeld Utrecht Science Park.

Viaducten niet aangepast
De bestaande viaducten over het spoor en ter hoogte van de Stadionlaan-Herculeslaan zijn smal, waardoor het niet mogelijk is om de hele Waterlinieweg van een busbaan te voorzien. De bussen voegen bij de viaducten weer kort in op de reguliere rijstroken van de Waterlinieweg.

Stiller asfalt
Naast het aanleggen van de busbanen zijn er ook andere werkzaamheden uitgevoerd aan de Waterlinieweg. Over de hele weg is het asfalt vervangen. Dit nieuwe asfalt is stiller en zorgt daarmee voor minder geluidsoverlast bij omwonenden.

Inschrijven voor de Nedereindse Berg Loop vanaf nu mogelijk

Op zondag 5 november vindt de vijfde Nedereindse Berg Loop plaats. Dit hardloopevenement wordt net als voorgaande keren gehouden bij de Nedereindse plas die tussen IJsselstein en Nieuwegein ligt. De inschrijving is vanaf vandaag geopend, inschrijven kan hier.

Dit jaar wordt een bijzonder jaar, met een extra uitdaging voor de kinderen, naast de gebruikelijke kidsrun heeft de organisatie nu ook een heavy kidsrun. De kinderen gaan dan een extra zware 2 km lopen, omdat het niet verhard is en er gemene klimmetjes over het gras in zitten. “De verwachtingen zijn groots” zegt medeorganisator Martijn van Veenendaal. “De kinderen zijn allemaal winnaars als ze meelopen daarom hebben wij een medaille voor alle kids.”

Dit jaar heeft de loop wel een zwart randje, Rob de Goeij, medeoprichter van de Nedereindse Berg Loop is door een ongeluk omgekomen. De 10 km is ter nagedachtenis naar hem vernoemt. “Rob zal ook bij de Nedereindse Berg Loop gemist worden, maar wij weten dat niets liever dit lustrum een groot succes wordt” aldus van Veenendaal

Goede doelen
Naast het neerzetten van een sportief en uniek hardloopevenement, steunen ze ook diverse goede doelen vanuit de Stichting Nedereindse Berg Loop. Het grootste gedeelte van het inschrijfgeld gaat naar twee goede doelen. Zoals elk jaar steunen ze een mooi project van Sympany, nieuw is de samenwerking die  zijn aangegaan met Unicef, via een speciale pagina kan men extra geld ophalen voor Unicef.

Hardloopclinic
Na het succes van afgelopen jaren organiseren ze ook dit jaar weer drie hardloopclinics voor wie zich optimaal wil voorbereiden op de loop. Deze clinics worden aangeboden en georganiseerd door Body Run en Paul Zwama, ambassadeur van Nedereindse Berg Loop. Meer informatie kan gevonden worden op de website van de Nedereindse Berg Loop.

Voorwaardelijke celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval in Nieuwegein

De 31-jarige Nieuwegeiner die een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden gekregen. Bij het ongeval op de Houtenseweg in Nieuwegein kwamen in 2016 twee mensen om het leven.

De rechtbank Midden-Nederland oordeelt milder dan de strafeis, een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie is van mening dat het gedrag van de man moest worden gekwalificeerd als ‘zeer onvoorzichtig’ rijgedrag. Maar volgens de rechtbank is sprake van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ rijgedrag. Wel heeft hij volgens de rechtbank onaanvaardbare risico’s genomen.

De landelijke oriëntatiepunten adviseren in gevallen als deze om een rijontzegging van een jaar op te leggen. De rechtbank heeft de man in dit geval een voorwaardelijke rijontzegging gegeven, omdat hij zonder zijn rijbewijs zijn baan zou verliezen.

ONGEVAL
De man stond bij het stoplicht voorgesorteerd op de linkerbaan. Toen hij na een bocht naar links weer moest invoegen, probeerde hij vlak voor een verdrijvingsvlak nog een auto in te halen, terwijl er ook tegemoetkomend verkeer was. Hij gaf extra gas en stuurde naar rechts, waardoor een andere auto moest uitwijken. De bestuurder daarvan verloor de macht over het stuur, belandde op de andere weghelft en botste op een tegenligger. Beide bestuurders kwamen om het leven.

Bron: RTV Utrecht

PENTekening: ‘Vreeswijks Splijt Scherm’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS  en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis  of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft  u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week:

Het is oorlog in Vreeswijk. Een heus ‘Vreeswijks Splijtscherm’ verdeeld de bevolking. Eigenlijk is de hele wijk zwaar verdeeld. Oorzaak? Slechts 7 bewoners hebben last van de werkzaamheden op de meer dan 100 jaar oude werf aan de Wierselaan. Deze bewoners wonen tegenover de werf op de Grindoever. De rest van Vreeswijk wil het splijtscherm verwijderd zien. Daarom een petitie. Lees meer over dit onderwerp, die Jan Ibelings aangreep om  bovenstaande karikatuur te maken, op: https://www.pen.nl/artikel/video-zwart-scherm-splijt-vreeswijk-tweeen  (inclusief video) Ook ‘Jan met de Pet’ moest zich ermee bemoeien.