Auto over de kop op A12 bij Nieuwegein

Op de A12 bij Nieuwegein is vrijdagmiddag 30 juni jl. rond 14.00 uur een auto over de kop geslagen. De wagen kwam daarbij op z’n kant te liggen.

Het ongeluk gebeurde net voorbij Oudenrijn. Volgens de politie waren er geen andere auto’s bij betrokken. De bestuurder is nagekeken door medewerkers van de ambulance, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Vanwege het ongeluk werden korte tijd twee rijstroken afgesloten. Nadat de auto was afgevoerd door een berger, kon de weg weer open. Rond 14.45 uur konden de twee afgesloten rijstroken weer vrijgegeven worden voor al het verkeer. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend. De politie doe onderzoek naar de oorzaak.

Verplaatsing sluisje Schalkwijkse Wetering van 1,4 miljoen kilo bij Beatrixsluis in aantocht

Bouwcombinatie Sas van Vreeswijk begint naar verwachting op 3 juli met de verplaatsing van het volgende object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het sluisje bij de Schalkwijkse Wetering. Dit gebeurt om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal.

Verplaatsing in 4 delen
Het gaat om het sluisje bij de Schalkwijkse Wetering. Hij wordt over een afstand van ongeveer 120 meter verplaatst. Dat gebeurt in 4 delen. Dit is omdat de U-vorm waaruit het sluisje bestaat, de constructie kwetsbaar maakt en een verplaatsing in delen op een meer gecontroleerde manier kan gebeuren. Ook voor deze verplaatsing gebruikt Sas van Vreeswijk een Mammoet portaal. Deze methode heeft bij de verplaatsing van kazematten Vreeswijk Oost en Schalkwijkse Wetering haar effect bewezen. Het sluisje is een ‘zware jongen’ met zijn 1.400 ton, of 1,4 miljoen kilo.

Omdat de verplaatsing in vier delen gebeurt, gebeurt dit verspreid over meerdere dagen tussen 3 en 11 juli. De startdatum 3 juli is onder voorbehoud, er kunnen nog voorbereidende zaken mee- of tegenzitten.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Het sluisje Schalkwijkse Wetering is het derde object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) dat ruimte maakt voor de verbreding van het Lekkanaal. Het gaat in totaal om drie kazematten (Vreeswijk-Oost, Schalkwijkse Wetering, Houtense Wetering), deze schutsluis en een duikerhoofd. Deze verdedigingswerken, gebouwd in 1936 vanwege de aanleg van het Lekkanaal en de bouw van de Prinses Beatrixsluis, komen oostelijk langs het verbrede kanaal in het landschap te liggen.

Het sluisje gelegen in de Schalkwijkse Wetering maakt deel uit van de objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en had een functie voor de inundatie (onder water zetten). Het sluisje is een rijksmonument en werd ook gebruikt voor het schutten van particuliere bootjes naar het Lekkanaal.

Volgen verplaatsing
Sas van Vreeswijk en Rijkswaterstaat organiseren rond deze verplaatsing geen publieksevenement. Het gebeurt immers in gedeeltes. Bovendien kunnen zij hier geen speciale veilige kijkplek creëren voor publiek.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: Sinds ik een bijenhotel én wat koeienogen (planten met véél gele bloemen) in de tuin heb vliegen de tronkenbijtjes af en aan. Dus deze keer iets uitgebreider: tronkenbijtjes m/v.

Udo: ‘Wanneer je een “bijenhotel” ophangt betrekken tronkenbijtjes soms de gaatjes (in hout) voor hun broedsel. Vorig jaar waren er al veel te zien, maar dit jaar zie ik ze nog meer en dat zijn merendeels bijtjes die in de achtertuin zijn geboren. En eindelijk zag ik ook een (kleiner) mannetje dat avances maakte aan een niet geinteresseerd vrouwtje. Dat wil ik u niet onthouden…

Matinee Yesterday in de bibliotheek

De bibliothek De Tweede Verdieping in Nieuwegein houdt op woensdag 12 juli a.s. een ‘Matinee Yesterday.’ Op die dag kunt u van 12.00 uur tot 14.00 uur muzikaal terug in de tijd reizen. Haal herinneringen op met andere Nieuwegeiners en dans mee op hits uit de jaren ’40 en ’50. U kiest welke plaatjes de DJ gaat draaien.

Naast de muziek zijn er ook verhalen van vroeger: luister naar de vrijwilligers van de Voorleesbrigade die de sfeervolle vertellingen van Carmiggelt weer tot leven wekken. Dit alles in een nostalgische setting. U waant u weer even terug in de fifties. 
Gratis voor bibliotheekleden. 5,- euro voor niet-leden. Aanmelden via: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Matinee Yesterday.

Verdachte dodelijke crash Nieuwegein blijft vastzitten

De 24-jarige automobilist die februari dit jaar een dodelijke crash veroorzaakte op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein blijft vastzitten. Zijn advocaat vroeg de rechtbank vandaag of haar cliënt het proces in vrijheid mocht afwachten, maar dat verzoek werd afgewezen.

Het slachtoffer dat omkwam bij het ongeluk was de 23-jarige Ilias uit Utrecht. Hij zat als bijrijder in de auto en werd uit de wagen geslingerd en gevonden onder een andere auto. Ilias was een vriend van de verdachte. De drie vrouwen in de gecrashte Passat kwamen met de schrik vrij.

UITZONDERLIJK
Het is vrij uitzonderlijk dat iemand na een dodelijk ongeluk langer vast blijft zitten, maar de rechter is van mening is dat er sprake is van vluchtgevaar omdat de verdachte ook na de fatale crash, waarbij zijn vriend het leven liet, de benen nam. Hij vloog naar Marokko, daar woont familie van de man. Hij kon pas na een maand worden aangehouden. Volgens zijn advocaat handelde de man uit paniek.

De officier van justitie benadrukte dat de man berekenend was na het ongeluk en dat hij niet in paniek handelde. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, zou hij zich tussen toegestroomde publiek hebben gevoegd, bleek vandaag tijdens de pro-formazitting. Tegen de vrouwelijke inzittenden van de Volkswagen Passat waarmee hij het ongeluk veroorzaakte, zou hij dreigend hebben gezegd dat zij niet mochten zeggen wie er reed omdat hij geen rijbewijs had.

VRIEND
Het slachtoffer van het ongeluk was een vriend van de verdachte. In de rechtszaal blijkt dat de verdachte het emotioneel zwaar heeft. Hij heeft een brief geschreven met daarin een spijtbetuiging aan de nabestaanden van het slachtoffer. Zijn advocaat vertelt in de rechtbank dat het slachtoffer één van de beste vrienden was, die hij beschouwde als een broer.

BEELDEN
Het NFI heeft beelden geanalyseerd waarop de Volkswagen Passat voorbijreed. Daaruit is een indicatie gekomen dat de verdachte in ieder geval 88 kilometer per uur reed. Uit geluidsopnames van diezelfde beelden zou volgens het NFI een indicatie komen dat de man mogelijk 145 kilometer per uur reed op het moment van het ongeluk. Het OM wil dit verder laten uitzoeken en dat onderzoek heeft de rechter toegezegd.

De toegestane snelheid op de plek van het ongeluk was 50 kilometer per uur. De man zelf gaf tijdens de zitting toe dat hij te hard heeft gereden, maar zeker geen 145 kilometer per uur. Zelf dacht hij 70 of 80 op zijn snelheidsmeter te hebben gezien. Hij denkt dat hij maximaal 95 heeft gereden.

Door het onderzoek naar de gereden snelheid kan het proces pas aan het eind van het jaar inhoudelijk behandeld worden.

Bron: RTV Utrecht

Only for Men Nieuwegein nieuwe kledingpartner FC Utrecht

Lengtematen, taille- en schoenmaten: veelgehoorde termen afgelopen dinsdag bij Only for Men Nieuwegein. Daar was de selectie van FC Utrecht, inclusief staf, aanwezig om de maatpakken van volgend seizoen aan te laten meten. Only for Men verzorgt de komende vier seizoenen de businesskleding van de selectie en het FC Utrecht personeel op de wedstrijddag.

De winkel was geheel aangekleed voor het ontvangst met een heerlijke lunch voor de selectie. De spelersbus van FC Utrecht trok veel bekijks in het centrum van Nieuwegein, waar de nieuwste winkel van Only for Men gevestigd is.

Het vierjarig businesscontract werd ondertekend door mede-eigenaar Arthur Feenstra van Only for Men en FC Utrecht Commercieel directeur Martijn Standaart. Arthur Feenstra is blij met de samenwerking met FC Utrecht: “Wij zijn ontzettend trots op deze samenwerking en vereerd dat FC Utrecht voor Only for Men heeft gekozen als kledingpartner. Met onze nieuwste winkel midden in het land, is FC Utrecht onze ideale partner om verder te kunnen groeien”!

Standaart spreekt van een goede match: “Only for Men is, net als FC Utrecht, een organisatie met een no-nonse mentaliteit. Daarnaast is het een bedrijf met veel potentie en met de ambitie om te groeien. We zijn dan ook blij dat we elkaar gevonden hebben en de komende seizoenen samenwerken.”

MOvactor ‘Viert de Zomer’

MOvactor heeft ook dit jaar een overzicht gemaakt van alle activiteiten die plaatsvinden in de zomerperiode. Van dit overzicht is een boekje gemaakt. Het overzicht kunt u hier downloaden.

‘In de zomer liggen veel activiteiten stil. De kinderen hebben zomervakantie en niet iedereen heeft een vakantieprogramma. De zomerperiode kan hierdoor lang duren. Daarom is het belangrijk dat mensen weten dat er heel veel te doen is in Nieuwegein, aldus Annemiek Postma, Coördinator Vrijwillige Inzet van MOvactor. In het boekje staan niet alleen activiteiten van MOvactor. ‘’We hebben informatie verzameld bij inwoners, vrijwilligers en veel maatschappelijke organisaties. We brengen deze zomeragenda jaarlijks uit. Ieder jaar staan er weer veel activiteiten in voor jong en oud.’’

Variatie
In het aanbod staan veel verschillende activiteiten. Annemiek: “Het kan gaan om samen eten, creatief bezig en nog veel meer. Er zijn activiteiten voor jong en oud en ook voor mensen met een kleine beurs. Veel activiteiten zijn (nagenoeg) gratis. Bij de activiteiten staat verder aangegeven wanneer mensen met een Nieuwegein Stadspas korting krijgen.”

Man van in de 70 steelt driewielige motorscooter in Nieuwegein

Een man van in de 70 toont interesse in een driewielige motorscooter die te koop staat bij autobedrijf Vocking in Nieuwegein. Tijdens de bezichtiging stapt hij op en rijdt ermee weg.

Het gebeurt op woensdag 24 mei. De eigenaar van het autobedrijf aan de Ambachtsweg krijgt een telefoontje van een man die de motorscooter wil kopen. Ze maken een afspraak voor diezelfde avond.

Om 20.15 uur staat de man op de stoep. De garagehouder demonstreert de motorscooter en laat hem dan even stationair draaien. Tot zijn grote verbazing stapt de man op de scooter. Hij geeft gas, gaat bijna onderuit en rijdt weg.

PIAGGIO
Het gaat om een Piaggio 400 LT MP3 Sport. LT betekent Large Track, dat staat voor een bepaalde minimumafstand tussen de voorwielen. Daardoor is deze motorscooter voor de wet een auto en kan erop gereden worden met een autorijbewijs.

De motorscooter heeft kenteken 35-HTK-7, is helemaal zwart met een grijze lengtebaan, ook de tienspaakswielen zijn zwart. Ten tijde van de diefstal stond de kilometerstand op 43449.

SIGNALEMENT
Verdachte
– blanke huidskleur
– 70 – 75 jaar
– 1.70m
– tenger postuur
– dun, grijzend haar, kalend
– erg ingevallen kaak
– bril, dun montuur
– sprak Nederlands met een licht Utrechts accent
– zwarte, stoffen motorjas

Denkt u aan de hand van het signalement te weten om wie het gaat? Of heeft u de motorscooter ergens gezien na 24 mei? Bel de tiplijn: 0800 – 6070 of bel naar Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

De driewielige motorscooter

Animatiefilmpje moet Nieuwegeiners wijzen op brandgevaar

De Veiligheidsregio Utrecht wil de inwoners van de provincie Utrecht beter voorlichten over het gevaar van woningbranden. De organisatie heeft daarom een animatiefilmpje gelanceerd met daarin tips om branden te voorkomen.

Volgens de VRU is preventie via bijvoorbeeld het filmpje erg belangrijk. “Brandveiligheid klinkt misschien moeilijk, maar je kan op een eenvoudige manier veel zelf doen om brand in je huis te voorkomen. Want voorkomen, is beter dan blussen.”

Droogkoken
De brandweer komt dan ook met concrete tips. “Je kan denken aan het gebruik van het juiste hout – schoon en droog loofhout- als je de open haard aansteekt. Of het gebruik van een kookwekker tijdens het koken om droogkoken te voorkomen. Zorgen dat elektrische apparaten hun warmte kwijt kunnen bijvoorbeeld tijdens het opladen, kan ook brand voorkomen.”

De VRU zegt een uitgebreide lijst te kunnen maken met manieren waarop brand voorkomen kan worden, maar koos voor een filmpje. “Beeld zegt meer dan 1.000 woorden.”

Verwarming
In het filmpje komen ook de belangrijkste oorzaken van een woningbrand voorbij, waar de VRU eerder al onderzoek naar deed. Daaruit bleek onder meer dat bij bijna een derde van alle woningbranden in de provincie het vuur bij de verwarming van het huis ontstaat.

De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, waaronder Nieuwegein. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.

VRU Brandweer staat paraat voor brandveiligheidsraad
Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van brandveiligheidsexperts van VRU Brandweer. Je kunt ook bellen op 088 878 1000 of e-mailen via voorlichting@vru.nl.

Nieuwegeinse geselecteerd voor Wereldkampioenschappen in Amerika

De 30-jarige Ghislaine Stigter-Van der Tol uit Nieuwegein plaatste zich met de nationale bowlingselectie in 2016 tijdens het EK voor het WK 2017. Deze week maakten bondscoaches Ton Plummen en Dan French de definitieve selectie voor de dames bekend, waar ook Stigter-Van der Tol weer deel van uitmaakt.

WK selectie
Nederland mag met zes dames deelnemen aan het WK, waar ook een Nederlands herenteam aan deelneemt. De volgende zes dames zijn geselecteerd:

– Denise Blankenzee, 17 jaar uit Julianadorp
– Ghislaine Stigter-Van der Tol, 30 jaar uit Nieuwegein
– Kelly French-Plummen, 28 jaar uit Heerlen
– Maxime de Rooij, 23 jaar uit Anna Paulowna
– Nicole Sanders, 29 jaar uit Emmen
– Simone Boonstra, 27 jaar uit Hoofddorp

Voorbereiding
Stigter-Van der Tol, al jaren lid van de Nederlandse selectie, werd in december 2016 knap vijfde tijdens het WK Singles in Qatar. Nu mag ze proberen dit succes ter herhalen in Las Vegas. Voor Stigter-Van der Tol is dit na edities in 2011 en 2013 haar derde WK-deelname, wat haar één van de ervaren speelsters maakt die het team op sleeptouw moet nemen.

Na de zomer wordt de ‘Road to Las Vegas’ hervat, waarbij het team met name veel wedstrijdsituaties zal opzoeken om als team van spelers en coaches nog beter op elkaar ingespeeld te raken om in Las Vegas zo goed mogelijk voor de dag te komen.

“We zijn blij met deze selectie, maar de gehele groep verdient een groot compliment. Er is de afgelopen maanden door iedereen hard gewerkt met coaches Ton en Dan, maar ook met mental coach Muriël van Langenhove. Over die ontwikkeling zijn we erg tevreden. Het is nu aan de zes dames die gekozen zijn om het vertrouwen te belonen door er nog een schepje bovenop te doen in aanloop naar het WK”, aldus topsportcoördinator Jan Jaap van der Sar.

Ghislaine Stigter-Van der Tol