Verplaatsing sluisje Schalkwijkse Wetering van 1,4 miljoen kilo bij Beatrixsluis in aantocht

Bouwcombinatie Sas van Vreeswijk begint naar verwachting op 3 juli met de verplaatsing van het volgende object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het sluisje bij de Schalkwijkse Wetering. Dit gebeurt om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal.

Verplaatsing in 4 delen
Het gaat om het sluisje bij de Schalkwijkse Wetering. Hij wordt over een afstand van ongeveer 120 meter verplaatst. Dat gebeurt in 4 delen. Dit is omdat de U-vorm waaruit het sluisje bestaat, de constructie kwetsbaar maakt en een verplaatsing in delen op een meer gecontroleerde manier kan gebeuren. Ook voor deze verplaatsing gebruikt Sas van Vreeswijk een Mammoet portaal. Deze methode heeft bij de verplaatsing van kazematten Vreeswijk Oost en Schalkwijkse Wetering haar effect bewezen. Het sluisje is een ‘zware jongen’ met zijn 1.400 ton, of 1,4 miljoen kilo.

Omdat de verplaatsing in vier delen gebeurt, gebeurt dit verspreid over meerdere dagen tussen 3 en 11 juli. De startdatum 3 juli is onder voorbehoud, er kunnen nog voorbereidende zaken mee- of tegenzitten.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Het sluisje Schalkwijkse Wetering is het derde object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) dat ruimte maakt voor de verbreding van het Lekkanaal. Het gaat in totaal om drie kazematten (Vreeswijk-Oost, Schalkwijkse Wetering, Houtense Wetering), deze schutsluis en een duikerhoofd. Deze verdedigingswerken, gebouwd in 1936 vanwege de aanleg van het Lekkanaal en de bouw van de Prinses Beatrixsluis, komen oostelijk langs het verbrede kanaal in het landschap te liggen.

Het sluisje gelegen in de Schalkwijkse Wetering maakt deel uit van de objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en had een functie voor de inundatie (onder water zetten). Het sluisje is een rijksmonument en werd ook gebruikt voor het schutten van particuliere bootjes naar het Lekkanaal.

Volgen verplaatsing
Sas van Vreeswijk en Rijkswaterstaat organiseren rond deze verplaatsing geen publieksevenement. Het gebeurt immers in gedeeltes. Bovendien kunnen zij hier geen speciale veilige kijkplek creëren voor publiek.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk