Secretaris-Generaal Lidewijde Ongering opent 3e kolk Prinses Beatrixsluis in Madurodam

De 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis is klaar! Op 27 juni opende de Secretaris-Generaal van Infrastructuur en Milieu de maquette van de 3e kolk in Madurodam. Dat deed zij samen met de logoburgemeester van Madurodam en de voorzitter van Schuttevaer Utrecht, door de eerste schepen door de nieuwe kolk te schutten.

Secretaris-Generaal van Infrastructuur en Milieu Lidewijde Ongering: ‘Onze grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland gaat met haar tijd mee. Hier in Madurodam is de Prinses Beatrixsluis al klaar voor de toekomst. Over 1,5 jaar vaart ook in Nieuwegein het eerste schip door de 3e kolk. Het is erg mooi dat de vele bezoekers van Madurodam hier nu al kunnen bekijken hoe dat er straks uitziet!’.

Ook vanuit Koninklijke BLN Schuttevaer klinken er verheugde geluiden. Voorzitter van de afdeling Utrecht Anné Middendorp: ‘Voor de binnenvaart is de komst van de 3e kolk, de echte, enorm belangrijk! Maar ook de komst van een kleine 3e kolk dragen wij een warm hart toe. Als dank heb ik het jubileumboek van vereniging “De Binnenvaart” aangeboden aan Madurodam en mevrouw Ongering. Hierin is de schaalvergroting in de binnenvaart van de afgelopen 50 jaar zichtbaar gemaakt’.

Drukke eerste schutting
Met een druk op de knop zorgden de Secretaris-Generaal van Infrastructuur en milieu (SG) Lidewijde Ongering, de locoburgemeester van Madurodam Pieter van der Werff en voorzitter van Koninklijke BLN Schuttevaer afdeling Utrecht Anné Middendorp ervoor dat de sluisdeuren voor het eerst open gingen. Schippers van varende modelbouwclub Het Anker uit Nieuwegein stuurden een tiental modelschepen door de nieuwe kolk. De schaalverhouding van de modelschepen is niet gelijk aan de 1:25 schaal in Madurodam, dus de eerste schutting was ook een hele volle schutting.

Aanpassen maquette
Madurodam trekt jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers en heeft als doel bezoekers te laten ontdekken waar Nederland goed in is. Ons land is groot in zijn gevecht tegen water en in scheepvaart. De Nederlandse waterbouwkunde staat wereldwijd hoog aangeschreven. Allemaal facetten van het werk van Rijkswaterstaat. Samen met aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk wil Rijkswaterstaat de 3e sluiskolk daarom graag ook in Madurodam voor het voetlicht brengen. Op de containers van een containerschip prijken de logo’s van IenM, Sas van Vreeswijk, Heijmans, Jan de Nul en Besix. Dit schip krijgt straks zijn vaste plaats in de 3e kolk.

Sluiscomplex in oude luister hersteld
Behalve de uitbreiding met de 3e kolk, wordt ook in Madurodam de Prinses Beatrixsluis nog in oude luister hersteld. De niet oorspronkelijke elementen zoals de loopbrug en het bediengebouw, worden nog verwijderd. En in de Haagse versie van de sluis hebben de witte sluiswachterswoningen juist een plek gekregen als nieuwe bedieningsruimte.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.

Bibliotheek start pilot met Gaaf! Nieuwegein

In de Media Makerspace van bibliotheek De tweede verdieping ontdekken kinderen alle mogelijkheden van techniek en media. Binnenkort start hier een pilot in samenwerking met Gaaf! Nieuwegein, het platform voor ouders van begaafde kinderen.

Op woensdag 12 juli is er in de bibliotheek een speciale workshop waarin de kinderen worden uitgedaagd om robots te bouwen en zelf te programmeren. Van 14.00 tot 16.00 uur leren de kinderen hoe dit werkt met LEGO Mindstorms. Daarnaast maken ze kennis met de 3D-printer en is er een knutseltafel met gadgets, waaronder 3D-pennen. Fenne Vermeer, coördinator Media Makerspace: ‘Begaafde kinderen zitten vol met ideeën. We helpen de uitvinders in de dop die creativiteit optimaal te ontwikkelen.’

Aan de ouders is ook gedacht: voor hen is er informatie over (hoog-)begaafdheid en de activiteiten van Gaaf! Nieuwegein. Meer informatie of aanmelden kan via gaafnieuwegein@gmail.com

Vaarwel aan twee SIG-trams

Twee trams van het type SIG hebben vlak voor het weekend definitief de remise verlaten, na een lange en trouwe dienst van 34 jaar. De trams waren op zondag 5 maart met elkaar in een frontale botsing gekomen op de wisselstraat in Nieuwegein. Gelukkig waren er geen gewonden, maar de trams zelf zijn total loss en niet meer te repareren.

De sneltrams van het type SIG staan nu op een spoor buiten de remise, waar ze in afwachting zijn van een koper die geïnteresseerd is in de restwaarde en de onderdelen. De trams moeten van de remise af omdat er ruimte nodig is voor het opstellen en onderhoud van de nieuwe CAF-trams die gaan rijden voor de Uithoflijn.

Onderzoek
Het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding op de wisselstraat is overigens nog niet afgesloten.

Inspiratiehuis Nieuwegein opent voor het eerst haar deuren

Op donderdag 6 juli vindt om 15.30 de feestelijke opening plaats van het Inspiratiehuis Nieuwegein. U bent hartelijk welkom.

Wat is het Inspiratiehuis Nieuwegein?
Het Inspiratiehuis is ontstaan vanuit de wens om een laagdrempelige plek te creëren waar deelnemers uit de GGZ en andere burgers elkaar als medemens ontmoeten en in beweging komen. Het Inspiratiehuis is een plek waar je jezelf mag zijn en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Er is ruimte voor een gesprek tussen mensen met gelijke ervaringen en uitdagingen (peer-to-peer support). Tijdens de inloopuren kun je gewoon binnen lopen voor een kop koffie/thee of een praatje.

Durf te dromen
Ontmoetingen inspireren tot ontwikkeling, in het Inspiratiehuis kun je je laten uitdagen om je comfortzone te vergroten. Bijvoorbeeld door met gelijkgestemden zelfstandig een initiatief te ontplooien. Of door je eigen ervaringen door te ontwikkelen naar ervaringskennis, waarmee jij weer anderen kunt inspireren. Er worden ook workshops en trainingen gegeven om je te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een training rondom zelfhulp en herstel. In het Inspiratiehuis kan je anderen ontmoeten waardoor je je netwerk vergroot en verbinding kunt maken met anderen in de wijk. Het gaat er om dat je kunt ontdekken wat voor jou belangrijk is, welke dromen je hebt en waar jij je goed bij voelt.

Meer informatie
Wil je weten welke trainingen en workshops er worden aangeboden? Dan kun je vanaf6 juli een kijkje nemen op www.inspiratiehuisnieuwegein.nl

Nieuwegeinse modelschepen bij opening derde kolk Madurodam

De 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is pas in 2019 klaar, maar vanaf morgen al compleet te bezichtigen. Madurodam werkte de afgelopen maanden aan een vernieuwde miniatuurversie van de sluiskolk. Voor de opening zal de kolk gevuld zijn met modelschepen van modelbouwvereniging Het Anker uit Nieuwegein.

Nils Jelsma van de modelbouwclub is vereerd dat hij met de modelboten van zijn vereniging mag varen in Madurodam. “De sluis in Madurodam is 10 meter lang en 95 cm breed. Het geheel is gebouwd op een schaal van 1:25 van de werkelijke afmetingen. De boten die we zelf meenemen zijn maximaal 1,25 m. lang en 25 cm. breed en zijn vooral binnenvaartschepen.”

Volgens Jelsma is voor zijn vereniging gekozen omdat Het Anker een hoop leden in Nieuwegein en omstreken heeft. “We hebben in de omgeving in totaal zeventig leden, twee van hen werken bovendien bij Rijkswaterstaat.”

De miniatuurversie van de Prinses Beatrixsluis dateert uit 1972 en werd in 2006 voor het laatst aangepast. Eerder dit jaar werd bekend dat de miniatuursluis wordt vernieuwd volgens het ontwerp van de echte sluis zoals dat vanaf 2019 te zien is.

Bron: RTV Utrecht

Veerpont Vrevia vaart in zomerperiode ’s avonds langer door

Veerpont Vrevia zal van vrijdag 30 juni tot en met zondag 17 september op vrijdagen, zaterdagen en zondagen langer doorvaren. Het veer vaart dan door tot ’s avonds 20.30 uur.

Voorzitter Paul Reusch van Vrevia: “Afgelopen jaar hebben we een proef gedaan met verlengde vaartijden in de zomermaanden. We merkten dat op een mooie zomerse fietsdag veel recreanten ook na 18:00 uur nog gebruik maakten van dé verbinding tussen Nieuwegein en Vianen.”

Omdat in de zomerperiode vorig jaar ook bleek dat regelmatig recreanten uit Nieuwegein en omstreken de extra vaartijd konden gebruiken om een lekkere pannenkoek te eten bij Ponthoeve hebben Vrevia en Ponthoeve besloten tot een samenwerking die de extra vaaruren mogelijk maakt.

Bas Baars van restaurant Ponthoeve: “Onze gasten hoeven zich nu niet meer te haasten wanneer ze op het terras genieten van een lekkere pannenkoek met uitzicht over de rivier.”