Secretaris-Generaal Lidewijde Ongering opent 3e kolk Prinses Beatrixsluis in Madurodam

De 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis is klaar! Op 27 juni opende de Secretaris-Generaal van Infrastructuur en Milieu de maquette van de 3e kolk in Madurodam. Dat deed zij samen met de logoburgemeester van Madurodam en de voorzitter van Schuttevaer Utrecht, door de eerste schepen door de nieuwe kolk te schutten.

Secretaris-Generaal van Infrastructuur en Milieu Lidewijde Ongering: ‘Onze grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland gaat met haar tijd mee. Hier in Madurodam is de Prinses Beatrixsluis al klaar voor de toekomst. Over 1,5 jaar vaart ook in Nieuwegein het eerste schip door de 3e kolk. Het is erg mooi dat de vele bezoekers van Madurodam hier nu al kunnen bekijken hoe dat er straks uitziet!’.

Ook vanuit Koninklijke BLN Schuttevaer klinken er verheugde geluiden. Voorzitter van de afdeling Utrecht Anné Middendorp: ‘Voor de binnenvaart is de komst van de 3e kolk, de echte, enorm belangrijk! Maar ook de komst van een kleine 3e kolk dragen wij een warm hart toe. Als dank heb ik het jubileumboek van vereniging “De Binnenvaart” aangeboden aan Madurodam en mevrouw Ongering. Hierin is de schaalvergroting in de binnenvaart van de afgelopen 50 jaar zichtbaar gemaakt’.

Drukke eerste schutting
Met een druk op de knop zorgden de Secretaris-Generaal van Infrastructuur en milieu (SG) Lidewijde Ongering, de locoburgemeester van Madurodam Pieter van der Werff en voorzitter van Koninklijke BLN Schuttevaer afdeling Utrecht Anné Middendorp ervoor dat de sluisdeuren voor het eerst open gingen. Schippers van varende modelbouwclub Het Anker uit Nieuwegein stuurden een tiental modelschepen door de nieuwe kolk. De schaalverhouding van de modelschepen is niet gelijk aan de 1:25 schaal in Madurodam, dus de eerste schutting was ook een hele volle schutting.

Aanpassen maquette
Madurodam trekt jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers en heeft als doel bezoekers te laten ontdekken waar Nederland goed in is. Ons land is groot in zijn gevecht tegen water en in scheepvaart. De Nederlandse waterbouwkunde staat wereldwijd hoog aangeschreven. Allemaal facetten van het werk van Rijkswaterstaat. Samen met aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk wil Rijkswaterstaat de 3e sluiskolk daarom graag ook in Madurodam voor het voetlicht brengen. Op de containers van een containerschip prijken de logo’s van IenM, Sas van Vreeswijk, Heijmans, Jan de Nul en Besix. Dit schip krijgt straks zijn vaste plaats in de 3e kolk.

Sluiscomplex in oude luister hersteld
Behalve de uitbreiding met de 3e kolk, wordt ook in Madurodam de Prinses Beatrixsluis nog in oude luister hersteld. De niet oorspronkelijke elementen zoals de loopbrug en het bediengebouw, worden nog verwijderd. En in de Haagse versie van de sluis hebben de witte sluiswachterswoningen juist een plek gekregen als nieuwe bedieningsruimte.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren