Shogi – schaken op zijn Japans

Op donderdagavond 20 april aanstaande geeft Henk Haaksma van de Nederlandse Shogi Bond een uitleg over dit fascinerende spel in de bibliotheek van Nieuwegein, waarna spelletjes liefhebbers het zelf mogen proberen.

Shogi is een spel dat op schaken lijkt, met één belangrijk verschil: de stukken die je van je tegenstander slaat, voeg je toe aan je eigen reserveleger. Ongeveer 15 miljoen Japanners zijn actieve beoefenaars van Shogi. Buiten Japan raken ook steeds meer mensen in de ban van dit spel. De Nederlandse Shogi Bond onderhoudt contacten met de Japanse Shogi organisatie en verzorgt het Nederlands Kampioenschap.

De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Na een korte presentatie over de spelregels is er voldoende tijd om het geleerde direct in de praktijk te brengen. De toegang is gratis. Aanmelden via het e-mail adres: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Shogi.

‘Stormy Monday’ met Funk Impro

Muziekliefhebbers kunnen maandag 10 april aanstaande weer genieten van ‘Stormy Monday’ in het theatercafé van DE KOM. Iedereen die een instrument speelt, zingt of gewoonweg van muziek houdt is van harte welkom om te komen spelen, improviseren of luisteren. Deze keer leidt gitarist Martijn Koolen een sessie met als thema Funk Impro.

Rauwe funkmuziek
Martijn Koolen heeft een voorliefde voor rauwe funkmuziek. In zijn jeugd werd hij gegrepen door de muziek van Funkadelic en Sly & the Family Stone en sindsdien is hij altijd op zoek naar grooves met ziel. Jimi Hendrix inspireerde hem om de gitaar op te pakken en dat is terug te horen in zijn stijl. Koolen is gitaardocent en staat regelmatig op het podium. De jamsessie is gericht op het combineren van groove en improvisatie. Samen spelen en een organisch geheel vormen is hierbij erg belangrijk.

Alle instrumentalisten, zangers  zijn welkom tijdens ‘Stormy Monday’. De avond is gratis toegankelijk. Stormy Monday is een samenwerking tussen de KunstKombinatie en DE KOM.

WiFi-WEKEN bij MediaMarkt Nieuwegein

De hele maand april zijn er WiFi-weken bij MediaMarkt Nieuwegein. Tijdens deze weken zijn er extra WiFi-specialisten in onze winkel én profiteer direct tot 20% voordeel op routers! De WiFi-specialisten helpen iedereen met de meest voorkomende WiFi-vragen/problemen. Wat is er nodig voor een optimaal netwerk thuis? Hoe snel dient de internetverbinding te zijn? Is het bereik op zolder te slecht om te gamen, hapert Netflix of zijn er problemen met het streamen van audio?

Tegenwoordig kun je zelfs met jouw smartphone het licht, geluid, de wasmachine en je koelkast bedienen. Door al deze mogelijkheden haal je niet het maximale uit jouw internetverbinding. De WiFi-specialisten van MediaMarkt Nieuwegein garanderen voor elke WiFi probleem dé oplossing!

Profiteer tot 20% voordeel op routers!
De WiFi-weken starten op zaterdag 1 april en lopen door tot en met zondag 30 april 2017. Kom in deze periode naar de winkel en profiteer direct tot 20% voordeel op routers!

Laat je bij MediaMarkt Nieuwegein inspireren en probeer de nieuwste games uit en doe mee aan de leukste competities. Er zijn ook regelmatig andere leuke acties, demonstraties of signeersessies.

Reumafonds Nieuwegein haalt ruim € 13.000,- op

Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Nieuwegein voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 13 t/m 18 maart 2017 is in Nieuwegein in totaal € 13.086,02 euro opgehaald.  Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden.

Onzichtbare ziekte 
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar. De grote meerderheid van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Steun van iedere Nederlander nodig 
De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het fonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt.

Vrijwilligers
Voor de collecte in Nieuwegein in 2018 is het reumafonds op zoek naar enthousiaste collectanten. Ook zoeken we nog een wijkhoofd in Batau Noord (de burgen) en in de wijk Hoog Zandveld. Heeft u interesse of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Jorien Mulder: 06-22289498 of via j.mulder@reumafonds.nl

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Ditmaal een ukkie onder de boktorren, dat ondanks z’n geringe afmetingen toch aardig weet op te vallen doordat het stuifmeel eet van opvallende bloemen, waartegen het sterk afsteekt. Het gewone bloesemboktorretje.

‘Zodra de rozen bloeien, en daarna, zitten er op de bloemen soms piepkleine boktorretjes in Nieuwegein. Zwartbruin en onooglijk, maar wel opvallende tegen de kleur van de bloem: het gewone bloesemboktorretje.’

 

Twee Nieuwegeiners naar Halve Finale Prinses Christina Concours

De afgelopen maanden hebben honderden jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar) uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Uit al deze deelnemers werden 24 getalenteerde musici geselecteerd voor de Nationale Halve Finale van het Prinses Christina Concours. Twee van deze deelnemers komen uit Nieuwegein. Het gaat om de 12-jarige Radu Ratering (piano) en de eveneens 12-jarige Steije Maurer, hij bespeelt de Marimba. De Halve Finale  wordt op zaterdag 8 april a.s. gehouden in het Provinciehuis Zuid-Holland te Den Haag.

Tijdens de Nationale Halve Finale mag iedere deelnemer tien minuten optreden voor jury en publiek. Aan het einde van de dag maakt de jury bekend wie er doorgaan naar de Nationale Finale, op zondag 23 april in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

In 2014 won de 7-jarige pianiste Anna Kuvshinov uit Nieuwegein nog het Prinses Christina Junior Concours. De piepjonge muzikante speelde zowel Bach als boogie woogie. Toen werd de toen 9-jarige pianist Radu Ratering derde in de categorie van 9 tot 11-jarigen. Radu Ratering werd in 2016 nog uitgeroep als beste tijdens het Steinway Pianoconcours 2016 in de categorie B. De pianisten werden toen beoordeeld door een vakjury bestaande uit juryvoorzitter Jan Wijn (voorzitter), Daria van den Bercken, Yoram Ish-Hurwitz en Marlies van Gent. Gaat hij nu naar de Finale? Na 8 april weten we het.

Jongens O9-7 van JSV Nieuwegein uitgenodigd bij Foxsports!

JO9-7 van JSV Nieuwegein doet het goed. Afgelopen seizoen werden ze winterkampioen en op dit moment staan ze 2e in de competitie.

De belangrijkste reden tot hun succes is waarschijnlijk dat zij een echt vriendenteam zijn. Ze hebben plezier en dat straalt er vanaf. Daarnaast hebben ze allemaal hun eigen kwaliteiten en de meeste spelertjes trainen mee bij de voetbalschool van FC Utrecht.

Afgelopen week is er een mooie actie gefilmd van Alan Posthouwer en Luca Guenif en dit filmpje is bij Fox sports uitgekozen tot winnaar van de week. Het hele team is zaterdag 1 april uitgenodigd bij De eretribune van Fox Sports. Ook krijgen zij een Fox Sports tenue voor het hele team en naast deze prijs maken ze ook kans op de maandprijs: een geheel verzorgde voetbaldag voor de gehele vereniging onder leiding van Hans Kraay jr.

Het team met hun shirtje aan van Fox Sports

Tieners vast voor heling

Donderdagmiddag 30 maart jl. heeft de politie van Nieuiwegein twee verdachten aangehouden die reden op een motorscooter met gestolen kentekenplaat. Het gaat om twee tieners.Rond 16.15 uur zagen de agenten een motorscooter met twee mannen rijden op de Galecopperwetering. Beide jongens hadden geen helm op en de agenten zagen hoe de bestuurder een wheelie maakte. Ze gaven de bestuurder een stopteken die bij het zien van de agenten er juist vandoor ging. Bij de t-splitsing kon de bestuurder niet meer verder omdat agenten de weg blokkeerden.De bijrijder kon direct worden aangehouden, de bestuurder kon nog even wegrennen maar snel in de kraag worden gevat. De motorscooter is in beslag genomen. De kentekenplaat bleek in december 2016 gestolen te zijn in IJsselstein. De twee, 18 jaar uit Houten en 16 jaar uit Nieuwegein, zitten vast voor nader onderzoek.

De bewuste motorscooter na inbeslagname door de politie

Politiek en bewoners in actie tegen windmolens in Polder Rijnenburg

Inwoners van de wijk Galecop in Nieuwegein hebben afgelopen week een petitie ingediend tegen de plannen voor de bouw van windmolens in de polder Rijnenburg. Deze petitie werd tijdens het tweede stadsgesprek overhandigd aan de Utrechtse wethouder van Hooijdonk. Ruim 250 bewoners hebben deze petitie ondertekend. Doe mee en onderteken deze petitie nu hier!

In de petitie worden tien redenen genoemd om af te zien van de bouw van windturbines, die wel 200 meter hoog worden, en te kiezen voor zonnepanelen in de polder. De bewoners vrezen onder meer geluidsoverlast en slagschaduw van de windmolens.

Er is een vereniging ‘Buren van Rijnenburg’ in oprichting die de belangen van omwonenden in Nieuwegein, IJsselstein en De Meern gaat behartigen. Frans Vleugel van de Vereniging ‘Buren van Rijnenburg’: ‘U begrijpt dat wij geen windmolens willen nabij de wijk Galecop! De ‘gekleurde’ informatieverstrekking van de gemeente Utrecht, het bij nader inzien en eerdere toezegging toch niet willen meewerken aan een plenaire bijeenkomst in de wijk Galecop maken dat wij geen vertrouwen hebben in de ‘gekleurde/vertekende’ uitkomst van het informatieverzamelingstraject van de gemeente Utrecht. Dit informatieverzamelingstraject is met instemming van het college van IJsselstein en Nieuwegein aan Utrecht gedelegeerd.’

Volgens de actievoerders in Galecop heeft hun actie meteen succes, want in de straten die tot nu toe zijn bezocht heeft 97% van de bewoners de petitie ondertekend. De inwoners lieten daarmee een duidelijk ‘Nee’ horen tegen de windturbines.

Ook de politiek in Nieuwegein is in actie gekomen. Zo heeft de Verenigde Senioren Partij (VSP) een artikel 42 brief gestuurd naar het college van de gemeente Nieuwegein. In de brief vraagt de VSP of het college op de hoogte is van de plannen van Utrecht om de windturbines te plaatsen in polder Rijnenburg. Ook vraagt zij of er al een milieueffectenstudie is verricht. Deze is verplicht. Verder verzoekt zij om de burger goed te informeren omtrent de plannen van de gemeente Utrecht.

Gemeenteraad geïnformeerd over woningen in oude gemeentehuis

Donderdag 30 maart jl. is de gemeenteraad geïnformeerd over de plannen voor de transformatie van het voormalige gemeentehuis de Meander aan de Martinbaan naar 250 sociale huurwoningen.  In de aanwezigheid van de wethouders Hans Adriani en Johan Gadella heeft de woningcorporatie Portaal haar plannen toegelicht. Ook enkele vertegenwoordigers van omliggende bedrijven waren aanwezig om een toelichting te geven op hun bezwaren.

In een vraaggesprek met alle partijen zijn alle aspecten belicht, de doelgroep, het woonconcept, de transformatie en de relatie met de omgeving. De transformatie levert 250 instapwoningen op voor de jonge Nieuwegeinse starter en voor een deel ook voor statushouders en de uitstroom vanuit de maatschappelijke opvang. Zij worden begeleid naar zelfstandig wonen.

Portaal zet in op een gemengd woonconcept waarbij huurders zich actief inzetten in het beheer en onderlinge ontmoeting en ondersteuning. Op vragen vanuit de raad is gesproken over oplossingen voor een goede verbinding met Rijnhuizen en de rest van Nieuwegein en maatregelen om overlast van geluid te beperken.

De komende maanden start de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan. De behandeling van het ontwerpbestemmingsplan vindt rond de zomer plaats, waarna het vast te stellen bestemmingsplan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Bij een positief besluit volgt een verbouwing. Vanaf 2019 kunnen de eerste bewoners in het nieuwe complex komen wonen.

De bijeenkomst in het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein