PvdA Nieuwegein voor opvang in De Luifelstede

Gemeenten hebben de wettelijke plicht om mensen met een verblijfsstatus te huisvesten. Iedere gemeente krijgt een vooraf bepaald aantal statushouders toegewezen. Door de onverwacht grote toestroom van vluchtelingen naar Nederland vorig jaar, heeft de gemeente Nieuwegein besloten om de AZC’s versneld te ontlasten. De PvdA in Nieuwegein: ‘We hebben in een keer een groep statushouders gehuisvest in voormalig zorgcentrum Zuilenstein. De PvdA is blij met de keuze van destijds.’

Uit de evaluatie blijkt dat huisvesten op een plek in een bebouwde omgeving grote voordelen heeft gehad. Statushouders, die we voorheen meteen verspreid over de stad lieten wonen, blijken beter te integreren in de samenleving als je ze eerst gezamenlijk huisvest. Vluchtelingenwerk en vrijwilligers kunnen deze volwassenen en kinderen dan groepsgewijs helpen en begeleiden met onder andere het leren van de Nederlandse taal, en het wegwijs maken in de Nederlandse normen en waarden en de Nieuwegeinse samenleving. Ze leren sneller van elkaar, ze hebben vaker vrijwilligerswerk. ‘Kortom, ze gaan echt meedoen. En dat is wat de PvdA graag wil!’ aldus de lokale afdeling van de PvdA.

De PvdA laat weten: ‘Door concentratie wordt ook de directe vraag naar sociale huurwoningen in de wijken verminderd. Dit is belangrijk omdat vele Nieuwegeiners vaak jaar-in jaar-uit op de wachtlijst voor een huurwoning staan en we de wachttijd voor deze mensen nu juist willen verkorten. Mooi is dat als het aantal statushouders in de loop der tijd afneemt, de tijdelijke huisvesting aan de Luifelstede beschikbaar kan worden gesteld als huurwoning. Zodat ook andere urgent woningzoekendengebruik kunnen maken van deze woningen. Huisvesting van een groep mensen in een wijk brengt een verandering teweeg die terecht vragen oproept bij omwonenden. Die hebben we op de informatieavond over de huisvesting van statushouders aan de Luifelstede gehoord.’

De PvdA: ‘Wat ons is bijgebleven is de evenwichtige vraag om hoe we er voor zorgen dat degenen die in de Luifelstede gaan wonen daar goed kunnen gaan leven en worden ondersteund en hoe zorgen we er voor dat het voor de omwonenden en de wijk prettig blijft om te leven. Ook wij hebben deze vragen, maar deze zaken kunnen wat de PvdA betreft prima hand in hand gaan. Luisterend naar de inwoners roepen we de wethouder op om te zorgen voor een fijne leefomgeving voor allen door de toevoeging van meer groen, meer speelgelegenheden, extra verkeersveiligheid, en tot direct ingrijpen in geval van overlast. Graag horen wij de toezeggingen van de wethouder hierop.’

Aan vluchtelingenwerk en de vele vrijwilligers vraagt de lokale PvdA om wederom klaar te staan voor de nieuwe statushouders die gaan komen. ‘Wij zijn jullie daar zeer dankbaar voor. Het is aan de gemeente en raadsleden om straks weer de vinger aan de pols te houden om te kijken of alles goed verloopt. Wij, als PvdA, vertrouwen er in ieder geval op dat omwonenden en de toekomstige bewoners van De Luifelstede prettig samen gaan leven.’

Autobrand in Zuilenstein mogelijk een vergelding

De autobrand in de wijk Zuilenstein van donderdagavond jl. is mogelijk een waarschuwing geweest aan de eigenaar van de auto. Een buurtbewoner laat dat weten in een reactie aan onze redactie. Bij de brand raakte twee auto’s zwaar beschadigd. De politie heeft de auto’s afgevoerd voor forensisch onderzoek en onderzoekt de zaak.

De buurtbewoner, die anoniem wenst te blijven, laat weten: ‘Luister …… de buurt staat momenteel echt op zijn kop. De bewoners hadden net hun auto geparkeerd en zijn hun woning binnen gegaan. Op dat moment zat mijn buurman net buiten bij zijn openhaard. Hij ging naar binnen om wat te drinken te pakken. Ik zat binnen te werken op internet en vervolgens hoorden wij twee harde knallen. Achteraf bleek dat twee autoruiten waren ingeslagen. Vervolgens is er een brandbare vloeistof naar binnen gegooid. Op een van de foto’s zie je ook dat er een verfrommelde jerrycan op de bijrijdersstoel staat.’

De politie doet nog geen mededelingen over deze autobrand. Wel heeft ze een buurtonderzoek verricht. Bewoners die meer weten over de autobrand kunnen dit melden bij de politie in Nieuwegein.

Vrouw dood in woning aan de Mandolahof in de wijk Zuilenstein

Op de Mandolahof in de wijk Zuilenstein heeft de recherche vrijdagmiddag 28 oktober onderzoek gedaan naar de dood van een vrouw. De vrouw was lange tijd al niet gezien en een buurtbewoner alarmeerde de politie. Na onderzoek bleek het te gaan om een natuurlijk overlijden.

De politie laat in een reactie weten dat het nu geen zaak meer is voor de politie. Het onderzoek is verricht om een misdrijf uit te sluiten. De familie is inmiddels ingelicht. De buurtbewoners waren geschrokken na he tzien van ineens drie politieauto’s bij hun in de wijk. Hoe lang de vrouw in de woning heeft gelegen is niet bekend gemaakt.

Tramhaltes komende jaren flink op de schop in o.a. Nieuwegein

Reizigers kunnen vanaf 2020 zonder overstap gebruik maken van de sneltram tussen Utrecht Science Park/ De Uithof, Utrecht C.S., Nieuwegein en IJsselstein. Vanaf dat moment is er één doorgaande verbinding over het hele traject. Alle haltes zijn aangepast en de trambaan in IJsselstein en Nieuwegein-Zuid is dan vernieuwd. Ook komen er nieuwe, langere trams.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht zet met dit voorgenomen besluit het sein op groen voor een substantiële investering in de bereikbaarheid van de stad en regio Utrecht. Met het koppelen van de huidige trambaan aan de nieuwe Uithoflijn wordt bovendien een serieus knelpunt voor reizigers opgelost. De trambaan eindigt nu op het Jaarbeursplein in Utrecht bij een tijdelijke halte. Om naar het centrum van Utrecht te komen, moeten reizigers 800 meter lopen door het stationsgebied. De nieuwe koppeling zorgt voor een directe verbinding, brengt reizigers met nieuwe trams naar Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en levert diverse overstapmogelijkheden op met de bus in de stationsomgeving van Utrecht. Ook de vernieuwing van de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein zal bijdragen aan een verbeterde bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

NIEUWE TRAMS
De keuze voor een geïntegreerd tramsysteem is ook ingegeven door onvermijdelijke investeringen. Zo moeten alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein worden aangepast om aan te sluiten bij het nieuwe type lage-vloer-tram dat vanaf 2018 gaat rijden. Bovendien is een vervanging van de tramvloot nodig omdat de huidige trams rond 2020 aan het einde van de technische levensduur zijn. Daarom wil het college 22 nieuwe trams bestellen. Deze nieuwe trams zullen aanmerkelijk langer worden. De tramstellen gaan gekoppeld rijden met een totale lengte van 75 meter. Per rit biedt dit capaciteit voor ongeveer 490 reizigers. De extra capaciteit is nodig om de groei op te vangen van het aantal reizigers in het openbaar vervoer voor de periode tot 2030. Deze groei wordt name op de nieuwe Uithoflijn verwacht..

VERNIEUWING TRAMBAAN IN NIEUWEGEIN-ZUID EN IJSSELSTEIN
Om het regionale tramsysteem te moderniseren, is het ook nodig dat de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. De trambaan in deze omgeving is na 30 jaar toe aan vervanging. Elders op het traject is de trambaan al vernieuwd. Om hinder en overlast voor de directe omgeving zo beperkt mogelijk te houden, is ervoor gekozen in één bouwproject in 2020 al het werk uit te voeren dat nodig is zowel voor de vernieuwing van de trambaan als voor de aanpassing van alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.Met deze maatregelen is een investering gemoeid van 141 miljoen euro.

Voor de vervolgfase wordt als eerste de aanbesteding van het werk aan de trambaan en de haltes voorbereid. Nadat de opdracht is gegund heeft de aannemer ongeveer een jaar om dit werk klaar te zetten voor uitvoering. Voor de bouw van de nieuwe trams is geen aparte aanbesteding nodig. In het contract met de Spaanse trambouwer CAF zit een optie voor de levering van de extra trams. Van deze optie zal zo spoedig mogelijk gebruik worden gemaakt.

Provinciale Staten van Utrecht behandelen dit voorstel op 12 december 2016.

Computersysteem WIL-Lekstroom gehackt

Donderdagavond 20 oktober is het computersysteem van de WIL-Lekstoom (WIL)  gehackt. Een medewerker had een schadelijke e-mail geopend zodat onverlaten toegang kregen tot het computersysteem van de uitkeringsorganisatie voor de gemeenten Houten, Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen. De medewerkster kreeg een e-mail van Ziggo m.b.t. haar factuur. Deze e-mails lijken zeer op de echte e-mails die Ziggo verstuurd. Toen zij de e-mail opende kregen de hackers door een datalek toegang tot het computersysteem van de WIL.

Marjolein van Veenendaal, woordvoerder voor de WIL: ‘Aanvankelijk dachten wij dat de situatie zeer ernstig was, maar na analyse van de hack is gebleken dat er geen gevoelige gegevens naar buiten zijn gelekt. Het gaat alleen om e-mailadressen en er zijn geen andere persoonsgegevens gelekt. De situatie leek aanvankelijk zeer ernstig. Daarom heeft WIL uit voorzorg en op basis van de Wet meldplicht datalek alle betrokkenen geïnformeerd. WIL heeft bedrijf  Parell, een expert op het gebied van beveiliging van data, opdracht gegeven het datalek grondig te onderzoeken. Vrijdag 28 oktober toonde het onderzoek definitief aan dat de betreffende 18.000 persoonsgegevens niet gelekt waren. Het datalek bestaat uitsluitend uit de initiële 800 e-mailadressen. Betrokkenen ontvangen zo snel mogelijk bericht dat hun gegevens niet gelekt zijn.’

Het lek is ontdekt doordat alle bestanden waren vergrendeld. Dit was gedaan door de hackers. Van Veenendaal: ‘Om weer toegang te krijgen, zouden we losgeld moeten betalen. Dat hebben we, mede op advies van de autoriteiten, niet gedaan. De situatie is nu weer onder controle en de medewerkers zijn ingelicht.’

De directie van de WIL: ‘We betreuren het dat dit datalek heeft plaatsgevonden, maar zijn opgelucht dat de omvang meevalt en de schade voor onze klanten beperkt is. We nemen onze verantwoordelijkheid en bieden onze excuses aan voor het ongemak voor onze klanten en andere personen die hierbij betrokken zijn. Wij doen er op dit moment alles aan om iedereen zo snel te informeren over de nieuwe resultaten van het onderzoek. Ook heeft het onze hoogste prioriteit grondig uit te zoeken wat er heeft plaatsgevonden, zodat wij dit in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen.’ De reguliere dienstverlening van Werk en Inkomen Lekstroom heeft geen hinder ondervonden van dit datalek.

Computerhackers proberen via slimme trucs een computersysteem op een andere manier te gebruiken dan waarmee rekening is gehouden tijdens het ontwerp. Zo kunnen ze toegang krijgen tot gegevens die normaal afgeschermd zijn. Vaak zijn internetcriminelen op zoek naar bijvoorbeeld inloggegevens voor internetbankieren, creditcardgegevens of bedrijfsgevoelige informatie. Deze informatie kunnen ze vervolgens verkopen of misbruiken.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Talloze Nieuwegeiners pendelen bijna dagelijks naar en van hun werk, en belanden dikwijls in de file. Dat is wel zuur.  De Nieuwegeinse natuur kent ook pendelaars,dus ditmaal de citroenpendelvlieg.’

‘Als je bijna dagelijks naar en van je werk pendelt, kun je voor je het weet in de file belanden. Daarvan gaan sommige mensen zuur kijken. Laten er in de natuur nu ook zweefvliegen aan het pendelen zijn geslagen! Ze heten pendel(zweef)vliegen en een soort daarvan zelfs de citroenpendelvlieg. Of citroenpendelvliegen ook zuur kijken als ze in de file zitten weet ik niet, maar die naam moet toch ergens op wijzen… De citroenpendelvlieg is in Nieuwegein heel algemeen in voorjaar en zomer en drinkt nectar van allerlei bloemen.

Eigenaren uitgebrande auto’s zijn auto een tijdje kwijt

De eigenaren van de twee auto’s die donderdagavond aan de Bachstraat in de wijk Zuilenstein in brand zijn gestoken zijn hun auto een tijdje kwijt. De politie heeft ze meegenomen voor technisch onderzoek. De brand is om 22.30 uur ontdekt door een buurman. De daders zijn nog niet opgepakt maar vast staat dat de auto’s in brand zijn gestoken.

Jacqueline van Houten van de mediadesk bij de politie: ‘Hoe lang de eigenaren de auto’s kwijt zijn is niet te zeggen. Dit is afhankelijk van het onderzoek die de recherche momenteel uitvoert. Ook het buurtonderzoek moet meer duidelijkheid geven over wat er gebeurd is.’

De twee auto’s zijn niet geheel uitgebrand. Een buurtbewoner kon met een brandslang erger voorkomen. De brandweer heeft de brand uiteindelijk geblust. De verzekering zal bepalen of de auto’s total loss worden verklaard.

Een buurtbewoner maakte bovenstaande foto’s.

Only for Men Nieuwegein gaat verhuizen

Only for Men blijft ontwikkelen en groeien. Medio maart 2017 gaat de winkel in Nieuwegein verhuizen naar een pand met een oppervlakte van ruim 1000 m². Dit is ruim drie keer zo groot als de huidige winkel. De winkel verplaatst zich 50 meter verderop net buiten het winkelcentrum City Plaza aan de Raadstede 15-19 te Nieuwegein.

In september opende Only for Men al een nieuwe winkel in Veghel en was de re-opening in Ede. Ook in de nieuwe winkel in Nieuwegein wordt het totaalconcept voor de moderne man duidelijk zichtbaar. Hier is meer ruimte voor prachtige topmerken en een spraakmakende winkelervaring. Het belooft weer een prachtige winkel te worden speciaal voor de mannen van Nederland. En naast het grote aanbod van de mooiste mannenmodemerken bestaat het aanbod uit meer, véél meer.

Only for Men streeft ernaar de meest spraakmakende winkelketen van Nederland te zijn. Midden in Nieuwegein, nabij City Plaza komt medio maart 2017 de Only for Men winkel. Gemak en service gaan hier een hoofdrol spelen, zoals een ruime parkeergarage onder het winkelcentrum, gespecialiseerde modeadviseurs, spectaculaire events en vele topmerken. Tot die tijd heten we je van harte welkom in het huidige pand in City Plaza. Bekijk de nieuwe wintercollecties van Denham, PME Legend, Profuomo, Superdry en Scotch & Soda. Onze modeadviseurs heten je graag welkom en voorzien je van een bakje koffie en een persoonlijk en professioneel stijladvies.

GroenLinks Nieuwegein positief over besluit pand De Luifelstede aan te merken voor statushouders

Donderdagavond 27 oktober jl. heeft de gemeenteraad besloten dat het leegstaande pand aan de Luifelstede in de binnenstad van Nieuwegein in gebruik kan worden genomen om 100 tot 150 statushouders op te vangen. GroenLinks laat in een reactie weten het positief te vinden dat het college de statushouders die Nieuwegein als woonplaats krijgen toegewezen, versneld huisvesting te bieden in De Luifelstede. GroenLinks: ‘De huisvesting in Zuilenstein is boven verwachting goed verlopen. Door de opvang van statushouders in De Luifelstede kunnen statushouders ook eerder beginnen met hun integratie in de Nieuwegeinse gemeenschap.’

‘De opvang van statushouders in het voormalige verzorgingshuis Zuilenstein is met ondersteuning van vele vrijwilligers en omwonenden goed verlopen. Het is positief dat het college opnieuw initiatief neemt om zo de opvang van statushouders in Nieuwegein mogelijk te maken. De meeste van de toekomstige bewoners hebben een periode van onzekerheid achter de rug en zullen in veel gevallen nog steeds onzekerheid en zorg hebben als het gaat om achtergebleven familie en vrienden in land van herkomst, met daarbij nieuwe vragen hoe zij zinvol werk kunnen vinden om in hun onderhoud te kunnen voorzien en hoe hun kinderen hun weg zullen vinden in de Nieuwegeinse maatschappij. Integratie vraagt iets van nieuwkomers, en van de ontvangende gemeente: die integratie kan alleen slagen als dat in wederkerigheid gaat met de ontvangende gemeenschap, Nieuwegein’ aldus Marieke Schouten, fractievoorzitter van GroenLinks Nieuwegein.

Voor GroenLinks is het belangrijk de voorzieningen in De Luifelstede goed op orde zijn. Dit geldt ook voor de voorzieningen in de omgeving, zoals veilige speelvoorzieningen voor kinderen die komen wonen in De Luifelstede en kinderen uit de wijk.