Koken met PEN: ‘Mosselen Mediterrane stijl’

Voor twee personen, flink portie mosselen.

2 kg mosselen
3 grote grof gesneden uien
5 geplette tenen knoflook
1 theelepel oregano
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel dille
200 ml gepelde tomaten in blik
100 gram gehalveerde zwarte olijven
Veel basilicum blaadjes
250 gram mini tomaatjes
Peper
Zout
Witte wijn
Balsamico azijn
2 blokjes vis bouillon
100 ml passata
150 ml water

De mosselen goed afspoelen en controleren, mosselen die open staan en na harde tik ook schelp niet dicht gaan wegdoen.

In een grote pan de knoflook en de ui aanzetten in wat olie, daar alle andere ingrediënten, behalve de mosselen, bij, ongeveer 15 minuten stoven en op smaak brengen met peper en zout, de mosselen erbij doen en met de deksel op de pan weer aan de kook brengen, de mosselen gaan open, dan is het gerecht klaar. Mosselen die dicht blijven weg gooien.

Heerlijk met vers gebakken brood (om in de saus te dippen) of Vlaamse friet.

Dilemma’s en Taboes bij dementie

Wat bespreek je nog met elkaar en wat liever niet? Kun je verdriet nog delen? Waarvan kunnen jullie samen genieten? Hoe reageert je eigen omgeving en de maatschappij op dementie?

In het Ontmoetingscentrum Nieuwegein, De Bazuin (tijdelijke locatie), Nedereindseweg 4 komen vrijdag 16 september van 14:00 tot ongeveer 15:00 uur alledaagse dilemma’s en suggesties vanuit theorie en praktijk aan de orde. Mantelzorgers delen met u inzichten en ervaringen. Annette Stock, docent belevingsgerichte zorg en mantelzorgers van het Ontmoetingscentrum zal deze avond spreken.

Wezenberg Transport naar Nieuwegein

Wezenberg Transport, onderdeel van het Agrarisch Logistiek Centrum (ALC), gaat de op- en overslag van food en non-foodproducten uitvoeren vanuit Nieuwegein. De bedrijfspanden in De Meern en Deil voldoen niet meer aan de eisen van het bedrijf. Op 31 augustus tekende het bedrijf voor de aankoop van een kavel op bedrijvenpark Het Klooster. Het betreft een perceel van 11.244 m2 nabij het al gevestigde verscentrum voor Albert Heijn. In september starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe bedrijfspand.

Wethouder Johan Gadella van Economische Zaken: ‘Deze grondtransactie laat zien dat het verscentrum ook leidt tot verwante bedrijvigheid. Hiermee trekt de werkgelegenheid verder aan wat een stimulans is voor de lokale economie. De uitstekende bereikbaarheid van bedrijvenpark Het Klooster biedt voordeel om activiteiten slim bij elkaar te laten komen.’
Op de nieuwe locatie wil Wezenberg Transport de cross-dock activiteiten voor Albert Heijn en Aldi uitvoeren. Dat wil zeggen dat de goederen direct herverdeeld worden en gereedgemaakt voor verzending. Daarnaast gaat het bedrijf de korte termijn opslag van geconditioneerde AGF-producten in het nieuwe pand doen. Het bedrijf realiseert ook een garagebedrijf, wasstraat en tankstation op de kavel.

Wezenberg Transport is één van de vervoerders voor de Albert Heijn-winkels en ook gedeeltelijk eigenaar van Klooster Parking B.V. Aan de overkant van het verscentrum realiseerde Klooster Parking B.V. eerder al een parkeerterrein voor vrachtwagens en een LNG-tankstation.

Meepraten over het Groenstructuurplan

De gemeente organiseert op dinsdag 6 september van 19:00 tot 21:00 uur een bijeenkomst over het Groenstructuurplan. Bewoners van Nieuwegein zijn uitgenodigd om hierover mee te praten. De bijeenkomst vindt plaats op de vierde etage in de Gildenborchzaal in het Stadshuis.

De gemeente streeft naar het behoud van en verdere ontwikkeling van kwalitatief goed en goed beheerbaar groen. Het openbaar groen staat steeds vaker onder druk door woningbouw, bedrijvigheid of uitbreiding van wegen. Door vast te stellen welke groene gebieden van grote waarde zijn, vinden we tegelijkertijd op andere locaties ruimte voor andere invullingen. Denk aan woningbouw of woningen afstoten, woningverkoop/-verhuur en zelfbeheer. Daarnaast herinrichting in overleg met de direct omwonenden.

In de toekomstvisie komt het belang van groen naar voren. Inwoners willen fijn en in het groen wonen. Groen is belangrijk voor met milieu, voor de gezondheid en het welzijn. Aan de andere kant is er ook behoefte aan woningbouw en meer parkeerplaatsen. Bedrijven willen uitbreiden en inwoners willen groen bij hun tuin trekken. Het Groenstructuurplan biedt kaders en uitgangspunten voor het afwegen van veranderingen van het openbaar gebied en een visie voor de lange termijn.

In het Groenstructuurplan wordt vastgelegd wat het ‘groene geraamte’ is van de stad. Het vormt de basis voor later op te stellen beheer- en onderhoudsplannen. We gaan deze avond dus niet in op vragen over het onderhoud. Dat komt in een vervolgplan aan de orde. U krijgt te zijner tijd gelegenheid om ook daarover mee te denken.

Er is al veel vastgelegd in plannen vanuit verschillende invalshoeken zoals het gemeentelijk mobiliteitsplan en het Natuurnetwerk Nieuwegein. Op basis van deze plannen doen wij een voorstel. Wij gaan daarover graag met u in gesprek op dinsdag 6 september. In de Gildenborchzaal starten we met een algemene toelichting op hoofdlijnen. Vervolgens worden de groepen (circa vijf) ingedeeld en de kaart van het Groenstructuurplan besproken. We noteren de opmerkingen en zetten deze voor u op papier. We geven daarbij vervolgens aan wat er met de opmerkingen is gedaan.

Met een groep nauw betrokken bewoners verwerken we de opmerkingen in het Groenstructuurplan.

Brandweer geeft les op basisscholen

Hoe kun je er voor zorgen dat er geen brand uitbreekt in jouw huis? En als er toch brand ontstaat, wat moet je dan doen? Kinderen van groep 4 en 8 van basisscholen in de provincie Utrecht kunnen dat van echte brandweermannen en –vrouwen leren. Want voorkomen is beter dan blussen.

Komende maand ontvangt 50% van de basisscholen in de provincie Utrecht telefonisch het aanbod dat de brandweer een brandveiligheidsles kan komen geven. Komende jaren wil de brandweer alle basisscholen in de provincie Utrecht brandwijzer maken. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Als er toch brand uitbreekt, dat kinderen weten wat ze moeten doen. En dat ze weten hoe ze veilig met vuurwerk moeten omgaan.

De les duurt ongeveer een uur. Groep 4 krijgt een brandveiligheidsles met de brandweerschatkist. De kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. Ze leren bijvoorbeeld dat het goed is om van tevoren een vluchtplan te maken, omdat je bij een echte brand door de rook niets ziet. Door de les kunnen ze ook hun ouders vertellen over de belangrijkste brandoorzaken in huis. Weten hun ouders wel dat je na elke droogbeurt het filter van de droger moet schoonmaken, omdat het stof samen met de hete lucht voor brand kan zorgen? Veel branden zijn makkelijk te voorkomen. Het risico op slachtoffers bij branden kan weer worden beperkt door bijvoorbeeld rookmelders op te hangen. Speciaal voor de leerlingen van groep 8 geeft de brandweer les over veilig omgaan met vuurwerk zodat kinderen zich niet laten verrassen door de (brand)gevaren van vuurwerk.

Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan jonge kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

Verkeersomleidingen bij Beatrixsluis

Aannemer Sas van Vreeswijk gaat op 1 september 2016 van start met de bouw van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal. Voor fietsers en automobilisten betekenen die werkzaamheden omleidingen en afsluitingen. Dit geeft over het algemeen nauwelijks extra reistijd of andere hinder.

Per 1 september vinden tijdens fase 1 de eerste wijzigingen in de verkeerssituatie plaats. Naar verwachting ontstaat er weinig hinder. De omleidingsroutes staan met borden langs de weg aangegeven.

Het Sluispad Noordzijde is van 1 september 2016 tot eind 2018 afgesloten. Voor fietsers worden er twee omleidingsroutes aangeboden: een recreatieve omleidingsroute langs het Lekkanaal (gemarkeerd met de letter A op de kaart), tevens geschikt voor wandelaars, of een omleiding via bedrijvenpark Het Klooster (gemarkeerd met de letter B op de kaart). Omleidingsroute A gaat via de westzijde van het Lekkanaal over het Schipperspad, de Groenendael op ter hoogte van de Plofsluis, de Structuurbaan en de Lekkanaaldijk. Omleidingsroute B gaat over het Inundatiedok en de Vuilcop naar de Vuilcopsekanaaldijk.

Autoverkeer dat normaal gesproken via het Sluispad naar de autoafzetplaats aan de Schalkwijkse Wetering rijdt, wordt omgeleid over het Inundatiedok en de Schalkwijkse Wetering. Deze omleidingen zijn aangegeven en geven vrijwel geen extra reistijd.

De Lekdijk Oost en de Achterweg kunnen tussen 1 en 30 september kortstondig gedeeltelijk gestremd zijn. Dit gebeurt buiten de spitstijden (06.00-09.00 uur en 16.30-18.30 uur) en wordt ter plekke met verkeersregelaars geregeld.

Utrechts Kampioenschap Tijdrijden

Na de succesvolle eerste editie op ‘t Lint (Leidscherijn) vondt op zondag 28 augustus opnieuw het Utrechts Kampioenschap Tijdrijden (UKT) plaats. Een individuele tijdrit van 13,5 kilometer vanaf de Plofsluis in Nieuwegein.

Het UKT is een officiële KNWU-wedstrijd, zowel voor licentiehouders als wielrenners zonder licentie. De deelnemers hoeven geen wedstrijdervaring of tijdritfiets te hebben en ze hoeven niet uit Utrecht te komen. Iedereen die het leuk vindt kon meedoen. Ook enthousiastelingen zonder tijdritfiets en -ervaring.

Nieuwsgierig geworden ging videograaf Benno Mulder er eens een kijkje nemen voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein. Uiteraard nam hij zijn camera mee.

PENTekening: ‘De doublette-winnaars’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als livekarikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

De PVN (Pétanque Vereniging Nieuwegein) organiseerde afgelopen zondag het doublette club kampioenschap. Zestien teams hadden zich ingeschreven en gingen met elkaar de strijd aan om het clubkampioenschap. In een spannende finale wisten vader en zoon, Hans en Gregory Koolwijk te winnen. Een cartoon waard!

Bewoners blussen brandje

Dinsdagavond 30 augustus jl. kwam bij de brandweer Utrecht een melding binnen van een woningbrand aan de Hogerhoeve in de wijk Blokhoeve. Bij aankomst bleek dat de bewoners de brand, een kleine keukenbrand,  zelf al met succes hadden bestreden. Na controle vertrok de brandweer weer richting Utrecht.

Foto: Michael Simonse

VSP niet blij met drank schenken in de winkel

De Verenigde Senioren Partij (VSP) in Nieuwegein is niet blij met het besluit van burgemeester Frans Backhuijs om niet op te treden tegen winkeliers die op beperkte schaal drank schenken aan klanten. Volgens de VSP had hij daar eerst de gemeenteraad over moeten inlichten.

Fractievoorzitter Ton de Mol van de VSP laat de redactie weten: “Als gemeenteraad hebben we in het verleden een aantal raadsbesluiten genomen om te zorgen dat vooral jongeren niet extra in aanraking komen met drank en dat het aantal schenkpunten niet vermeerderd wordt. De burgemeester gaat nu tegen zijn eigen regels in.”

Binnen de gemeente doen ruim tien winkels mee aan de proef met het aanbieden van een drankje aan haar klanten in de winkel. Het experiment is bedoeld om te kijken of de Drank- en Horecawet aangepast moet worden. Die wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in winkels, maar dat verbod is volgens de gemeenten praktisch nauwelijks uitvoerbaar.

De Koninklijke SlijtersUnie (KSU) had bezwaar tegen de pilot en stapte met succes naar de rechter. De burgemeester zei afgelopen week dat hij het handhavingsverzoek naast zich neerlegt. Een van de beweegreden was dat de slijtersunie geen enkel lid heeft in Nieuwegein en formeel dus niemand vertegenwoordigd.