Video: Man onwel tijdens demonstratie op het Family Event

Afgelopen weekend is een man onwel geworden tijdens een demonstratie van de brandweer tijdens het Family Event in de binnenstad van Nieuwegein. Een bezoeker  legde vast wat er gebeurde. Het gebeurd ongeveer rond de negenede minuut in het filmpje en u ziet het brandweer personeel naar de man rennen op de achtergrond.

De brandweer, die bezig was met een demonstratie autobrand blussen, brak haar demonstratie af en spoedde zich naar de man die op de grond lag in het publiek. Het ambulance personeel, die was opgeroepen kon de man verzorgen. De man werd voor controle meegenomen naar het ziekenhuis.

Brandweer Nieuwegein wint Drakenbootrace 2016

Ter afsluiting van het Weekend van Jutphaas werd op zondagmiddag 21 augustus de Drakenbootrace gehouden op het Merwedekanaal langs de Herenstraat in Jutphaas. Voor de vierde editie van het Drakenboot Festival op het Merwedekanaal hadden zich tien kleine teams en zeven grote teams aangemeld. Ze streden allemaal om de felbegeerde bokaal. Er werd gestreden over een afstand van tweehonderd meter in twee heats en een finale. De wedstrijd begon later vanwege de hevige regenval begin van de middag. De wedstrijd werd ingekort. Onze videograaf Edward van Cuilenborg maakte bovenstaand videoverslag voor onze lezers.

Het Drakenboot Festival is een traditioneel Chinees feest, waarbij het houden van drakenbootraces centraal staat. Het varen van een drakenboot is een oude Chinese sport, die meer dan 2.000 jaar geleden als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen is ontstaan aan de oevers van de Zuid-Chinese valleien. Het  zinnebeeld van hun aanbidding was de draak (het meest vereerde teken van de Chinese dierenriem). En is  traditioneel een symbool voor water. Voor de vierde editie van het Drakenboot Festival op het Merwedekanaal hadden zich tien kleine teams en zeven grote teams aangemeld.

Bij de kleine boten werd het team van Los Blancos (het buurmannen team) derde, het team van Gold’s Gym moest genoegen nemen met een tweede plek en winnaar werd de Fitness Studio.

Bij de grote boten was meer geweld en strijd. Eetcafe de Vuurtoren werd in deze categorie derde. Gold’s Gym moest ook hier genoegen nemen met een tweede plek. De brandweer van Nieuwegein, die een team had samengesteld onder de naam De Vuurstrijders wonnen overtuigend de wedstrijd op het Merwedekanaal.

Onze fotograaf Paul Oor maakte onderstaande foto’s

Geslaagde wandeling met Dorpshuis Fort Vreeswijk

Voor de geplande wandeling voor rolstoel en wandelwagen op vrijdag 19 augustus jl. konden deelnemers zich verzamelen bij ’t Laantje in Vreeswijk omdat Dorpshuis Fort Vreeswijk vanwege de verbouwing tijdelijk gesloten is. Bij de gastvrije ontvangst werden de wandelaars, de ‘duwers’ en de enige deelnemende scootmobiel verwend met koffie en een koekje.

Om 10.30 uur startte de groep onder leiding van de IVN de route door Vreeswijk. Naast een klein stukje geschiedenis werd er ook verteld over de natuur en de soorten bomen in het dorp. Op verschillende plekjes werden door de deelnemers leuke anekdotes verteld en menig herinnering opgehaald.

De route, uitgezet door de IVN, was goed toegankelijk voor het rollend materiaal. Op plekken waar het wat zwaar was hielp men elkaar de helling op of af. Zelfs toevallige voorbijgangers schoten te hulp, zo ook jonge pokémon-jagers. Al met al een heel mooi zomers initiatief van het Dorpshuis Fort Vreeswijk, de IVN en de Algemene Hulpdienst Nieuwegein.

Borussia Dortmund wint elfde United Jeugd Cup

De D-pupillen van Borussia Dortmund uit Duitsland hebben de elfde editie van United Jeugd Cup in Nieuwegein overtuigend gewonnen. De Duitse ploeg won in een spannende finale met 3-0 van het Deense FC Nordsjaelland. Het internationale toernooi voor D teams werd dit weekend als vanouds gehouden op Sportpark Galecop. Er deden veertien betaalde clubs mee en twee amateur teams.

Het D1 team van JSV uit Nieuwegein werd twaalfde op het toernooi. En FC Utrecht eindigde als elfde in het klassement.

De organisatie kijkt terug op een goed verlopen toernooi. De hevige regen op de laatste dag van het evenement zorgde niet voor veel oponthoud van het programma. De wedstrijden gingen tijdens de buien door. Wel werd de prijsuitreiking omgegooid want de teams uit Engeland en Noord Ierland moesten hun vliegtuig halen.

Nieuwegeiner Mark Jacobs wint brons tijdens EK bowlen

In 2015 won een Nederlander voor het eerst een medaille tijdens het EK heren Singles Event. Op 21 augustus 2016 is het weer raak. En wederom is brons de kleur! Een geweldige prestatie voor Mark Jacobs uit Nieuwegein. De 28-jarige Jacobs kan terugkijken op één van de beste seizoenen uit zijn carrière, zo werd hij o.a. Nederlands kampioen en ‘Bowler van het Jaar.’ Daar is nu deze prachtige bronzen EK-medaille aan toegevoegd.

Jacobs gooide in de zes games voorronde 1444 (gem. 240,7) wat goed was voor een tweede plek in het best bezette EK ooit: Er doen in totaal 218 deelnemers mee aan dit evenement. In de halve finale moest hij het opnemen tegen John Wells uit Engeland die zich als derde had geplaatst.

De wedstrijd werd over één game beslist. Jacobs, bijgestaan door coaches Ron van den Bogaard en Michael Sassen, behield zijn hoge niveau, maar het bleek niet genoeg om Wells te stoppen. De score van 248 was niet genoeg om de 274 van de Engelsman te verslaan. Goud was er uiteindelijk voor Jesper Agerbo uit Denemarken.

Het team van Jacobs komt tijdens het EK nog uit in verschillende events: Doubles, Trio’s en Teams. De beste 24 spelers over alle events plaatsen zich aan het eind van de week voor het Masters Event, waarmee het toernooi op zondag 28 augustus wordt afgesloten.

De overige Nederlandse heren eindigden het Singles event als volgt: Alex de Vries 21e, Jeffrey van de Wakker 36e, Ramon Hilferink 61e, Johnny Spil 95e en Michell Stinissen 99e.

Sportief dagboek (1)

Het nieuwe voetbalseizoen is formeel begonnen. Ook voor de Nieuwegeinse fans was de eerste bekerronde het startsein voor de naderende competitie die begin september een aanvang neemt. Zowel Geinoord als JSV hebben een wisselende oefencampagne achter de rug, waaraan geen al te optimistische perspectieven verbonden mogen worden.

Ook de eerste bekerronde bevestigde dat beeld: Geinoord verloor thuis met 1-4 van Nieuw Utrecht terwijl JSV het op Galecop met 1-3 moest afleggen tegen DHSC, de club uit Utrecht die zich tijdens de ‘transferperiode’ zo opvallend geroerd heeft en met een enorm versterkte selectie aan het nieuwe seizoen mag beginnen. Drie spelbepalende Geinoord-spelers zijn aan de Utrechtse formatie toegevoegd en dat zal voor beide clubs merkbaar zijn.

Zelf heb ik nog geen enkele wedstrijd gezien in de voorbereiding, de Olympische Spelen hebben veel aandacht opgeeist. Zoals Nieuwegein veel interesse had in deb prestaties van beachvolleyballer Robert Meeuwsen, zo hadden mijn dorpsgenoten de mond vol over de prestaties van volleybalster Robin de Kruijf die haar helejeugd in Schalkwijk heeft doorgebracht.

Ook wielrenner Jan Willem van Schip die ook vaak furore maakte in de jeugdronde van Nieuwegein, mocht deelnemen aan de Spelen maar zijn inbreng was beduidend korter dan die van Robin de Kruijf die uiteindelijk vierde werd met haar team. Maar nu de Spelen vrijwel achter de rug zijn, gaan we onze focus weer helemaal richten op de prestaties van JSV, Geinoord en ook Vreeswijk, de club die na de verrassende promotie is ingedeeld in een poule met tal van onbekende tegenstanders.

FOTO:

Geinoord loopt het veld op voor de aftrap tegen Nieuw Utrecht, het bekerduel zou met 1-4 verloren gaan voor de Nieuwegeiners.

Sinterklaas gaat trouwen

Vandaag ontving de redactie van de Digitale Stad Nieuwegein een kaart met de aankondiging van een voorgenomen huwelijk. De Sinterklaas van Nieuwegein heeft laten weten, ondanks zijn hoge leeftijd, in het huwelijksstoombootje te willen stappen met zijn grote liefde Laura Geerlings.

De Sinterklaas uit Nieuwegein speelt soms, als fractievoorzitter van het CDA, binnen de politiek arena van Nieuwegein als raadslid. Geldt hier ook: ‘Regeren is vooruitzien?’ Het huwelijk vindt plaats op 24 juni 2017, deze datum zetten wij natuurlijk alvast in onze agenda, want dat vraagt Sinterklaas in zijn toegezonden kaartje.

De hele redactie van De Digitale Stad Nieuwegein wil de fractievoorzitter van het CDA in Nieuwegein: Roelof-Jan de Wild, feliciteren met het voorgenomen huwelijk welke plaats zal vinden in de zomer van 2017. Sinterklaas laat weten: ‘Verliefd, verloofd en bijna … getrouwd!’ Maar Sinterklaas, u weet toch wel dat u eerder jarig bent en dat u ons mag verwennen met uw kadootjes? Wij zien weer uit naar 5 december, maar ook naar het geluk van een verliefde oude man die zijn liefde heeft gevonden.

Trekzak spelen, iedereen kan het!

Zelf trekzak leren spelen tegen een decor van historische binnenvaartschepen. Dit kan binnenkort weer op de trekzakacademie, op de museumwerf Vreeswijk. Wouter Kuyper (36) uit Nieuwegein leert belangstellenden daar in 12 lessen een aardig deuntje te spelen op het traditionele instrument.

In het westen van het land is het instrument vooral bekend van de scheepvaart en de havens, in het oosten en noorden is het een populair instrument in de volksmuziek, net als in bijvoorbeeld Ierland en Frankrijk.

“Iedereen kan trekzak leren spelen”, zegt hij: “het is een heel makkelijk om mee te beginnen. Op een trekharmonica kan je na een les al een simpel deuntje spelen, terwijl je bij bijvoorbeeld viool een jaar bezig om iets aanhoorbaars te produceren.” In de lessen gebruikt hij een combinatie van voor- en naspelen, notenschrift en een cijfer/knopnotatie, dus je hoeft niet eens noten te kunnen lezen. Alle leeftijden zijn welkom; de jongste leerling in de acht jaar dat de trekzakacademie bestaat was 9 jaar oud, de oudste 84 toen ze begonnen met spelen. Er wordt les gegeven op alle niveaus, van absolute beginners tot gevorderden.

Docent Wouter Kuyper is inmiddels een bekende naam in de folk in Nederland, hij speelt verschillende instrumenten in verschillende bands; trekharmonica speelt hij al sinds zijn vijftiende.

Wie interesse heeft kan voor informatie contact opnemen met Wouter Kuyper (wouterkuyper@gmail.com) of de website eens bekijken op www.Trekzakacademie.nl . De lessen zijn eens in de twee weken, en we beginnen weer medio september, op de museumwerf, wierselaan 113 in Nieuwegein.