Katern

Brandweer Nieuwegein wint Drakenbootrace 2016

Ter afsluiting van het Weekend van Jutphaas werd op zondagmiddag 21 augustus de Drakenbootrace gehouden op het Merwedekanaal langs de Herenstraat in Jutphaas. Voor de vierde editie van het Drakenboot Festival op het Merwedekanaal hadden zich tien kleine teams en zeven grote teams aangemeld. Ze streden allemaal om de felbegeerde bokaal. Er werd gestreden over een afstand van tweehonderd meter in twee heats en een finale. De wedstrijd begon later vanwege de hevige regenval begin van de middag. De wedstrijd werd ingekort. Onze videograaf Edward van Cuilenborg maakte bovenstaand videoverslag voor onze lezers.

Het Drakenboot Festival is een traditioneel Chinees feest, waarbij het houden van drakenbootraces centraal staat. Het varen van een drakenboot is een oude Chinese sport, die meer dan 2.000 jaar geleden als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen is ontstaan aan de oevers van de Zuid-Chinese valleien. Het  zinnebeeld van hun aanbidding was de draak (het meest vereerde teken van de Chinese dierenriem). En is  traditioneel een symbool voor water. Voor de vierde editie van het Drakenboot Festival op het Merwedekanaal hadden zich tien kleine teams en zeven grote teams aangemeld.

Bij de kleine boten werd het team van Los Blancos (het buurmannen team) derde, het team van Gold’s Gym moest genoegen nemen met een tweede plek en winnaar werd de Fitness Studio.

Bij de grote boten was meer geweld en strijd. Eetcafe de Vuurtoren werd in deze categorie derde. Gold’s Gym moest ook hier genoegen nemen met een tweede plek. De brandweer van Nieuwegein, die een team had samengesteld onder de naam De Vuurstrijders wonnen overtuigend de wedstrijd op het Merwedekanaal.

Onze fotograaf Paul Oor maakte onderstaande foto’s

One thought on “Brandweer Nieuwegein wint Drakenbootrace 2016

  1. Leuk stuk en bedankt voor de gegeven aandacht.
    Volgend jaar ons Lustrum we gaan dan misschien wel voor twee dagen spektakel op het water !!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk