De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol inde strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de‘ ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’ s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Klik op de twee poppetjes onder de tekst om de strip te zien.

Kim: ‘De bibliotheek van Nieuwegein doet veel om de jeugd enthousiast voor lezen te maken. Ditmaal hebben ze een spannend moordmysterie. Wie heeft de bibliothecaresse vermoord? Een zoektocht in de bibliotheek waarbij je vele boeken moet raadplegen en… hé, dat deel ken ik nog niet…’

Oorzaak brand Zuilenstein blijft onduidelijk

Vanmiddag heeft de politie uitsluitsel gegeven over de brand, die zondag 20 maart j.l. was ontstaan, bij de opvang van de statushouders in voormalig woonzorgcentrum Zuilenstein. De uitslag van het onderzoek heeft lang op zich moeten laten wachten. Dat is op zich al opmerkelijk. Uit het onderzoek is gebleken, aldus burgemeester Frans Backhuijs donderdagavond tijdens de raadsvergadering, dat een sigaret of baldadigheid de oorzaak is van de brand bij de vluchtelingenopvang in Zuilenstein.

De brand in het oude woonzorgcentrum aan de Diepenbrocklaan lag vrij gevoelig omdat deze ontstond op de plek waar ruim honderd vluchtelingen met een verblijfstatus tijdelijk zijn ondergebracht in Nieuwegein.

De politie heeft laten weten geen brandversnellende stoffen te hebben aangetroffen waardoor brandstichting met een vloeistof is uitgesloten. Getuigen verklaarden namelijk eerder tegenover onze redactie, op de dag van de brand harde knallen te hebben gehoord waarna twee auto’s wegscheurden. Er zou een molotovcocktail zijn gegooid. Maar dit werd vandaag ontkracht door de burgemeester. Het blijft dus onduidelijk of de brand is aangestoken.

Staat mooiste gebouw van Nederland in Nieuwegein?

Afgelopen woensdag 30 maart is de inzendingstermijn gesloten voor de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar 2016’. Een wedstrijd, georganiseerd door branchevereniging voor architectenbureaus (BNA). ‘De kwaliteit ziet er op het eerste gezicht goed uit,’ volgens BNA-directeur Fred Schoorl. ‘Er doen bekende projecten mee zoals het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein.’

Het KWR is een gebouw van architect Jan Pesman van architectenbureau Cepezed. Kenmerkend zijn de lichte kleuren, het vele glas en de ruimte. Het gebouw is een van de twee gebouwen dat genomineerd is in de categorie Stimulerende Omgevingen. Vrijdag 18 september 2015 heeft minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen het nieuwe gebouw van KWR Watercycle Research in Nieuwegein geopend.

Wim van Vierssen van KWR: ‘De naam KWR klinkt velen niet meteen bekend in de oren, maar wie het nieuws volgt kent KWR wel degelijk. Jaarlijks onderzoeken we het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven op resten van verdovende middelen zoals cocaïne, XTC en cannabis. We kunnen heel objectief vaststellen wat het gebruik is geweest en de laatste jaren zien we ook grote drugslozingen op het riool.’

De meeste inzendingen vallen dit jaar binnen de categorie Stimulerende Omgevingen met 43 projecten, gevolgd door 36 projecten in Identiteit & Icoonwaarde, 32 projecten in Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Afsluiter dit jaar is de categorie Particuliere Woonbeleving met 14 inzendingen. Bekijk hier alle inzendingen. De winnaar wordt op 19 mei bekendgemaakt.

IkPas met succes afgerond

Een alcohol-time-out van een maand helpt Nederlanders bewuster om te gaan met hun alcoholgebruik. Dit blijkt uit recent onderzoek. De campagne IkPas daagt volwassenen uit om dertig dagen geen alcohol te drinken. Landelijk hebben 7.232 mensen zich daarvoor aangemeld waarvan 654 in de regio Utrecht. Het hoogste aantal deelnemers hiervan (122) deed in Nieuwegein mee. Ook volgend jaar gaat GGD regio Utrecht verder met de uitdaging dertig dagen zonder alcohol.Op de afbeelding ziet u het van ggd logo

In Nieuwegein deed een aantal ’ambassadeurs’ mee met IkPas waaronder wethouder Hans Adriani (foto). Achteraf zeggen ze unaniem dat het mooie gesprekken geeft opgeleverd.

Hans Adriani (wethouder): “De IkPas-campagne heeft er echt voor gezorgd dat het gesprek en bewustwording over alcoholgebruik in Nieuwegein op gang is gekomen. Ik deed zelf dit jaar voor de tweede keer mee en het ging me makkelijker af dan vorig jaar. Niettemin heeft het meedoen aan IkPas mij opnieuw bewust gemaakt van de plek die alcohol in mijn dagelijkse leven inneemt.”

Peuterinloop op basisschool Christoffel

‘Wat is het toch heerlijk om steeds met een nieuw thema te werken waarmee ik de kinderen kan doen verwonderen, inspireren en uitdagen.’ Dat zijn de woorden van de enthousiaste juf Resi van basisschool Christoffel in de wijk Batau. De kleuters zijn n.a.v. het thema ‘het ziekenhuis’ net terug van een mooie en leerzame excursie naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht dat in het teken stond van het Teddy Bear Hospital.

Op woensdag 13 april a.s. bent u, met uw peuter, van harte welkom in de groep van juf Resi. Het thema ‘de boerderij’ staat centraal deze keer. Er is een boerderijhoek en de kleuters zijn bezig met allerlei ontdekkende activiteiten. Het uitbroeden van echte eieren hoort daar ook bij, maar natuurlijk houden de kinderen ook zelf de moestuintjes bij. Woensdag 13 april, inloop tussen 08.30 uur en 09.30 uur. De school is gevestigd aan de Kersegaarde 17 in Nieuwegein.

B-zwemdiploma’s behaald in Merwestein

Woensdag 30 maart is in Merwestein afgezwommen voor het B-diploma. Alle kinderen deden hun uiterste best en met een goed resultaat: iedereen heeft het diploma gehaald! Op de foto (klik op het fotocameraatje hieronder) de trotse kinderen, met hun diploma:

Britt van Wijnbergen, Damian Galesloot, Donnique Keeldar, Ella Schaatsbergen, Faya Filurija, Georgia Theodiridou, Gino van Esterik, Isheya Ganpat, Jayden Hol, Jonathan Paterson, Kaylin ter Hart, Keano de Roo, Lana Konings, Leonard Jonasse, Luuk Jansen, Max Bosman, Nihad Lhajji, Olav Marijn, Pascale Baars, Quinn Woutersen, Salma Ahmed, Sem van den Biggelaar, Tycho Reckers en Wouter van Eck.

Nieuwegeinse in Oranjeselectie

Voetbal Bondscoach Arjan van der Laan heeft Sari van Veenendaal uit Nieuwegein geselecteerd voor de aanstaande oefeninterlands tegen Nieuw-Zeeland en Canada. Sari van Veenendaal speelt in de Engelse voetbalcompetitie en is keepster Arsenal.

Nederland speelt op donderdag 7 april in het stadion van Telstar de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en drie dagen later, op zondag 10 april, staat in Eindhoven het duel met Canada op het programma.

Veel activiteiten in Sporthal Galecop

Op 2 april a.s. zal sporthal Galecop aan de Aert de Gelderhage 7 bruisen van de activiteiten. Deze dag organiseert de Jeugdcommissie van Handbal Vereniging Nieuwegein zijn jaarlijkse Jeugd Commissie dag. Vanaf 10.00 uur zal de hal niet alleen bol staan van sportieve activiteiten, maar de kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar gaan samen met vriendjes en vriendinnetjes, die uiteraard ook van harte welkom zijn, lekker met elkaar eten en de jongste ook knutselen. Dit laatste is voor het spandoek zodat die avond de Dames en Heren 1 goed aangemoedigd kunnen worden. De wedstrijden van de Dames en Heren 1 zullen starten vanaf 19.00 uur.

Niet alleen op sportief gebied een drukte van belang. In de foyer wordt er een shoppingevent gehouden. Diverse ondernemers waaronder So Pure Jolan (schoonheidsspecialiste) Koppig Mode van het Muntplein en Jokado uit Huizen zullen hier hun artikelen/diensten laten zien en verkopen. Het shoppingevent begint om 13.00 uur en eindigt om 16.30 uur. Kortom genoeg redenen om 2 april richting sporthal Galecop te rijden om u te laten vermaken.

‘De Glanerschans’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf). Deze week de Glanerschans in de wijk Fokkesteeg.

 

Liquidatiebende Nieuwegein langer in cel

De mannen die vastzitten na een grote wapenvondst in Nieuwegein, mogen voorlopig niet vrijkomen. Dat heeft justitie vandaag geëist in de zaak tegen de verdachten, waaronder iemand uit Nieuwegein. Ze worden ervan verdacht dat ze op moorden hielpen voorbereiden. Daarop staan straffen van 12 jaar of meer.

In juli vond de politie tientallen handvuurwapens en automatische geweren in een loods in het centrum van Nieuwegein. De zware wapens bleken te zijn van een zeer professioneel georganiseerde bende, met leden van voornamelijk Surinaamse en Marokkaanse afkomst. Het gaat om inwoners van Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein.

Het Openbaar Ministerie koppelt verdachten uit deze zaak, die 26koper is genoemd, in ieder geval aan drie liquidaties. Het gaat onder meer om de moorden op Rinus Moerer (68) in Steenbergen op 14 april 2014 en op Samir Jabli (38) op 1 december 2014 in Amersfoort en ook op de moord op Alarasi uit Amersfoort. Dat zou blijken uit de administratie van de bende.

De bendeleden gebruikten zwaar versleutelde telefoons, observatiecamera’s en hypermoderne spionage-technologie. Zo hadden de verdachten al eens een politiezender onder hun auto opgespoord. Onderling gebruikten de criminelen straattaal. Zo werd het woord ‘ijzers’ gebruikt als synoniem voor vuurwapens en betekent ‘waggie’ auto.

Volgens justitie kennen de verdachten elkaar al jaren. Ze zouden een jeugdbende vormen toen ze jonger waren. De inhoudelijke behandeling wordt na de zomer verwacht.