2011, een politiek bewogen jaar

Dit is alweer de laatste weblogbijdrage van dit jaar. Wat vliegt de tijd. Als CDA kijken we daarom terug op 2011. Politiek gezien was het voor Nieuwegein een bewogen jaar. Deze raadsperiode is alweer bijna voor de helft achter de rug. Met een Raad van inmiddels 14 politieke partijen. Als je dit zo aan het papier toevertrouwd, dan geloof je het eigenlijk zelf niet. En ontstaat toch ook een gevoel van schaamte: was dit nu wat de kiezer bedoelde toen zij het hokje rood maakte van hun favoriete partij? Dat is haast niet voor te stellen.

De gevolgen van de vele splitsingen zijn waarneembaar. De Raadsvergaderingen duren uren tot ruim na 24.00 uur, met vaak maar 2 of 3 bespreekpunten en de rest zijn hamerstukken. Zou toch tegen 23 uur klaar kunnen zijn? Alle 14 partijen mogen het woord voeren zowel in de eerste als tweede termijn. Dit bevordert niet de slagkracht en is ons inziens slecht voor de stad. En het gaat juist in de politiek om ordentelijk debateren, wat best scherp mag, en uiteindelijk in stemming brengen van beslispunten voor de stad. Uitgaande van het besef dat je het voor de stad doet en niet sec op persoonlijke titel.

Het CDA probeert, net als veel andere partijen, haar werk gedreven te doen. Voor ons vanuit het besef dat we naar de kiezer toe zijn gegaan met onze boodschap: Nieuwegein maken we sámen vertrouwd, vernieuwend en respectvol. Het afgelopen jaar heeft de fractie in samenwerking met de CDA-wethouder daar met passie en drive aan gewerkt door zich serieus in te leven in de rol waar we voor gekozen zijn.Of dit nu is voor de aanleg van een speelplaatsje, financiën, het oplossen van een sociaal probleem, meedenken over huisvesting voor ouderen of jongeren of andere niet genoemde zaken. Dit alles doen wij met een besef van verantwoordelijkheid. Dat is zo’n typisch CDA-uitgangspunt maar is in de politiek meer dan actueel.

In vogelvlucht wil ik u dan ook een paar zaken noemen die in 2011 de revue zijn gepasseerd en waar u uw bijdrage aan heeft gegeven door uw stem op het CDA. Ondanks de economische crisis behoort Nieuwegein in Nederland tot de gemeenten met de laagste lasten. De begroting van de gemeente blijft op orde en er wordt goed ingespeeld op de bezuinigingen die het Rijk oplegt aan onze gemeente. Daarbij zijn lastige en zelfs pijnlijke (lokale) keuzes onontkoombaar. Keuzes waar wij als CDA ook breed en langdurig over gediscussieerd hebben.

Belangrijk voor de CDA fractie is de komst van een HBO-instelling naar Nieuwegein als toevoeging aan ons brede onderwijsaanbod en is ook genoteerd in het Collegeprogramma. Wij hebben onze wethouder Helen van den Berg (Onderwijs) meegegeven om ook met de Raad van Bestuur van het Antonius ziekenhuis te gaan praten over het eventueel vestigen van een HBO-instelling Verpleegkunde in de breedste zin van het woord. Het Antonius ziekenhuis als grootste werkgever is een indrukkend visitekaartje bij zo’n aanvraag richting de instanties die daar over gaan en over beslissen.

We hebben een nieuwe binnenstad met prachtige winkels en een mooi plein, een schitterend Stadshuis. Nog niet alles in de binnenstad is klaar en enkele ‘schoonheidsfoutjes’ moeten nu wel snel worden opgepakt. In het bijzonder de verlichting. De CDA-fractie heeft het College verzocht het gebrek aan verlichting snel op te lossen. Het plein is in de avond nogal donker en dat nodigt niet uit om daar even rond te lopen, laat staan te gaan shoppen. En bij een goede vorst is extra licht wel zo prettig om ongevallen te voorkomen. Het College heeft tijdens de Algemene Beschouwingen toegezegd hier spoedig verbetering in aan te brengen. We blijven dat volgen.

De CDA fractie is niet tevreden met het onlangs genomen besluit omtrent de Coffeeshop. In het kort komt het er op neer dat er door een raadsmeerderheid is gekozen voor een uitsterfconstructie voor de coffeeshop. Dit maakt het mogelijk dat het 10, 20 of 30 jaar kan duren alvorens deze Coffeeshop in de woonwijk Fokkesteeg, naast winkels en een kinderdagverblijf, gesloten gaat worden. Omdat door het besluit de huidige ondernemer en zijn vennoten de sleutel in handen hebben verkeren zij nu in een luxe positie en niet de Gemeente Nieuwegein als regisseur. Het CDA is altijd voor de 0 optie geweest en dat standpunt was ook de inzet tijdens de onlangsgehouden discussie.
Directe sluiting zou echter, volgens de beantwoording op indringende CDA-vragen, de gemeente een goed miljoen kunnen kosten. Die prijs is ons te hoog in deze tijden. De CDA fractie besloot om samen met de CU, en de VSP een amendement in te dienen om dit financiele risico uit te sluiten door een termijn van 2 jaar, of zelfs als het niet anders kon voor 3 jaar, in te bouwen voor definitieve sluiting van deze Coffeeshop. Helaas heeft ons amendement het niet gehaald, met alle stemmen tegen van onze Coalitiepartners.
Overigens we hunkeren als CDA-fractie, naar het moment dat Minister Opstelten (VVD) binnenkort afdoende maatregelen neemt (zoals hij doorlopend aangeeft) waarbij deze Coffeeshop direct gesloten wordt. In de publiciteit komt de heer Opstelten wat dit onderwerp betreft geloofwaardig en sterk over, maar voor het CDA is in de dossier van toepassing: geen woorden maar daden.

Naast discussies in de raad, heeft het CDA ook veel situaties onder de aandacht gebracht van het College. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de verkeerssituatie aan de Zuidstedeweg, het ontbreken van de mogelijkheid van pinbetalingen in de parkeergarages in het Stadscentrum en de slechte staat van de fietspaden door Parkhout. Politiek gaat niet altijd over grote onderwerpen maar ook over kleine zaken die voor inwoners evenzeer van belang zijn. Wij zien dat het college deze aandachtspunten overneemt en aanpakt. Zo zijn wij blij dat, na herhaaldelijke CDA-vragen naar de stand van zaken, nu dan écht de herbouw van Cafe de Hoop in Vreeswijk kan beginnen. Een felicitatie voor Vreeswijk!

De CDA fractie is optimaal gemotiveerd om ook in 2012 het CDA geluid en gedachtengoed waar nodig te laten horen. Er komen verschillende onderwerpen aan zoals de invoering van de Wet Werken naar Vermogen, de regionalisering van de Sociale Dienst en een nieuwe Verordening voor de WMO. Wij zullen u daarover informeren via deze weblog.

Graag wens ik u mede namens de fractie en het CDA-bestuur gezegende en goede Kerstdagen. Het Licht van Kerst, door de geboorte van Christus, mag ons deze dagen bemoedigen en kracht geven door te gaan. Ook wensen wij u een goede jaarwisseling en een gezond 2012.

Hartelijke groeten,

Hennie van Randwijk
Fractievoorzitter

Hans de Munnik
Afdelingsvoorzitter

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk