‘Vroeg eropaf’

Woningcorporaties en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL, dé uitvoeringsorganisatie op het gebied van Werk, Inkomensondersteuning en Schuldhulpverlening voor de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen) gaan vanaf februari op huisbezoek bij huurders met een betalingsachterstand. Op deze manier willen de partijen geldproblemen bij huurders in de regio Lekstroom eerder signaleren en waar mogelijk oplossen om zo huisuitzettingen te voorkomen. Mitros, Viveste, Lekstede Wonen, Provides, Portaal, Jutphaas Wonen, Woningbouwvereniging Lopik en WIL hebben deze samenwerking afgesproken gedurende een pilot van zes maanden. De samenwerking is naar idee van de succesvolle aanpak in Amsterdam: Vroeg Eropaf. Daar is bij de helft van de deelnemende huurders is de huurachterstand na één jaar opgelost.

Als een huurder huurachterstand heeft, gaan een medewerker van de woningcorporatie en een schuldhulpverlener van WIL samen op pad en bieden de huurder in een vroegtijdig stadium hulp. Deze (vrijwillige) ondersteuning varieert van eenmalige adviezen tot uitgebreidere schuldhulpverleningstrajecten.

De samenwerking tussen de zeven woningbouwcorporaties en WIL startte op 1 januari 2015. Zij leggen naar verwachting vanaf februari ongeveer 35 huisbezoeken per maand af. WIL betrekt hierin ook de sociale wijkteams en sociale loketten in de verschillende gemeenten. Na zes maanden wordt de pilot geëvalueerd. Dan zal ook onder meer gekeken worden naar de mogelijkheden van verdere uitbreiding van de aanpak door het betrekken van andere organisaties zoals nutsbedrijven, welzijnsorganisaties en zorgverzekeraars.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren