Katern

15 jaar Taiji en Qigong in Nieuwegein

Het is maart 2007 als in een koude gymzaal de eerste les qigong begint. Een handjevol mensen leert er de beginselen van ontspannen en aandachtig bewegen vanuit de Chinese filosofie. Het is nog onwennig, deze manier van bewegen, en af en toe wordt er hard gelachen als het licht weer automatisch uitgaat omdat de groep te lang “stil” staat. Nu, 15 jaar later, worden onder de naam Studio Zin meerdere lessen per week aangeboden, zónder dat het licht uitgaat. In dit jubileumjaar start op 13 april een speciale kennismakingscursus voor wie nieuwsgierig is naar deze Chinese bewegingsleer.

Marsja doet een uitdagende beweging uit de taijivorm

Marsja Haanstra is instructeur bij Studio Zin: “Taijiquan is mijn grote passie. Ik beoefende het al jaren bij Centrum Well in Utrecht voor ik besloot zelf te gaan lesgeven. In Nieuwegein was nog geen school die lessen aanbood. Daarom koos ik ervoor om mijn taijischool in mijn eigen woonplaats te starten.” Marja is er in die begintijd ook al bij. Zij begon destijds met een vriendin, uit nieuwsgierigheid. Na al die jaren vindt ze het nog steeds geweldig omdat het haar terug brengt naar haar lijf. Even is ze alleen daar mee bezig. Het aanleren van de bewegingen is niet het doel, vindt Marja, maar de weg ernaartoe. Dan is er altijd iets te leren, of je nu een jaar of 15 jaar oefent. Zo geven taiji en qigong eens een ander geluid in onze op prestatie gerichte maatschappij.

Filosofie
In 2007 zijn taijiquan en qigong nog niet zo bekend als nu. Zelfs de schrijfwijze zorgt voor verwarring. Het Chinees kent een oude en moderne schrijfwijze. Tai chi is ouder Chinees, taiji modern. Zelfs dan zeg je het eigenlijk nog niet helemaal goed. Taiji is de filosofie, taijiquan de krijgskunst. Quan betekent namelijk vuist. Het grappige is dat taijiquan vroeger helemaal niet zo heette in China. Daar noemde ze deze manier van bewegen “loose boxing” (ontspannen boksen).

Geen yoga
Waar in de begintijd steeds uitleg nodig was, worden taijiquan en qigong tegenwoordig vaak in één adem genoemd met yoga. Marsja: “Yoga is heel bekend, daar hebben mensen een beeld bij. Hoewel wij ook werken met adem en vanuit ontspanning bewegen, is taijiquan echt wat anders. Dit is van oorsprong een krijgskunst en dat zie terug in de bewegingen. De bewegingen gaan ook vloeiend in elkaar over, zonder te stoppen.” Dat is ook wat veel mensen aantrekt aan taijiquan. Het lijkt één lange golvende beweging te zijn waar je helemaal in op gaat. Dat is ook wat je ziet als je een groep mensen buiten taijiquan ziet doen. Bij Studio Zin wordt er vaak buiten getraind.

Bij Studio Zin leren cursisten een oude vorm van taijiquan. “Mijn hart lag altijd al bij traditie en diepgang. Daarom koos ik er in 2015 voor om mij helemaal te specialiseren in de traditionele taijiquan” aldus Marsja. Taijiquan kent veel verschillende vormen en stijlen, veel ervan zijn modern. Marsja begon zelf 20 jaar geleden ook met een moderne vorm. In de traditionele vormen zitten veel details verborgen. Details die je niet altijd direct ziet omdat ze in de intentie van een beweging zitten. Daar zit ook de uitdaging volgens Marsja. “Er zit zovéél in die traditie, je raakt nooit uitgeleerd. Je moet wel goed kijken wat je fysiek aankunt. Wij kijken daarbij naar het individu. Als je merkt dat een beweging fysiek niet gaat, dan kijk je samen hoe het wél kan. Soms betekent dat dat we een beweging aanpassen. Door je niet gelijk te laten beperken in de beweging, kun je meer uit de training halen. Hoewel je heel rustig beweegt versterk je je lichaam en verbetert je balans.”

Bij de traditionele vormen zie je ook sterk het martiale karakter terug. Bewegingen worden dan ook niet alleen langzaam maar ook snel uitgevoerd. Pas dan merk je dat bewegingen heel krachtig zijn. Interne kracht wordt dat genoemd. Marsja: “Ik vind het prachtig om te zien hoe alles wat je leert bij elkaar komt in die ene explosieve beweging. Voor mij is dat ware kunst. Dan maakt mijn hart een sprongetje.”

Nieuwsgierig geworden? In dit jubileumjaar start op woensdag 13 april een speciale kennismakingscursus taijiquan en qigong. Verschillen, maar ook overeenkomsten, kunnen worden ervaren. De kennismakingscursusijd vindt plaats van 10.45 uur tot 11.45 uur bij Atletiekvereniging Atverni op Sportpark Galecop.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren