100% Cees. Deze week maakt Maestro Cees van Suylekom: ‘Gekonfijte tamme eendenbouten’

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom geeft frequent tips en tricks over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want, alleen het beste is voor u!

Eerder maakte Cees heerlijke Kabeljauw en waren wij bij bierbrouwerij Julius in Nieuwegein. Wilt u ook dat wij bij u op lokatie komen filmen? Neem dan contact op met redactie@pen.nl voor de voorwaarden. Klik hier voor alle eerdere kookvideo’s van Cees.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze week dus gekonfijte tamme eendenbout met pappardelle (brede pasta). De volgende ingediende heeft u nodig voor vier  personen:

Ingrediënten:
Pappardelle (brede pasta)
4 tamme eendenbouten
Preitje
Rode wijn
Lente-uitje
Bruine suiker
Echte Franse Cognac
Ganzenvet
10 blauwe druiven in stukjes
4 tenen verse knoflook
4 blaadjes laurier
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel gekneusde zwarte peper
2 glazen Franse cognac, één erbij doen en de andere lekker opdrinken

Bereidingswijze
Breng eerst de eendenbouten op kamertemperatuur. Doe in een vijzel de rozemarijn en de tijm (zonder de takjes, van ieder een handje vol) en vijzel de kruiden fijn. Als de kruiden fijn zijn gemalen doe er dan wat grof zeezout door met drie soorten peper uit een molentje.

Met deze fijngemalen kruiden masseert u de bouten goed in. Als de bouten zijn ingemasseerd doe dan een laagje ganzenvet in de koekenpan en zet de bouten mooi bruin aan op een hoog vuur. Daarna de bouten in een zware oven schaal met de rest van het ganzenvet erbij plm. 500 gram en op 75 graden minimaal 12 uur stoven, afgesloten met een deksel of dubbel folie. Als je het bot los kan draaien is het goed gaar.

De saus:
Van het braadvocht maken we de saus. Plm. 300 ml voor vier personen. Haal het vocht uit de ovenschaal en voeg daarbij:

10 blauwe druiven in stukjes
4 tenen verse knoflook
4 blaadjes laurier
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel gekneusde zwarte peper
1 glas Franse cognac

Alles een uurtje laten pruttelen op een laag vuurtje. Na een uurtje de saus door een bolzeef halen en klaar is alles. Terwijl u de saus maakt kookt u de pappardelle en kunt u de saus en de pappardelle opdienen.

Eet smakelijk!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren