“Van ankers los, is niet van God los!!!”

“…durf een anker te lichten”
De afgelopen maanden was er veel onrust over een mogelijke verplaatsing van de Kom; een essentieel onderdeel van het cultuuranker. Door dit anker te lichten zou de hele opzet van het nieuwe Stadscentrum op de schop gaan. Voer voor de Nieuwegeinse roddelrubrieken. D66 heeft zich buiten deze discussie gehouden, omdat wij eerst de feiten wilden kennen en niet achter geruchten aan wilden lopen. Wel, wethouder Lubbinge heeft nu zijn ei gelegd en dit in een duidelijke notitie verwoord. Inderdaad wordt het anker gelicht; echter de cultuur drijft niet af, maar vaart koers naar het oosten, waar het voor anker gaat bij het maatschappelijk anker; stadhuis, bibliotheek etc.

“…cultuur en de stad”
In de Atlas voor Nederlands Gemeenten is onlangs een onderzoek gepubliceerd over de betekenis van de cultuur voor de stad. Hieruit bleek, dat investeren in cultuur zeker sociaal rendabel en indirect economisch rendabel is. Alleen al de aanwezigheid van cultuur en de mogelijkheid om naar een theater te gaan waarderen de mensen. Zij zijn niet alleen bereid voor een kaartje te betalen of contributie voor een muziekschool, maar zijn ook bereid om extra belasting te betalen voor het in stand houden van een theater. Ook blijkt dat de aanwezigheid van cultuur/theater van belang is voor hoger opgeleiden om zich in die stad te vestigen. Vervolgens zijn bedrijven graag bereid om zich in die stad te vestigen, omdat er hoger opgeleiden wonen. En ten slotte deze hoger opgeleiden en de nieuwe bedrijven zorgen weer voor extra werkgelegenheid voor lager opgeleiden.

Conclusie; Investeren in Cultuur loont; zelfs om sociaal zwakkere wijken om hoog te trekken.

“…De Kom plus.”
Het verplaatsen van De Kom naar het maatschappelijk anker biedt de gelegenheid voor extra investeringen in De Kom; met name in het kunstencentrum en de muziekschool. Door nieuwbouw kan de verkoop/exploitatie zonder extra kosten, gewoon doorgaan. Deze winst kan in De Kom worden geïnvesteerd. Bovendien zou de gemeente als eigenaar van de grond van de huidige “De kom locatie” deze grond aan derden kunnen verkopen; bijvoorbeeld aan de bioscoop, zodat ook in Nieuwegein een megabios zou kunnen ontstaan. Ook weer financiën om in De Kom te investeren. Bovendien zouden door een ruimere opzet de beeldhouwers uit het Schippersinternaat weer terug kunnen keren naar het Stadscentrum, wat de levendigheid alleen maar vergroot.

“…Popppodium”

De verplaatsing van het Cultuuranker, dicht bij de grote nieuwe parkeergarages, geeft ook weer nieuwe mogelijkheden voor een poppodium in de binnenstad. Dit is een kans ,die D66 niet wil laten lopen. Hopelijk denkt de meerderheid van de Raad hier ook zo over. Wij zitten in een economische opleving. Hier moet optimaal van geprofiteerd worden.

“…D66 vindt”
dat door deze optimalisatie van de opzet van het Stadscentrum, “De Kom” hier garen bij kan en moet spinnen. Het maatschappelijk anker in het Oosten wordt aantrekkelijker. De Kom krijgt een geheel nieuw jasje en draagt bij aan het vestigingsklimaat in Nieuwegein voor een hoogwaardig bedrijfsleven; wederom meer sponsormogelijkheden. Bovendien moeten en kunnen wij weer meer investeren in onze kunst- en muziekeducatie, wat D66 zeer belangrijk vindt voor onze burgers. Eigenlijk zien wij alleen maar plussen. Aan de gang, want dan wordt de oorspronkelijke planning gehaald!!!

Hans Reusch
Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk