“Trots op Nieuwegein!!!”

“Trots op Nieuwegein!!!”

“…in de file op de A2”

En de zon die ging onder

En de zon die ging op

En ik zat in de file

En het schoot maar niet op

En voor dat het donker werd

Moest ik er zijn

Bij m’n liefje, m’n liefje,

In Nieuwegein

Aan dit lied van Paul van Vliet moet ik vaak denken als ik op de A2 rijd naar huis na een arbeidzame dag. Vaak komen ook de volgende regels naar boven als ik bel, dat ik later kom.

Afijn, luister jongens, ik zit op die A2,

een en al ellende he, je kent dat.

Want de uren verstreken

En ik reed in z’n één

En zo kropen wij verder

Abcoude, Vinkeveen

Breukelen, Maarssen, ik denk krijg nou de pest

Daar liep het weer klem bij Utrecht West……

“…herkenning, maar ook erkenning”

Dit lied van jaren terug gaf destijds al een reëel beeld van de huidige files , maar niet van de huidige status van Nieuwegein. Wij werden weliswaar humoristisch maar verkeerd op de kaart gezet. Een slaapstad en doolhof; dat was het beeld. Dit is anders nu en dat moeten wij uitschreeuwen. Nieuwegein heeft een historische kern in Vreeswijk, die velen verrast en die bij kaarslicht helemaal uniek is.

Wij hebben een fraaie Museumwerf, die actief gerund wordt. Wij hebben een fraaie buitenplaats Rijnhuizen in Jutphaas. Wij hebben een fraai fort van de Hollandse Waterlinie. Wij hebben een fantastisch groot stadspark. Wij hebben een Wateras met tourischtische allure. Wij hebben een natuurkwartier. Wij hebben zeer veel groen, waar het goed lopen, fietsen en rennen is. Wij hebben een stadshart in renovatie, waar je naar het theater en de bios kan. Wij hebben uitstekende horeca- en vergadervoorzieningen. Wij hebben prima sportvoorzieningen en sportevenementen. Wij hebben een ruim aanbod aan scholen. Wij hebben meer werkgelegenheid dan overeenkomt met onze beroepsbevolking. Wij hebben een wereldberoemd ziekenhuis. Wij nemen als politiek, en in dit geval het College, unieke initiatieven, zoals de Conferentie betreffende stageplaatsen voor jeugdigen, terwijl Den Haag nog nadenkt.

“…D66 vindt”

dat Nieuwegein en haar representanten de valse bescheidenheid van zich af moeten gooien. Maak promotie; vertel een ieder wat wij doen; actieveer bijvoorbeeld het doorgaand watertoerisme, vertel over onze historische schoonheid en gooi onze goede sociaal politieke initiatieven in de krant. Nieuwegein wordt wakker. Het lied van Paul van Vliet zou dan als volgt moeten eindigen:

En de zon die ging op

En de zon die ging neer

En ik kwam nu op tijd

En toen zag ik daar weer

vanuit de lens van het stadhuis,

waar je eerder zal zijn

dan op een overvolle A2

de schoonheid van Nieuwegein.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk