“Plaatsvervangende schaamte!!”

“Made in Swiss!”

In 1971 werd het stemrecht voor vrouwen aangenomen in Zwitserland. Rijkelijk laat voor een modern land, waar ook pas in 1712 bij de vrede van Aarau de vrijheid van religie werd bevestigd tussen katholieken en protestanten. Wereldvreemd volkje in Zwitserland, als je dat vergelijkt met Nederland, waar Erasmus in de Middeleeuwen al voor verdraagzaamheid en tolerantie pleitte. Nog vreemder wordt het als Zwitserland bouw van minaretten gaat verbieden als symbool van de islam. Wordt hier wederom het loon van de angst uitbetaald? Rechts-conservatieve politici, die islam en terrorisme op een lijn stellen en daarmee de samenleving vergiftigen. Angst voor asielzoekers, angst voor overbevolking, angst voor islam, allemaal vergifpillen, die verdacht veel lijken op de vergifpillen, die fascistische politici in de dertiger jaren in Europa rondstrooiden.“Politiek correct!!”

Tegen deze tendensen moet geen nuancering gesteld worden. Onze gezagsdragers en volksvertegenwoordigers moeten zich niet verschuilen achter politieke correctheid. Hier moet een streep getrokken worden. Minaretten verbod en kopvoddentax zijn van de gekke, weg ermee! Respect voor elkaar is de enige manier om samen te leven en te participeren. “Made in the Netherlands!”

De uitslag van het Zwitserse referendum was nog nauwelijks droog of onze eigen “Mozartkügel” kwam pontificaal op de Zwitserse TV meedelen, dat hij ook in Nederland dit minarettenverbod ging voorstellen. Nu kan ik mij dit van een kopvoddentax-voorstander nog enigszins voorstellen, maar dat een gerespecteerde partij als de SGP de PVV rechts wil gaan passeren door ondanks het onderschrijven van onze eigen grondwet ook voor het minarettenverbod te gaan is hemeltergend om in jargon te blijven. “Schijnheilig!!,” In Nederland hebben wij bestemmingsplannen en bouwvoorschriften, waarin voor allerlei soorten bouwaanvragen condities staan. Deze voorwaarden gelden voor kantoren, huizen. stadions, theaters en kerken etc.!! Ook zijn er grenzen gesteld aan het aantal decibels qua klokkengebeier en oproepen tot gebed. Dus dit is al geregeld en referenda zijn niet nodig. Helaas komt nu de ware aard van partijen als PVV en SGP naar voren. Het gaat niet om de minaret of de hoofddoek , het gaat om het geloof van een grote groep mensen! Schijnheilig noem ik dat!! Ik hoop, dat de geruchten dat de VVD ook rechts de PVV wil gaan passeren in deze affaire geruchten blijven. “D66 vindt…!,”

dat de verloedering in de politiek moet stoppen en dat deze uitlatingen van politici stevig moeten worden tegengesproken. Ik schaam mij plaatsvervangend voor deze uitspraken. Mag de Nieuwegeinse politiek hiervoor bespaard blijven!! Hans Reusch
Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk