“Op de coffee in 2009”

“Coffeeshopdeuren”,

Tijdens de afgelopen Begrotingsraad raakte ik in discussie met de voorzitter van de CDA fractie over het gedogen van de coffeeshop in Nieuwegein. Het liefs zag het CDA de vergunning van de Nieuwegeinse coffeeshop niet verlengd worden. Reden was de geur van criminaliteit die er om heen hing. Van overlast was géén sprake. Als D66-ger vond en vind ik de houding van tegenstanders hypocriet. Wel verkoop aan de voordeur gedogen, maar verbieden legaal aan de achterdeur in te kopen. Dit heet de criminele kat op het spek binden. Gelukkig hebben een dertigtal burgermeesters tijdens de “Bestuurlijke top drugsbeleid” het licht gezien.

“Holland Cannabino”

D66 heeft al sinds enige tijd een werkgroep “Holland Cannabino”, die pleit voor reguleren aan de achterdeur in het kader van het liberale softdrugs beleid van D66. Wij en in het bijzonder onze werkgroep zijn dan ook verheugd, dat deze groep burgemeesters in tegenstelling tot de huidige regering tot regulering en zelfs tot legalisatie wil overgaan. Zij stellen een 5 sporen beleid voor; te weten legaliseren, faciliteren, handhaven, vervolgen en spreiden. Op deze wijze zal Europa, dus ook Nieuwegein, van een probleem worden verlost. Er zal er een gelegaliseerd gesloten systeem nodig zijn, zoals dat ook werkt bij alcohol en nicotine. Tegen overlast door vervuiling en door criminaliteit moet dus streng worden opgetreden. Zeker tegen de harddrugsmaffia. De 30 burgemeesters hebben de VNG opgeroepen om voor Kerstmis deze ideeën met het kabinet te bespreken. D66 Nieuwegein is benieuwd naar het resultaat van dit beraad.

“Wietplantage in Nieuwegein”

In deze tijd van recessie is ieder ondernemersinitiatief welkom. Bovendien wil ons college starters in het zadel helpen. Dus waar is de eerste ondernemer, die legaal een wietplantage wil beginnen. Het lijkt mij ook uitdagend voor onze burgervader om de eerste legale wietplantage te openen. Er zijn lege kantoorpanden genoeg en het ontlast de woningbouwcorporaties van illegale toestanden.

D66 vindt dat Nieuwegein een pilotgemeente moet worden. Op die wijze zetten wij niet alleen Nieuwegein als progressieve gemeente op de kaart, maar tonen wij ook aandacht voor maatschappelijke problemen; in ieder geval komen wij beter in de pers dan met onze Romaproblematiek.

D66 wil tot slot alle Nieuwegeiners een voorspoedig 2009 toe wensen en bovendien – als zij dat willen – een legale joint in hun eigen stad kunnen kopen en opsteken.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk