“Nadat het stof is neergedwarreld”; deel 4.

Feuilleton over de College-onderhandelingen 2006 !”

“…en het werd licht”

Veertien dagen lang heeft informatrice Riet van der Nat haar licht laten schijnen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een coalitievorming vanuit de 4 genomineerde partijen. Twee gesprekken per partij; dat heeft wat koffie gekost. Het scheen echter de moeite waard te zijn geweest en het afgelopen weekend zag Riet van der Nat het licht en heeft dat aan Bert Lubbinge verkondigd. De informatrice adviseerde de PvdA om met het CDA en de VVD verder te gaan onderhandelen en de SP te bedanken. Bert huilde tranen met tuiten. Wat was hij teleurgesteld! Geen coalitie met de SP; een droom viel in duigen. Nu wordt hij in handen van het kapitalisme gedreven;de VVD.

“…maar hij rechtte zijn rug”

Bert had zijn verdriet echter snel verbeten en stelde manmoedig dat de PvdA dan maar alleen de linker helft van de Nieuwegeinse bevolking zal vertegenwoordigen in het College; natuurlijk met 2 wethouders als genoegdoening aan de verkiezingsuitslag. CDA en VVD mogen ook elk een wethouder leveren. Het blijft een genereuze vent, die Bert. Hij denkt natuurlijk stiekem; de burgemeester is ook van de PvdA; dus wij hebben de meerderheid. De tranen waren dus snel gedroogd.

“…nog een kroonjuweel weg?”

De formatie van het nieuwe College wordt “paars”genoemd. Het rood van de PvdA, het groen van het CDA en het blauw/oranje van de VVD zou paars kleuren. Technisch zou dat kunnen. Echter bij echt paars hoort het groen van D66. Het eerste paarse kabinet was de creatie van Hans van Mierlo (D66, weet U nog!).PvdA, VVD en D66; dus expliciet geen CDA. D66 zal echter positief en creatief oppositie voeren; voor het echte paarse randje!

“..…B+2C+?=4W”

Boven de nu te houden programmaonderhandelingen waart het vraagteken van de poppetjes; de mannen- en de vrouwenwethouders; wie oh wie?? Wij zullen een tip van de sluier optillen. Bert Lubbinge (PvdA) wordt eerste Loco, Carla Breuer (CDA) wordt tweede loco, Carla Curvers (PvdA) wordt derde Loco en ?????? (VVD) wordt de vierde loco. De VVD hult zich nog in het duister. In mijn vorige Column schreef ik het al: “Was de naam van hun wethouderskandidaat toch niet Evert? Evert de Binnenstedenbedwinger. Kom op VVD, kom uit jullie schulp!! Echter, daar zitten zij nog steeds in!!

“……..einde van het vermaak!”

Fictie en realiteit wordt niet altijd gescheiden. Het gerucht van gisteren is de realiteit van vandaag; niet waar? SP! Daarom stop ik nu met deze feuilleton om de verdere onderhandelingen niet voor de voeten te lopen en kandidaat-wethouders niet nog ongeruster te maken. Een bijkomend voordeel is dat ik mij nu kan richten op de verdere formatie van de oppositie. Een hele uitdagende kluif en klus.

Hans Reusch

D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk