“…..Durf te besturen!!!”

“…Initiatief SP”
 
Tijdens de afgelopen raadscommissie ABZ heeft de SP haar initiatiefvoorstel ingediend over het instellen van een dwangsom, te betalen door de gemeente aan burgers, indien de wettelijke termijnen om te reageren op vragen en/of verzoeken van burgers door de Gemeente worden overschreden. Op zich een voorstel, waarin een groot gedeelte van de Raad, inclusief D66 sympathiek tegenover staat. Landelijk zijn er door de VVD en de PvdA soortgelijke initiatieven in de Tweede kamer genomen. Deze zijn echter nog onderwerp van discussie. Tijdens de discussies in de Commissie ABZ werden de “voors”en “tegens” besproken, wat tot de slotsom leidde, dat het College gedurende de zomer het voorstel gaat bestuderen en vervolgens in september as.met een advies zal komen. De goede volgorde van behandelen, waarin ook het alternatief/aanvulling van D66 zal worden meegenomen.   
“…duidelijkheid”
 
Wij vinden namelijk, dat de burger moet weten wat er met zijn vraag en/of verzoek gebeurt. Een dwangsom van € 20 per dag overschrijding geeft de burger nog geen duidelijkheid. En daar gaat het om bij besturen; duidelijk ja of neen en geen eindeloos rekken. D66 heeft dan ook in de Raadscommissie ABZ voorgesteld om het initiatief van de SP zodanig te amenderen, dat bij “géén op-tijd-antwoord” automatisch het verzoek van de burger wordt toegekend. Voor ieder verzoek bestaan wettelijke termijnen, waarbinnen een kwalitatief goed antwoord gegeven kan worden. Deze wettelijke termijnen zijn per slot van rekening niet uit een of andere ambtelijke duim gezogen, maar gestoeld op jarenlange praktijk; nemen wij aan? Vandaar dat wij ook niet de commotie begrijpen als dit wordt voorgesteld. Wat voor rampen kunnen ons overkomen bij een kwalitatief goed ambtenarenapparaat? 
“…ten slotte”
 
D66 vindt, dat de Raad van het College duidelijkheid mag verwachten bij de dienstverlening aan de burgers. Het College is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitvoering en zou zijn hand voor haar ambtenarenapparaat in het vuur moeten durven steken. Waar gewerkt wordt vallen spaanders, maar het uitgangspunt is werken voor je geld en wel zo goed mogelijk. Dit is het College en haar ambtenaren aan de burger verplicht. Wij als Raad controleren dat en D66 vindt dus: Gemeente niet op tijd, burger verblijd!!! 
Hans ReuschFractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk