Varkensvlees uit Nieuwegein op je bord

Ward & Wikke zijn stadsveeboeren die stedelingen weer in contact willen brengen met lokale vleesproductie. Veel mensen willen weer weten waar hun vlees vandaan komt. In Nieuwegein komt het straks van heel dichtbij. Sinds afgelopen zondag kunnen inwoners namelijk 11 Mangalitza biggen rond zien lopen op de Galecopperzoom. De biggen zijn in een speciaal omheind weiland losgelaten en zullen daar tot medio oktober blijven. ‘Hoewel het voor de rust van de dieren niet de bedoeling is dat mensen bij de dieren kunnen komen, kun je ze vanaf de Galecopperdijk en het fietspad richting Papendorp wel in de wei zien staan. Een prachtig gezicht’, aldus Ward Rennen, kersverse stadsboer.

De varkens gaan een dubbele functie vervullen op de Galecopperzoom. Het huidige perceel was ooit weiland en is sterk verruigd. Om het opnieuw als weideperceel te kunnen gebruiken, zou het eigenlijk geploegd moeten worden en opnieuw ingezaaid met gras. Maar i.p.v. een zware trekker, die veel diesel verbruikt om het perceel om te ploegen, gebruiken de varkens hun snuiten. De varkens als natuurlijke ploeg. De tweede functie is beweiding. Veel mensen weten niet dat varkens ook gras en vooral wortels en knollen eten. Een deel van hun rantsoen zullen de varkens zelf op het perceel bij elkaar scharrelen.

De dieren zullen eind oktober worden geslacht en omwonenden kunnen dan vleespakketten van de dieren bestellen. Met de verkoop van de vleespakketten zal omstreeks medio juni een begin worden gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk