Slapende wethouder kost gemeenschap bijna 300.000,- euro

In Nieuwegein, net zoals in 15 andere gemeenten, wordt het parkeren uitbesteed aan Coöperatie ParkeerService U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid), een gezamenlijke dienst die alles regelt omtrent parkeren in de aangesloten gemeenten. Coöperatie ParkeerService U.A. is in april 2010 opgericht en is de rechtsopvolger van ParkeerService Amersfoort.

Door een fors tekort moeten de 16 gemeenten die zich hebben aangesloten bij de coöperatie nu hun portemonnee trekken. Het totale verlies bedraagt iets meer dan 2,8 miljoen euro. Nieuwegein zou 296.000 euro moeten betalen om het noodlijdende ParkeerService overeind te houden. De gemeente Nieuwegein laat weten dat dit betaald gaat worden uit een reserve potje.

Op de website van ParkeerService lezen we dat gemeenten eigenlijk niet financieel aansprakelijk zijn voor het resultaat van ParkeerService. Letterlijk lezen we: ‘In formele zin is ParkeerService een coöperatieve vereniging U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid). Deze rechtsvorm biedt u als gemeente een optimale mix tussen flexibiliteit en zekerheid. Zo profiteert u van inkoopkracht, kennisbundeling en schaalvoordelen en kunt u samenwerken zonder aan te besteden. Ook beslist u mee over het beleid van de coöperatie en houdt u de vinger aan de pols wat betreft de uitvoering van parkeertaken. Maar u bent niet financieel aansprakelijk voor het resultaat van de coöperatie!’

Naar nu blijkt had verantwoordelijk wethouder Peter Snoeren (D66) beter toezicht moeten houden. De oude directie van ParkeerService is op non-actief gesteld. Jan Dirk Nijkamp, interim directie, laat weten dat Nieuwegein nooit de kostprijs heeft gecorrigeerd naar inflatie, waardoor de kosten stegen maar de inkomsten niet. Hierdoor is de gemeente zelf verantwoordelijk voor het ontstane verlies.

Raadslid Ton de Mol van de Verenigde Senioren Partij (VSP) laat onze redactie weten: ‘De verantwoordelijke wethouder Peter Snoeren naar nu blijkt is tekort geschoten in het tijdig informeren van de gemeenteraad over de ontstane situatie waardoor nu bijna 3 ton aan gemeenschapsgeld extra betaald moet worden. Deelname aan de Coöperatie ParkeerService U.A. zou eigenlijk het parkeren goedkoper en efficiënter moeten maken in Nieuwegein, het tegendeel is waar.’

4 thoughts on “Slapende wethouder kost gemeenschap bijna 300.000,- euro

  1. Mike Variakis

    Helaas zijn de inwoners en ondernemers van NIEUWEGEIN weer de dupe hiervan zoals altijd.

  2. yvonne

    Dan hadden ze maar geen betaald parkeren moeten invoeren. En al helemaal niet in zo’n idioot ruim gebied. Nieuwegeiners zijn niet trots op hun gemeente las ik net. En Houtenaren wel. Ja die hebben 2 uur gratis parkeren in hun ‘city’/centrum.. Daar word ik ook blij van.

  3. harry

    stelletje idioten clubje bij de gemeente… man man

  4. John

    Ze hadden het parkeerbeleid in eigen portemonnee moeten houden in plaats van uitbesteden.
    Maar de nieuwegeiners kunnen nog altijd naar overvecht gaan daar is het gratis

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk