College geeft falen toezicht toe in brief

Het college van B & W van Nieuwegein heeft in haar beantwoording op vragen van de Verenigde Senioren Partij (VSP) inzake toepassen bestuursdwang wegens asbesthoudend materiaal in de kerk De Bron laten weten dat de kerk een maand lang haar gang kon gaan om het asbest illegaal te verwijderen. Dit vanwege een ongecontroleerde e-mailbox. Hiermee geeft zij toe te falen in de handhaving van de ‘Asbest-affaire De Bron.’ Dit hebben wij eerder bericht.

De gemeente Nieuwegein in haar beantwoording: ‘Een oplettende bewoner heeft op 8 maart melding gemaakt van sloopwerkzaamheden bij de kerk aan de Buizerdlaan. De melding is terecht gekomen in de mailbox van een medewerker, die langere tijd afwezig was. Nadat er al enkele weken waren gepasseerd, is deze melding vervolgens over het hoofd gezien. U kunt in deze brief lezen welke maatregelen wij hebben getroffen om dit hiaat in de toekomst te voorkomen.’ Klik hier voor de antwoorden op de art 42 brief van de VSP.

Uiteindelijk is op 6 april de melding opgepakt en heeft de gemeente geconstateerd dat sprake was van een illegale asbestsanering. Dit was een maand later na de melding! Op diezelfde dag is een asbestinventarisatie uitgevoerd waaruit bleek dat het asbest binnen een straal van 5 meter van de kerk is gebleven.

De gemeente Nieuwegein laat weten: ‘Onze protocollen rondom asbest zijn technisch op orde. De huidige calamiteit laat zien dat onze werkwijze nog niet voldoende sluitend was. Dit betreuren we zeer. Daarom hebben wij per direct de interne afspraken aangescherpt, volgens de lijn. Meldingen worden niet meer aan individuele personen overgedragen, maar altijd aan een groep. Het team zorgt altijd voor een minimale bezetting en voor het regelmatig uitlezen van de inbox. Ook zal er een interne piketdienst voor urgente meldingen (veiligheid en volksgezondheid) opgezet worden.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk