Zzp’ers: verplicht om te verzekeren?

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht voor zzp’ers. Welke dat precies zijn, hangt ondermeer af van welk beroep je uitoefent. Ook kan het afhankelijk zijn van je bedrijfsmiddelen, zoals een auto van de zaak. Wanneer ben je precies verplicht om je te verzekeren?

ABN

De verplichte AOV komt eraan
Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nog niet bij wet verplicht bij ondernemers. Dat gaat wel veranderen: er zijn vergevorderde plannen om de AOV verplicht te maken voor onder meer zzp’ers.

Een AOV zorgt ervoor dat je alsnog inkomen ontvangt als je (deels) arbeidsongeschikt bent door ziekte of door een ongeval. Je krijgt dan een vooraf afgesproken bedrag uitbetaald door de verzekeraar. Dat kan bijvoorbeeld 80 of 90 procent van je normale inkomen zijn als je helemaal niet kunt werken. Kun je nog gedeeltelijk werken, dan krijg je een deel van dit bedrag. Een AOV afsluiten is altijd een verstandige keuze, maar vanaf 2027 gaat de overheid het waarschijnlijk verplichten. Je mag dan niet werken als zzp’er zonder een AOV.

Beroepsaansprakelijkheid voor bepaalde beroepen
Voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Denk bijvoorbeeld aan financieel adviseurs, advocaten, accountants, notarissen, architecten, makelaars en ICT-dienstverleners. Zij lopen een groot risico om een fout te maken tijdens hun werk en daarmee schade aan anderen te berokkenen.

Daarnaast zijn er nog talloze beroepen waarbij ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp heel nuttig is om te hebben. In sommige takken van sport zijn er zelfs opdrachtgevers die deze  aansprakelijkheidsverzekeringen als harde eis stellen. Dan is er geen wettelijke verplichting, maar wel een contractuele verplichting. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is altijd een goed idee, omdat je hiermee ook jouw vermogen als professional kunt beschermen. Op die manier voorkom je dat je veel geld kwijtraakt als er een fout wordt gemaakt.

Verplichte verzekering voor je bedrijfsauto
Heb je een bedrijfsauto en staat deze op de balans van je onderneming? Dan moet je hiervoor verplicht een zakelijke autoverzekering afsluiten. De Belastingdienst ziet de auto namelijk officieel als bedrijfsauto. Misschien denk je als zzp’er dat je particuliere autoverzekering al genoeg dekking biedt voor schade tijdens het gebruik van je bedrijfsauto. Dat is in de praktijk niet het geval. Wanneer je schade aan anderen veroorzaakt, ben je met een particuliere autoverzekering niet gedekt als zzp’er.

Wanneer je een bedrijfsauto op de balans hebt staan, moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de schade die je onopzettelijk met je auto veroorzaakt aan anderen. Er zijn nog andere, meer uitgebreide dekkingen beschikbaar. Met een allriskdekking kan je bijvoorbeeld ook de schade aan je eigen auto verzekeren. Daarvoor moet je dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag een auto bijvoorbeeld niet te oud zijn. Lees alle voorwaarden en ontdek welke uitsluitingen op jou van toepassing zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk