Zonnepanelen op tramremise Nieuwegein

Duurzaamheid stond bij de bouw van de nieuwe tramremise van de provincie Utrecht hoog in het vaandel. De werkplaats waar de monteurs sleutelen aan de trams wordt niet verwarmd met gas maar met warmtepompen. Goed voor het milieu omdat de uitstoot van CO2 aanzienlijk minder is. Verder wordt gebruik gemaakt van led-verlichting en vloerverwarming. Vanaf juni levert de remise als producent van duurzame energie zelf ook stroom. Daarvoor zijn op het dak van de werkplaats 810 zonnepanelen geplaatst.

De werkzaamheden op het dak van de remise in Nieuwegein zijn momenteel zo goed als afgerond en vanaf volgende maand kan het trambedrijf van de provincie Utrecht profiteren van de voordelen van duurzame stroom. Gebruikmakend van de gunstige stand ten opzichte van de zon zijn op het dak van de onderhoudswerkplaats 810 zonnepanelen geplaatst. Deze worden binnenkort aangesloten op het energienet van Stedin. Gezamenlijk staan deze panelen garant voor een stroomvermogen van 292 kilowatt. Voor het beeld: dit staat gelijk aan wat ongeveer 121 huishoudens gemiddeld aan energie verbruiken.

Eigen productie
De zonnepanelen zijn geplaatst met een subsidie aan de provincie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De komende 25 jaar is de provincie Utrecht daarmee verzekerd van gratis duurzame stroom voor het trambedrijf. De elektriciteit die niet wordt gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet, zodat inwoners en bedrijven deze kunnen gebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten en is duurzame stroom niet alleen goed voor het milieu en de Utrechtse samenleving maar ook voor onze eigen financiën.

Voorbeeld
De duurzame tramremise maakt deel uit van de verduurzaming van het provinciaal vastgoed, een van de acties uit het programmaplan Energietransitie 2020-20205. De provincie wil het goede voorbeeld geven door de eigen organisatie te verduurzamen en stimuleert medeoverheden en partners om hetzelfde te doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk