Zonne-energie voor inwoners Nieuwegein

In samenwerking met Allied Waters gaf TU Delft hoogleraar Future Energy Systems Ad van Wijk vrijdag 10 november jl. bij KWR in Nieuwegein een lezing over ‘Het concept Power to X’. Van Wijk, één dag per week verbonden aan KWR, reikte samen met mede-auteurs Els van der Roest (KWR) en Jos Boere (Allied Waters) het boek ‘Solar Power to the People’ uit aan burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein. Het boek beschrijft hoe Allied Waters en gemeente Nieuwegein een uniek energiesysteem van zonnewarmte en regenwater gaan realiseren in Rijnhuizen. Een concrete lokale oplossing voor een wereldwijd probleem. In 2025 zal het nog te bouwen zonnepark in Nieuwegein 900 woningen in de nieuwbouwwijk Rijnhuizen van zuiver water en energie voorzien.

Negenhonderd woningen met zonnecellen en regenwateropvang, en een zonnepark van 8,6 megawattpiek (MWp) met regenwateropvang, produceren samen 10 miljoen kilowattuur (kWh) elektriciteit en 60.000 kubieke meter regenwater per jaar. “Daarmee kunnen we voldoen aan de gehele vraag naar energie van deze woningen voor zowel verwarming en elektriciteit als mobiliteit. In het project wordt voor het eerst zonne-energie en regen voor de productie van elektriciteit, warmte, waterstof en demiwater gebracht naar mensen in een nieuwbouwwijk. Met andere woorden: Solar Power to the People, energie van de zon naar de mensen. Waar, wanneer en in welke vorm ze die energie maar nodig hebben” aldus hoogleraar Ad van Wijk. Het water dat wordt opgevangen door de panelen kan worden gebruikt voor de productie van waterstof; de brandstof van de toekomst.

Officiële overhandiging van het boek ‘Solar Power to the people aan burgemeester Backhuijs

Duurzame watervoorziening
“In wezen”, zegt Van Wijk, “geldt voor de watervoorziening hetzelfde verhaal. Als we natuur en techniek hand in hand laten samenwerken is het mogelijk om op heel veel plaatsen op aarde voldoende water beschikbaar te maken.” Solar Power to the People geeft niet alleen een doordachte visie op de energievraagstukken, maar staat ook voor ‘Doen!’ “Er is haast geboden”, stelt Van Wijk, met het realiseren van de koppeling tussen duurzame energiebronnen en de vraag naar energie. In zijn visie levert Solar Power:

– Efficiënte opslag van duurzame energie in de vorm van warmte en waterstof
– Regenwater als lokale bron voor een deel van de watervoorziening
– Elektrische waterstofauto’s, die ‘rijden op zon en regen’

Bron: KWRWater uit Nieuwegein

One thought on “Zonne-energie voor inwoners Nieuwegein

  1. Kees Rodenburg

    Spannend initiatief.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk