Zo geniet je het hele jaar door van je tuin

Grasexpert.com

Veel mensen denken dat een tuin alleen maar leuk is in de tweede helft van het voorjaar en in de zomer. Want dan staat alles in bloei en kun je lekker buiten zitten. Dat laatste is waar: de meeste mensen zitten in de herfst en winter niet buiten omdat het dan te koud is. Maar dat wil niet zeggen dat je tuin er in de winter niet mooi uit kan zien. En dat hoeft echt niet heel veel moeite te kosten. Met een paar handige aanpassingen in je tuin kun je ervoor zorgen dat het er altijd gezellig is. En je tuin is ook het hele jaar door een fijn toevluchtsoord voor vogels en andere dieren. Ook daarvoor kun je een nuttige bijdrage leveren door je tuin diervriendelijk te maken.

Bij de buren is het gras altijd groener
Met een gazon in de tuin oogt die al een stuk levendiger, ook als er geen bloeiende planten meer zijn omdat het seizoen voorbij is. Maar ja, hoe houd je dat gras mooi groen? Hoe doen de buren dat toch? De kans bestaat dat er bij de buren een kunstgrasmat voor de tuin ligt. Dat ziet er vandaag de dag net zo mooi uit als een echte grasmat. En het grote voordeel is natuurlijk dat je er geen onderhoud aan hebt. Als de grasmat eenmaal ligt dan hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Een kunstgrasmat kan jaren meegaan. Je zet hem vast met speciale pennen waardoor de hoeken niet gaan omkrullen en het er dus nog natuurlijker uitziet.

Maak een planning voor je tuin
Voor de levende planten in de tuin is het handig om een planning te maken. Zo weet je precies wanneer je wat moet doen. Dat begint in oktober met het planten van bloembollen. Die geven in het voorjaar fleurige bloemen. Het is vaak nog winter als de sneeuwklokjes boven de grond komen. Daarna volgen de krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten. Deze bloemen kunnen wel tot april of mei bloeien. Als de bollen zijn uitgebloeid is het verstandig om ze pas uit de grond te halen als ze zijn afgestorven. Narcissen kun je gerust in de grond laten zitten, die komen het jaar daarop gewoon weer op. Als het ’s nachts niet meer vriest kun je eenjarige bloeiende plantjes kopen en die in de volle grond of in bakken zetten. Ze bloeien meestal tot ver in september. Vergeet niet om uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Vaste planten en bomen
Je kunt in je tuin natuurlijk ook vaste planten zetten. Die kunnen zowel groen als bloeiend zijn. Mensen vinden het soms leuk om een fruitboompje in de tuin te hebben zodat je in september je eigen pruimen, appels of peren kunt oogsten. Maar ook bloeiende struiken zijn een aanwinst voor je tuin. Dit soort begroeiing vraagt natuurlijk wel wat meer onderhoud want je moet een boom of struik elk jaar of om de twee jaar snoeien. De verkoper in het tuincentrum of een hovenier kan je adviseren hoe en wanneer je dit het beste kunt doen.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk