Zing mee in gelegenheidskoor op Internationale Vrouwendag

Zondag 8 maart viert Nieuwegein, voor de tweede keer in een nieuwe reeks, Internationale Vrouwendag. Een dag welke staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Het thema van dit jaar is: Vrijheid.

Zing op deze dag mee met het gelegenheidskoor en kom naar de repetities op maandag 24 februari en maandag 2 maart, van 19.00 uur tot 20.00 uur op de benedenverdieping in het Stadshuis van Nieuwegein. Tijdens de repetities worden drie toepasselijk nummers ingestudeerd.

Alle vrouwen uit Nieuwegein, ook diegene die denken niet te kunnen zingen, zijn van harte uitgenodigd om mee te doen. Het gaat vooral om het plezier! Vanwege het succes in 2019 is er een 8 maart comité, bijgestaan door raadsleden van GroenLinks en D66. Ook de vrouwelijke fractieleden van PvdA, D66, CDA, SP, VSP, Lokale Vernieuwing en GroenLinks hebben deel in de viering van 8 maart.

Programma 8 maart
15.00 uur: ontvangst bezoekers met thee/koffie en wat lekkers
15.15 uur: optreden Nieuwegeins gelegenheidskoor
15.30 uur: ‘met andere ogen’ : 2 sprekers over onze vrijheid: “ongekende vrijheid” in relatie tot vrijheid in land van herkomst en beperkte vrijheid waar het gaat om tolerantie.
16:00 uur: vrijheidsbingo met quizvragen
16.15 uur: toost uitbrengen op 8 maart
17.00 uur: afsluiting

Plaats: Dorpshuis Fort Vreeswijk

Waarom op 8 maart?
In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. Naast Internationale Vrouwendag werd 8 maart door deze ontwikkeling ook een officiële communistische feestdag, waarop de algemene werkstaking als eerste begin van de revolutie herdacht werd.

De scheuring door de Russische Revolutie van 1917 tussen communisten en socialisten heeft tot gevolg gehad dat in de Verenigde Staten en in West-Europa 8 maart lange tijd voornamelijk in communistische kring werd gevierd. In Nederland werd in maart 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren