Zijn er verschillen tussen stelconplaten en betonplaten?

Betonplaten zijn uitstekend te gebruiken voor een permanente en tijdelijke bestrating. Maar niet iedere betonplaat is hetzelfde. Wanneer u specifiek betonnen grondplaten zoekt, dan heeft u de keuze uit reguliere betonplaten en zogenaamde stelconplaten. Hoewel beide soorten grondplaten erg op elkaar lijken, zijn er toch ook enkele verschillende te benoemen. Deze verschillen kunnen de doorslag geven in uw keuze tussen beide soorten grondplaten. Voordat u grondplaten aanschaft, is het verstandig om kennis op te doen van deze verschillen. Zo maakt u de juiste keuze voor uw situatie.

Wat zijn betonplaten?
Zoals de naam al aangeeft, zijn betonplaten gemaakt van beton en zijn ze in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Een belangrijk kenmerk van betonplaten, is dat ze een maattolerantie hebben van ongeveer 5%. Dit houdt in de praktijk in, dat betonplaten een afwijkende maat kunnen hebben van tussen de 5 tot 7 millimeter. Er zijn enkele standaardmaten voor betonplaten, zoals 200 x 100 centimeter, 200 x 200 centimeter of 80 x 120 centimeter. In principe kan een fabrikant zelf bepalen welke afmetingen betonplaten zij produceren. In dikte zijn de meeste 12, 14 of 16 centimeter en hierdoor hebben zij een maximale belastbaarheid van ongeveer 20 ton.

Wat zijn stelconplaten?
Op het eerste gezicht zult u misschien geen verschillen zien met een betonplaat. Ook een stelconplaat is gemaakt van beton, maar kent een drietal standaard afmetingen. Deze standaard afmetingen zijn 200 x 200 centimeter, 100 x 200 centimeter en 100 x 150 centimeter. Betreffende de belastbaarheid, zijn stelconplaten onder te verdelen in een viertal soorten: N-platen, S-platen, A-platen en M-platen. Stelcon N-platen zijn gemaakt van constructief beton, met hierin in transportwapening verwerkt. Bij S-platen gaat het om gewapend beton, waardoor de plaat bestand is tegen hoge as- en puntlasten. Mede door de dikte van de platen, zijn A-platen hier nog beter tegen bestand. M-platen zijn dan weer specifiek geschikt voor omgevingen waar met (chemische) vloeistoffen wordt gewerkt. Deze platen zijn vloeistofdicht gemaakt.

Kiezen voor reguliere betonplaten of stelconplaten?
Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen betonplaten of stelconplaten. Niet alleen vanwege de prijs, maar zeker ook vanwege de kwaliteit en duurzaamheid. Koopt u stelconplaten bij Nedabo, dan stelt u waarschijnlijk hoge eisen aan de kwaliteit. Stelconplaten zijn kwalitatief nu eenmaal beter dan de reguliere betonplaten. Bovendien profiteert u ook van waardevaste platen. Als u stelconplaten niet meer gebruikt, dan zal het geen enkel probleem zijn om ze te verkopen. Betonplaten hebben dan weer een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, maar zijn minder duurzaam. Betonplaten zijn vooral geschikt als u een tijdelijke bestratingsoplossing zoekt en stelconplaten gebruikt u eerder als een permanente oplossing.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk