Katern

Zevenstar komt met bier destillaat ‘t Jutphaasje

Sint Nicolaas is weer in het land en daar horen cadeautjes bij. Daarom heeft Zevenstar speciaal voor de feestdagen een héérlijk op berkenhout gestookt bierdestillaat gemaakt van 35% alcohol.

”t Jutphaasje is geweldig te drinken als een lekker borreltje maar ook als het oude vertrouwde kopstootje samen met een Zevenstar Uma biertje’ aldus Rob Koerse van Zevenstar. Het destilaat is vanaf donderdag 29 november te verkrijgen bij slijterij Grapes & Bottles op winkelcentrum Nedereind in Nieuwegein. Op zaterdag 1 december staan de brouwers van het lokale Zevenstar bier ook met hun bier en ‘t Jutphaasje op de weekmarkt op Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein.

Over Zevenstar
Zevenstar bier in Nieuwegein wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen. Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer heeft het collectief vanaf 2014 Zevenstar Bier. Jaarlijks wordt één wedstrijd uitgeschreven waaraan de thuisbrouwers kunnen deelnemen. Zo hebben zij nu meerdere  verschillende Zevenstar bieren.

De thuisbrouwers hebben zich intussen georganiseerd in het Zevenstar Bier Brouwers Gilde. De commerciële bieren worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten en de hulp van de brouwers van de Sallandse Landbier Brouwerij in Albergen.

Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL. 6.600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar.” Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.

Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1.300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden

Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. ‘Het leek ons een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’’ aldus Rob Koerse van het Zevenstar Bier Brouwers Gilde.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk