Katern

Zes medailles en een kwalificatie voor het EJK voor de schoonspringers van Aquarijn

Van donderdag 4 t/m zondag 7 mei werd er in het Noorse Bergen de Bergen Open gehouden. Een grootst opgezet schoonspringtoernooi met 180 deelnemers uit 17 landen, waaronder Amerika en Australië. Ook de schoonspringers van Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein deden mee. Aquarijn was met 6 springers als club vertegenwoordigd. Matthew Hibbert van Aquarijn kwam bij deze wedstrijden uit voor TeamNL.

De twee jongste meisjes van de C-groep (12/13 jarigen) van Aquarijn hebben een paar prachtige wedstrijden laten zien. Op de 3 meter plank werd Joy Daalhuizen met een goede 2,5 salto voorover derde. Yuna Hulkenberg toonde een stabiele serie van 7 sprongen en werd met een nieuw PR tweede. Op de toren maakte Yuna het heel spannend. Met een nieuw PR en slechts 15 honderdste achter de nummer 1 behaalde de Nieuwegeinse de zilveren medaille. Op de 1 meter plank sprong Joy zich naar een zilveren medaille als resultaat. Voor Yuna was het haar derde wedstrijd in drie dagen en ze wist er nog een bronzen medaille aan toe te voegen.

In de A-groep (16/17/18-jarigen) hadden Iris de Heer en Nica Rakké veel concurrentie. Maar liefst 40 meisjes deden mee op de planken. Op de 1 meter plank hadden beide meisjes een plek in de achterhoede. Op de 3 meter sprongen beiden een stabiele wedstrijd en wisten ze in de middenmoot te eindigen.

Samen met Oona Abbema sprong Iris bij de dames synchroon op de 3 meter. Zij sprongen voor het eerst samen en lieten mooie sprongen zien. Dat leverde een 4de plaats op, minder dan een halve punt van het Tsjechische duo vandaan. Het Zweedse team werd 1ste en Inge Jansen en Celine van Duijn van TeamNL werden 2de.

Daan Willemen begon bij de A-jongens op de 3 meter. In een sterk veld met onder andere de Noorse Kampioen en sterke springers uit Amerika werd Daan 15de. Helaas kon Matthew nog geen 3 meter springen. Net hersteld van een vervelende armblessure startte hij het toernooi bij de mannen op de 1 meter plank. Met een passend programma wist hij zich staande te houden en werd hij 10e. De winnaar kwam uit Polen en is 34 jaar, 2x zo oud als Matthew!

Op de 1 meter sprongen beide jongens een sterke wedstrijd. Daan werd met een nieuw PR 13de. Ook Matthew scoorde een nieuw PR en werd knap 3de, achter een Noorse en Amerikaanse jongen. De punten van Matthew waren zo hoog dat hij de limiet voor de Europese Kampioenschappen heeft gehaald. Een topprestatie. Het EJK wordt in augustus in Kroatië gehouden.

Matthew Hibbert (links)

Bij de dames kon Oona Abbema na een lange blessuretijd weer laten zien dat ze op de weg terug is. Op de 3 meter heeft ze nog niet haar volledige programma terug. Daarvoor was de tijd te kort. Maar ze kan tevreden zijn met een 12de plaats. De nummer 1 kwam uit Zweden, de nummer 2 uit Finland en nummer 3 was Celine van Duijn van TeamNL. Op de 1 mtr was ze met een goede zevende plaats de beste Nederlandse in een serie van 28 deelnemers.

Met maar liefst 6 medailles, 4x een puntenrecord en de kwalificatie voor de Europese Junioren Kampioenschappen door Matthew kan Aquarijn schoonspringen terugkijken op een uitermate goed verlopen toernooi op het hoogste clubniveau in Europa, waar ook veel Nationale Teams aanwezig waren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!