Zes jaar cel en tbs voor gevangene die bewakers met hete olie overgoot

De 28-jarige Brian N. die in de gevangenis van Nieuwegein twee bewakers aanviel, is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechter is hij schuldig aan poging tot moord, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling.

Brian N. viel de bewakers aan op Nieuwjaarsdag dit jaar. Hij had in de gevangeniskeuken olie opgewarmd in een pan en naar zijn cel meegenomen. Toen een bewaker de cel controleerde, gooide N. de olie plotseling over zijn gezicht. Vervolgens stak hij de bewaker drie keer met een aardappelschilmesje in zijn rug.

Een collega van het slachtoffer wilde N. daarna overmeesteren, maar gleed uit over de olie. N. dook vervolgens op de toegesnelde bewaker en duwde zijn duimen in de ogen van de man. De neergestoken bewaker werd met brand- en steekwonden opgenomen in het ziekenhuis. Ook had hij een klaplong. De ander kon vrij snel weer naar huis.

Opzet
N. heeft bekend en vertelde de rechter over een telefoongesprek dat hij kort voor de aanval had met zijn moeder. Daarin zei hij dat hij de bewakers wilde doden. De rechter vindt daarom dat er sprake is van opzet.

Justitie had acht jaar cel geëist. De straf valt twee jaar lager uit, omdat N. onder een zwaarder regime komt vast te zitten. “Ook krijgt hij minder vrijheden. Tot slot houdt de rechtbank bij de strafoplegging rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is”, laat de rechtbank weten.

PI is tevreden
De gevangene was vorig jaar al tot een celstraf en tbs veroordeeld na de zware mishandeling van een toevallige voorbijganger op straat. Die celstraf zat erop en hij was in afwachting van overplaatsing naar een kliniek. De zaak waarvoor hij nu is veroordeeld is veel ernstiger. De man zal daarom in een streng beveiligde omgeving gevangen worden gezet en behandeld. Hij krijgt dan minder vrijheden, stelt de rechtbank.

De PI in Nieuwegein is tevreden met het vonnis. Theo Venrooij, vestigingsdirecteur in PI Nieuwegein: “Ik ben tevreden hoe politie en OM de zaak hebben opgepakt en hoe de strafzaak is verlopen. Aangifte doen loont en goed dat zichtbaar wordt dat je deze straf kunt verwachten als medewerkers zo worden aangevallen. Het is belangrijk om ons werk veilig te kunnen doen en het geeft ons een gevoel van genoegdoening als we zien dat dit soort ernstige incidenten zware consequenties heeft voor de daders. Geweld en agressie tegen ons personeel wordt niet getolereerd. Je blijft met je handen af van onze medewerkers.”

De straf die de rechtbank oplegt is wel een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vroeg om acht in plaats van zes jaar cel. Het OM en de verdachte hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als ze het niet met het vonnis eens zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren