12 bussen uitgebrand op busstation Westraven

Bij busstalling Westraven, nabij de tramremise in Nieuwegeinin, is vrijdagochtend rond 04.50 uur een grote brand uitgebroken. Vervoerder U-OV meldt dat er twaalf dieselbussen zijn uitgebrand. Het gaat om 1 standaard bus, 1 gelede bus (‘harmonicabus’) en 10 dubbelgelede bussen (met een dubbele ‘harmonica’). Het busverkeer is tegen de middag weer opgestart. De brand had vrijdagmorgen wel grote gevolgen voor het busverkeer.

Gevolgen voor de dienstregeling dit weekend blijven beperkt. “Er zijn dan minder reizigers, dus dat kunnen we hopelijk opvangen met bestaand materieel”, aldus de woordvoerder. Ook maandag kunnen bussen hopelijk volgens dienstregeling rijden. Er worden dan bussen geregeld vanuit andere vestigingen van QBuzz.

Foto: Provincie Utrecht

Gevolgen busverkeer
De gevolgen voor de opstart van de dienstregeling was groot, meldt U-OV. Zo’n 20 lijnen konden niet vertrekken vanuit Westraven. “Vanuit de andere vestigingen rijden bussen wel. Inmiddels is de dienstregeling weer op gang. Check de actuele reisinformatie op onze website“, laat vervoerder U-OV weten.”

Buslijnen 4, 5, 6, 10, 11, 12, 24, 27, 28, 29, 34, 38, 44, 64, 65, 74, 77, 90, 122 en 127 reden niet of nauwelijks wegens een brand. Reis met alternatief vervoer was het advies. Tram 20, 21 en 22: het tramverkeer tussen Utrecht CS Centrumzijde en Zuilenstein is inmiddels weer opgestart.

Sein brand meester
Rond 07.30 uur is het sein brand meester gegeven, zegt Liselotte Mackloet van de Veiligheidsregio Utrecht. “Toen we vanochtend vroeg aankwamen, stonden er twee bussen in brand.” De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt en heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen gebouw. “Er zijn zeker veertien bussen uitgebrand”, aldus Mackloet.

Ontstaan van de brand niet bekend
Er is nog niets bekend over het ontstaan van de brand. “Daar zijn we zelf ook benieuwd naar, maar daar is nog niets over te zeggen”, aldus Mackloet van de Veiligheidsregio Utrecht. “Het is een grote ravage op het terrein waar de bussen zijn gestald.”

De stalling Westraven is in bezit van de provincie, de bussen zijn eigendom van vervoerder Qbuzz. Er lijkt geen vooralsnog geen schade te zijn aan de gebouwen bij de busstalling, wel zijn mogelijk de betonplaten waar de bussen op staan beschadigd. De busstalling in Westraven is in 2021 geopend. Bij de bouw is in overleg met de Veiligheidsregio rekening gehouden met de brandveiligheidseisen. Zo is er een aantal brandwerende muren geplaatst tussen rijen bussen, waardoor het terrein in een aantal compartimenten is opgedeeld.

Foto: Regio Nieuws Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk